|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Važnost prvih 1000 dana u životu djeteta

Uredništvo ringeraja.hr, MB, 15.4.2014
Odgovarajuća prehrana trudnice i djeteta u prve dvije godine života važna je za njegov fizički i kognitivni razvoj te razvoj imunološkog i metaboličkog sustava

image
/31


Tvrtka Nestlé proteklih je dana na dva kongresa održana u Poreču i Splitu educirala više od tisuću zdravstvenih djelatnika o važnosti prvih 1.000 dana u životu djeteta.

 

Tako su zdravstveni djelatnici na VII. Saboru hrvatskog društva farmaceutskih tehničara s međunarodnim sudjelovanjem i u sklopu Hrvatske proljetne pedijatrijske škole imali prilike čuti  izlaganja o utjecaju i važnosti prehrane od začeća do kraja druge godine života djeteta. Uz to je istaknuto kako se pravilnom prehranom od najranije dobi može spriječiti pojava pretilosti, kao i ostalih bolesti vezanih za pretilost. Prikazana su i najnovija istraživanja Nestlé Nutrition Instituta koja pokazuju da suvišak bjelančevina u dojenačkoj prehrani može uzrokovati pretilost u odrasloj dobi.

 

Prvih 1.000 dana obuhvaćaju 270 dana trudnoće te po 365 dana prve i druge godine djetetovog života.  Istraživanja su pokazala da odgovarajućom prehranom upravo u tom periodu možemo utjecati na djetetov fizički i kognitivni razvoj te razvoj metaboličkog i imunološkog sustava.

 

Jedan od predavača bio je i prof. dr. Jurica Vuković s KBC-a Zagreb: „Znanost je mnogo napredovala kada je riječ o istraživanju faktora koji utječu na razvoj djeteta od najranijih faza života, kada je ujedno o tome potrebno posebno voditi brigu. Edukacija stručnjaka o najnovijim saznanjima iznimno je važna, jer su upravo stručnjaci ti koji najnovija saznanja mogu prenijeti majkama. Velika je uloga i industrije kojoj su najnovija istraživanja temelj za razvoj proizvoda i funkcionalnih rješenja“.

 

Koliko je prvih 1.000 dana važno pokazuje i činjenica da u tom razdoblju bebe razviju 80 % kognitivnih sposobnosti koje će imati u odrasloj dobi. Osim toga, do prvog rođendana bebe udvostruče svoju tjelesnu masu te rastu prosječno 2 cm mjesečno. Dvije godine su potrebne i da se oblikuje najsnažniji imunološki organ u tijelu – crijevna barijera i njezinih 1000 bilijuna bakterija – te da se obuče imunološke stanice da razlikuju "prijateljske" bjelančevine od "neprijateljskih".

 

 

Nestlé u kategoriji dječje hrane kontinuirano radi na edukaciji roditelja, zdravstvenih djelatnika i utjecajnika o važnosti prehrane za pravilan rast i razvoj djece od najranije dobi. Edukacije se temelje na znanstvenim istraživanjima Nestlé Nutrition Instituta koja se koriste i za razvoj inovativnih proizvoda za prehranu trudnica, dojilja i dojenčadi.

 

Nestlé je vodeća svjetska tvrtka u prehrambenoj industriji koja zapošljava oko 330.000 ljudi te ima tvornice ili predstavništvo u skoro svakoj državi na svijetu. Prodaja tvrtke Nestlé za 2012. godinu iznosila je 92.2 milijarde švicarskih franaka. Nestlé Adriatic je prisutan u regiji od 2003. godine te zapošljava blizu 950 ljudi.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

12 nevjerojatnih beba embrija
Svi smo već manje-više upoznati s izgledom ljudskog embrija, ali jeste li ikada imali prilike vidjeti životinjski embrij...
4
Otac ostao sam sa četvorkama
Najljepši dan u životu ovog Amerikanca pretvorio se u tragediju kada je njegova supruga preminula nedugo nakon što je na...
4
Pomozite mališanima da brže progovore
Djeca pokušavaju komunicirati sa svijetom od rođenja. Da biste bolje razumjeli svog mališana, pročitajte savjete stručnj...
4
Zanimljivosti o bebama rođenim u siječnju!
Siječanj je početak nove godine, a evo što je zajedničko osoba rođenim u prvom mjesecu!
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!