|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zaštitite djecu od sunca prije odlaska na plažu!

Uredništvo Ringeraje, 13.6.2022
Ljetovanje na moru sa djecom zasigurno ima prednosti. Morska klima, more i sunce mogu blagotvorno djelovati na zdravlje djece. Također, važni su i uvjeti u kojima se odvija odmor, pogotovo ako imate malu bebu.
Ključne riječi:

image
Djeca se mogu izlagati suncu umjereno i to samo nakon što ste ih namazali kremom sa zaštitnim faktorom koji štiti od UVA i UVE zraka. (Foto: Freepik.com))
/11


Prije odluke o mjestu u kojem ćete boraviti, provjerite kakva je plaža: da li je čista i da li ima neophodne sadržaje. Važno je da na plaži postoji tuš, zahod, pogodan pristup za ulazak u vodu. Također, birajte plažu na kojoj se možete smjestiti u hladu i gdje postoji prostor za igru.

Na plažu sa malom djecom preporučljivo je ići od 8 do 11 sati ujutro, te od 17 do 19 sati poslijepodne. Tada su sunčeve zrake slabije i djeci će biti mnogo ugodnije, a opasnost od štetnog djelovanja UVA i UVE zraka u tom razdoblju je mnogo manja.
 

Djeca se mogu izlagati suncu umjereno i to samo nakon što ste ih namazali kremom sa zaštitnim faktorom koji štiti od UVA i UVE zraka. Birajte one sa visokim zaštitnim faktorom (za malu djecu, ne ispod 50), po mogućnosti vodootporne. Kremu nanosite najmanje svaka tri sata.

 

PROČITAJTE JOŠ: Oči i sunce

 

Dijete se mora postepeno izlagati suncu. Suncobran nije zaštita od sunca, jer propušta ultraljubičaste zrake. Djecu mlađu od 18 mjeseci nemojte izlagati direktnim sunčevim zrakama.

 

Bebe do šest mjeseci starosti nije preporučljivo voditi na plažu, osim predvečer, u šetnju. Ako morate povesti bebu na plažu (imate stariju djecu), osigurajte „debeli“ hlad i udobna kolica.
 

Prije nego bućnete dijete u vodu, provjerite temperaturu mora. Ako je more prehladno, radije odgodite kupanje dok temperatura vode ne poraste. U međuvremenu dijete se može igrati sa šljunkom na plaži, a možete mu napuniti i mali bazenčić slatkom vodom koju ćete ugrijati na suncu. Nemojte puniti bazenčić vodom iz mora, jer duži boravak u takvoj vodi može iritirati osjetljivu dječju kožu.
 

PROČITAJTE JOŠ: Vodič za sigurno igranje u vodi

 

Neka djeca se boje vode i ni pod koju cijenu neće kročiti prema moru. Nemojte ih tjerati niti forsirati i nagovarati. Jednostavno ih pustite da se zabave nečim drugim i gledaju vas i ostale kupače u vodi. Nakon nekoliko dana, radoznalost će pobijediti strah.

 

Sa druge strane, neka djeca jednostavno toliko vole vodu, pa stalno trče prema moru, ničega se ne boje, a ne smeta im ni hladnoća. Na te male radoznalce treba jako dobro paziti i ne ispuštati ih iz vida ni na trenutak. Budite uvijek pored djeteta u vodi, jer je dovoljan samo trenutak nepažnje... Ne ostavljajte dijete bez nadzora čak ni u najplićoj vodi. 

 

Nakon kupanja u moru, operite dijete slatkom vodom, da bi izbjegli infekcije i iritacije kože. Male bebe nemojte prati pod tušem na plaži, naspite vodu u posude ili boce koje ćete ostaviti na suncu. Tako ćete uvijek imati mlaku slatku vodu za pranje poslije brćkanja u moru.
 

PROČITAJTE JOŠ: Kako se na prirodan način riješiti komaraca?


Na plažu ponesite mnogo tekućine: vodu za piće, čaj ili razrijeđeni voćni sok. Nudite djetetu da pije često, jer na suncu djeca brzo dehidriraju. Ponesite i voće, ono osvježava i idealno je za vruće ljetne dane. Također, ne zaboravite kapicu ili šeširić. Veoma je opasno ne zaštititi dječju glavicu. Pamučni ili laneni šešir držite djeci na glavi sve vrijeme na plaži.  

 

Izvor:Roditeljstvo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dijete i kućanski poslovi
Djeca bi trebala sudjelovati u kućanskim poslovima, u pospremanju i čišćenju, iako je ponekad jednostavnije da im upalim...
6
Emotivna inteligencija djece
Mnogi su stručnjaci sigurni da su današnja djeca bistrija od prijašnjih naraštaja, ali se u životu i međusobnim odnosima...
4
Peta bolest ili parvovirus
ERYTHEMA INFECTIOSUM poznata i kao PETA BOLEST, počela se širiti među vrtićkom i školskom djecom ovog proljeća.
4
Djeca ne znaju što je strah
Djeca ne znaju što je strah. Na večer bez problema zaspu u svom krevetu, prolaze kroz dan istražujući svijet bez trunke ...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!