|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Respiratorni sincicijski virus (RSV)

4.5.2010
Povećani rizik od infekcije posebno je prisutan u sezoni RSV-a koja traje od studenoga do travnja. RSV se prenosi se tjelesnim kontaktom - dodirom, poljupcem i rukovanjem te kapljičnim putem tj. kašljanjem i kihanjem.
Ključne riječi:

image
/11


Povećani rizik od  infekcije posebno je prisutan u sezoni RSV-a koja traje od studenoga do travnja. RSV se prenosi se tjelesnim kontaktom - dodirom, poljupcem i rukovanjem te kapljičnim putem tj. kašljanjem i kihanjem. Visoko ugrožene skupine su nedonoščad, mala djeca do dvije godine života, djeca sa srčanim problemima (s kongenitalnom bolesti srca) i djeca s plućnim problemima (kroničnom plućnom bolesti, uključujući i bronhopulmonalnu displaziju).

U prevenciji infekcija RSV-om iznimno je važno provođenje higijenskih mjera, čime se smanjuje mogućnost širenja virusa među ljudima. Za prevenciju infekcija RSV-om nema učinkovitog protuvirusnog lijeka, a liječenje je simptomatsko. U svrhu prevencije učinkovitom se pokazala pasivna imunizacija (imunoprofilaksa). Preporuku za profilaksu izdaje neonatolog ili pedijatar pulmolog, a u Hrvatskoj se primjenjuje u trinaest regionalnih centara prema kriterijima koja su postavila stručna društva. Imunizacija se djetetu daje u obliku mjesečnih injekcija, u sezoni RSV infekcija. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi početkom 2007. godine uvrstilo je imunizaciju u Program obvezne imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom od određenih zaraznih bolesti Republike Hrvatske.

Smjernice razvijenih zemalja većinom se naslanjaju na smjernice Američke akademije za pedijatriju (American Academy of Pediatrics). Sve države u kojima se primjenjuje pasivna imunizacija u indikaciju imaju uključenu i djecu s hemodinamski značajnom kongenitalnom srčanom greškom kao i djecu do dvije godine sa kroničnom plućnom bolesti. U Hrvatskoj trenutačno nije odobrena indikacija za djecu mlađu od dvije godine s hemodinamski značajnom kongenitalnom bolesti srca, no postupak za odobrenje te indikacije je u tijeku kako bi svako dijete kojemu je palivizumab potreban mogao primiti imunoprofilaksu. U pogledu stupnja nedonošenosti postoje razlike. Tako Hrvatska, Austrija, Francuska i Nizozemska uključuju djecu ispod 32 tjedna gestacije dok u Njemačkoj, Italiji, Grčkoj i Španjolskoj profilaksu mogu primiti djeca ispod 35 tjedana gestacije.


Izvor: Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uvođenje rutine
Uz toliko mnogo stručnjaka koji preporučuju da svoje novorođenče naviknete na rutinu, teško je znati što učiniti kada be...
4
Otac ostao sam sa četvorkama
Najljepši dan u životu ovog Amerikanca pretvorio se u tragediju kada je njegova supruga preminula nedugo nakon što je na...
4
Saznajte koje vas pogodnosti čekaju u dm-u!
Uz poklon pakete iz dm-a zasigurno će vam biti lakše pripremiti se za dolazak novorođenčeta, a ovdje vam donosimo nekoli...
4
Najbolja prijateljica vašoj bebi, a često ...
Ponekad je zaista fascinantno kako jedna tako mala stvarčica može izazvati toliko interesa i pozornosti, pa i rasprave, ...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!