|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Mnoge nove mame odlazak partnera na posao dožive kao šok. Evo nekoliko savjeta kako se snaći kada ostanete sami s bebom.

image
/11


Devet dugih mjeseci živjeli ste u stanju nervoznog očekivanja, a tada je konačno došao veliki dan. Rodili ste i odjednom imate svoju čudesnu malu bebu, ali i podivljale hormone, neprepoznatljivo tijelo i grudi koje su se pretvorile u nabrekle crpke.
No sve je to u redu. Negdje u blizini virka vaš pouzdani partner koji će svojih nekoliko slobodnih dana iskoristiti da vam pomogne i da vaša mala zajednica očvrsne.
Imate nekoga s kime se možete diviti svaki put kada vaša čudesna mala kreacija otvori oči, zakašlje, pomakne se ili čak trepne. Nekoga na koga možete podviknuti “zaboga, pa ondje su kraj kolijevke!” kada bebi ustreba nova pelena, i nekoga tko će vam donijeti šalicu toplog čaja tijekom vaših dvosatnih maratonskih dojenja.
I tada dolazi taj dan – vaš se partner vraća na posao, a vi ostajete kod kuće sami s bebom. S bebom koja ovisi o vama 24 sata na dan 7 dana u tjednu. S bebom koja ne prestaje plakati i tražiti hranu. Sve je to previše za vas.

ČIN POTPORE
Dakle, kako to prebroditi a da ne svežete partnera za nogu od stola kako biste spriječili njegov odlazak na posao ili ne nazovete superdadilju koja će zauvijek preuzeti brigu o vašem kućanstvu u rasulu?
Ujutro, prije nego što ode, iskoristite partnera najviše što možete. Neka vam napravi doručak, donese šalicu čaja ili pripazi na bebu dok se vi tuširate. Vjerojatno ćete biti toliko umorni ili jednostavno prezauzeti dojenjem da će vam pomoć oko osnovnih stvari biti veoma važna. Vikendom, kada je partner kod kuće, dobro se odmorite.
Natalija, mama devetomjesečne Ine, kaže: “Svi uvijek kažu: Spavaj kada beba spava – ali to ustvari nije praktično. U 10 ujutro, kada Ina spav,a zbilja ne mogu ići u krevet, a umor me uhvati kasnije, kada se probudi i poželi dojenje.” Vrijeme za odmor Natalija je pronašla vikendom kada njezin suprug vodi Inu van na nekoliko sati. “Čini mi se da se mogu potpuno isključiti i opustiti samo kada je beba izvan kuće”, kaže.

ISKORISTITE NJEGOV DOPUST
Možda bi vam moglo pomoći da slobodne dane koje suprug ima na raspolaganju ne iskoristite odmah „u komadu“. Viktorija, mama trogodišnje Karle, prisjeća se: “Užasno sam se bojala trenutka kada će moj suprug krenuti na posao, no on me postupno za to pripremio. Prvi je tjedan otišao na posao dva dana, a drugi tri, dok su moji mama i tata ispunjavali nastalu prazninu.”
Helena, mama devetomjesečnih blizanaca, smatra da su dio suprugova dopusta uzalud potrošili. “Morala sam ostati u bolnici šest dana kada su se blizanci rodili”, kaže. “Naravno da mi je bilo drago viđati supruga, ali vrijeme posjeta je ograničeno i ondje sam imala sestre koje su mi pomagale. Mnogo bi mi više koristilo da sam ga duže imala uza se kada sam stigla kući.”

NA BOČICI
Kada se partner vrati na posao, ako doista želite da bude koristan, zamolite ga da jednom dnevno on nahrani bebu na bočicu. Mnoge mame smatraju da je hranjenje u 22 sata dobar izbor kada beba navrši nekoliko mjeseci i uđe u određenu rutinu. U tom slučaju možete leći u 21 sat i mirno spavati barem do 2 ujutro, kada bude vrijeme za sljedeće hranjenje.
Budite praktični i naučite kako radi sva oprema za bebu prije nego što ostanete sami. Kako se stavlja autosjedalica? Možete li sklopiti kolica? Možda zvuči smiješno, ali nevjerojatno je što nedostatak sna i stres zbog bebe koja plače mogu učiniti čak i tehnički dobro potkovanim mamama. Ako partneru prepustite da se prvih dana sam igra sa svim sjajnim dijelovima nove bebine opreme, moglo bi vam se dogoditi da ne znate složiti svoja kolica kada on ode na posao. Ne biste bili prva žena koja kleči na podu u suzama boreći se s neposlušnim polugama.

OSTANITE POVEZANI
Možda vaš partner neće biti fizički prisutan, no uza sve te današnje čudesne stvarčice – SMS, MMS, Skype – nikada neće biti daleko.
Normalno je da želite ostati povezani s partnerom šaljući mu bebine slike i kratka izvješća o njezinim najnovijim postignućima. Vaš suprug sigurno ne želi da mu na poslu svakih deset minuta pišti mobitel zbog “sada se probudila” ili “upravo sam promijenila pelenu broj osam, stvarno smrdljivu”, ali dvije ili tri kratke obavijesti dnevno sasvim su u redu.
Zadnje i najvažnije, uživajte u ovom vremenu kada ste tu samo vi i vaša beba. Možda vam se čini da dani prolaze u izmaglici beskrajnog hranjenja i nedostatka sna, no rodiljni dopust prohujat će u trenu.
Bit će dobrih i loših dana. Bit će dana kada, iskreno, nećete imati pojma što radite i dana kada ćete poželjeti da ste ponovo na svom poslu. No jamčimo vam da ćete na ovo vrijeme jednog dana gledati s neizmjernom nježnošću i osjećajem postignuća – stoga uživajte u njemu!

PET TAJNI MAMA KOJE SU KOD KUĆE

  • Nabavite snimalicu Zbilja je davež kada uronite u dobar film, a tada vas prekine bebino zavijanje.
  • Upoznajte najbliži šoping centar Bebe se vole vozikati naokolo, a pod istim krovom imate mjesto za previjanje, restoran i trgovinu s igračkama.
  • Postanite znalac za kafiće Nije li sjajno provesti ponedjeljak ujutro okružen mirisom pržene kave dok vam je najteža odluka hoćete li kušati tortu od čokolade ili od sira.
  • Pokušajte nešto sasvim novo Nikada niste čuli za kino za bebe? Vježbe uz guranje kolica? Pjevanje i učenje znakova? Google je tu da vam da nove ideje i otkrije svakojake mogućnosti.
  • Nabavite spremačicu Da, vrlo je vjerojatno da će se partner svake večeri vraćati u stan u koji je pala bomba. Vjerujte nam, ako ste prije trudnoće bili slabašna kućanica, sada ćete biti još puno gore.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Poriluk, celer, mrkva, prosena kaša i janj...
Uvođenje guste hrane mnogim je roditeljima misterija. Iznad svega se pitaju kada započeti, s čim započeti, na koji način...
4
VIDEO: Prva godina bebe rođene u 25. tjednu
Prerano rođena dojenčad pravi su mali borci kao i njihove mame. Pogledajte stvarnu priču o prvoj godini života prerano r...
3
VIDEO: MASAŽA BEBA – rutina koja puno znači
Masaža je savršen način da se povežete s bebom, pružite joj osjećaj sigurnosti i zaštite, te je divan način kojim neposr...
3
Upomoć: Beba se ne želi voziti u autu!
U članku provjerite što možete učiniti ako vaša beba ne voli vožnju u autu i počne plakati čim ju stavite u autosjedalic...
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!