|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Svaki zagrljaj je bitan! Što više grlite djecu, ona su pametnija!

Uredništvo Ringeraje, 10.9.2020
Prema novijim istraživanjima, jedan od najjednostavnijih i najboljih načina razvijanja djetetove inteligencije je - grljenje!

image
Svaki zagrljaj je bitan!
/11


Željeli priznati ili ne, većina se roditelja potajno nada i priželjkuje da je njihovo dijete među pametnijima u grupi vršnjaka. Učinit će sve kako bi poticali razvoj djetetove inteligencije, njegujući potencijal djeteta u najvećoj mogućoj mjeri. Započinju vrlo rano - odabirom najboljeg mobila s uzorcima koji stimuliraju razvoj mozga preko izlaganja djeteta stranim jezicima, što većem broju jezika, to bolje.

 

Prema novijim istraživanjima, jedan od najjednostavnijih i najboljih načina razvijanja djetetove inteligencije je - grljenje! Prema istraživanju, zagrljaji, kao način fizičkog pokazivanja naklonosti i ljubavi, vrlo su važni za zdrav razvoj djeteta. Istraživanje je provela Nacionalna dječja bolnica u Ohiu, a rezultati govore da zagrljaji potiču dječji mozak na rast i razvoj i pomažu djeci da postanu pametnija.

 

Opće je poznato da je fizička bliskost korisna, osobito u slučajevima prijevremeno rođene djece. Dobrobiti fizičkog kontakta roditelja i djeteta nisu novi koncept. Dodir kože na kožu majke i novorođenčeta dokazano nosi dobrobiti djetetu, pojačava kognitivnu kontrolu nedonoščeta i organizaciju fizioloških funkcija tijekom prvih deset godina života. Prema časopisu Psychology Today, ove su tvrdnje objavljene u studiji iz 2014. godine. Istraživanje provedeno 2017. dodatno je pokazalo da je zagrljaj još moćniji nego smo mogli i zamisliti. Istraživanje je provedeno na 125 beba kod kojih su promatrane i analizirane njihove reakcije na fizički dodir.

 

PROČITAJTE JOŠ: Odgojiti sretno dijete

 

 

Istraživanje je obuhvatilo i prijevremeno rođenu i djecu rođenu u terminu i analiziralo je način na koji fizički dodir utječe na razvoj mozga, zajedno sa spoznajnim vještinama, društvenim razvojem i opažanjem. Otkriveno je kako podupiruća iskustva, poput grljenja, kontakta kože na kožu i dojenja, izazivaju moždane reakcije koje pomažu zdravijem rastu mozga.

 

"Osiguravanje da prijevremeno rođene bebe primaju pozitivan, podržavajući dodir poput kontakta kože na kožu, od neprocjenjive je važnosti i pomaže razvijanju osjećaja i reakcija poput onih kakve imaju bebe rođene u terminu", objasnila je znanstvenica Nathalie Maitre za Science Daily.

 

Sjajno je znati da fizički kontakt, grljenje djeteta može dijete učiniti pametnijim. Jednostavan, a opet tako snažan čin grljenja, dovoljan je da utječe na umreženja u mozgu i pomogne kreirati odgovor i osjećaj dobrobiti od ovakvog podražaja još nekoliko godina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što reći djetetu umjesto PAZI i OPREZNO?

 

Bebe koje dobivaju puno fizičkog kontakta i zagrljaja, preplavljene su dobrim osjećajima. S druge strane, stručnjaci tvrde da bebe kojima je fizički dodir uskraćen, koja nisu dodirivana i grljena, mogu doživjeti skupljanje mozga. Kao što je objasnio razvojni istraživač Nathan Fox, taktilna stimulacija (dodir) potiče razvoj mozga u periodu kad su bebe najpodložnije utjecaju.

 

"Pretpostavka je da djeca koja razviju sigurnu povezanost, u dobi od 8 godina pokazuju pojačanu aktivnost mozga", rekao je Fox. Bez obzira na istraživanje, djeca trebaju i najčešće svakodnevno dobivaju obilje zagrljaja i fizičkog dodira. Ali, kad znamo da ovaj oblik pokazivanja naklonosti pomaže da budu pametnija, to je razlog da ih nikada ne pustimo.

 

Postoje i mnoge druge prednosti grljenja, poput poticanja oslobađanja hormona oksitocina (hormona ljubavi, dobrog osjećaja) koji pomaže jačanju dječjeg imunološkog sustava i pomaže bržem zacjeljivanju rana. Poznato je da zagrljaji doprinose boljem emocionalnom zdravlju i stabilnosti djece.

 

 

 

Izvor: Global Remedy House

Prijevod: Harfa d.o.o.

Više pročitajte u knjizi: BEBarije - Važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Saznajte koje vas pogodnosti čekaju u dm-u!
Uz poklon pakete iz dm-a zasigurno će vam biti lakše pripremiti se za dolazak novorođenčeta, a ovdje vam donosimo nekoli...
6
Sretan uskrs!
Želimo svima ugodne blagdane....
5
Mamino naručje - najljepši miris
Uzimajte dijete u naručje često, privijajte ga uz sebe. Miris će najbolje povezati dijete s roditeljima...
4
Crvenilo na guzi
Mnoge bebe pate od pelenskog osipa. Uz pomoć ovih savjeta ćete crvenilo na guzi brzo savladati.
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!