|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sa djecom u bolnici roditelji mogu bit 15 minuta

Uredništvo Ringeraje, 2.7.2020
Pravo djeteta da roditelj bude uz njega jedno je od temeljnih dječjih prava.
Ključne riječi:

image
Djeca u bolnici
/11


Na jučerašnjoj konferenciji za medije (1. srpnja 2020.), na kojoj je uz predstavnice udruge Roda prisustvovala pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, još jednom su upućeni zahtjevi preko 35.000 roditelja Ministarstvu zdravstva i ravnateljstvima svih bolnica u Hrvatskoj kojima se hitno traži:

 

  • ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju i/ili pregledu te žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja ili druge djetetu bliske odrasle osobe uz dijete tijekom bolničkog liječenja,

 

  • proširenje prava na cjelodnevni smještaj uz dijete na bolničkom liječenju na roditelje sve malodobne djece, bez obzira na vrstu prehrane (dojeno ili ne) i dob djeteta.

 

 

Kristina Turudić Leko, Rodina članica i koordinatorica peticije za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja naglasila je kako „pratnja i boravak roditelja uz hospitalizirano dijete nije nadstandard već potreba, treba biti civilizacijska norma koju je moguće provesti uz odgovarajuće epidemiološke mjere.“

 

Pravo djeteta da roditelj bude uz njega jedno je od temeljnih dječjih prava. Zato je i Odbor za prava djeteta pozvao sve zemlje članice da poduzmu sve kako bi se omogućilo djeci da se osigura smještaj roditelja. Bolnice su uvidjele prednosti roditelja uz djecu u redovnim vremenima, ali sad smo otišli korak unatrag. Nužna su određena ograničenja i zabrane, međutim ove zabrane i ograničenja su neprihvatljiva. Ukoliko postoje ograničenja, trebaju imati stručnu i zdravstvenu utemeljenost.“, poručuje pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević te poziva Ministarstvo zdravstva da ponovno razmotri ovu mjeru.

 

Nakon što je više od 35.000 roditelja putem peticije koju je pokrenula udruga Roditelji u akciji – Roda zatražilo od Ministarstva zdravstva i ravnateljstava svih bolnica u Hrvatskoj ukidanje zabrane posjeta, te osiguravanje dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz djecu koja se nalaze na bolničkom liječenju, roditelje je zaprepastila vijest s društvenih mreža odakle im ministar Vili Beroš poručuje da je Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina jednoglasno zaključila da „treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta“ u svim bolnicama.


PROČITAJTE JOŠ: Kako djetetu pomoći pobijediti strah od doktora

 

“Ova sramotna odluka je za svaku osudu jer pokazuje nepoznavanje potreba i prava djece koja se nalaze na bolničkom liječenju i zato ovu odluku snažno osuđujemo”, poručuje Roda i naglašava da roditelji neće prestati s pritiskom nakon ovakvog podcjenjivanja.

 

Na konferenciji za medije ponovno je upućen apel Ministarstvu zdravstva i svim rodilištima u Hrvatskoj da omoguće pratnju na porodu po izboru rodilje koja je ponovno zabranjena povećanjem broja zaraženih.

 

„Na žalost, iz naše prakse, ponovno je vidljivo da u dijelu hrvatskog zdravstvenog sustava postoji sistemska greška, a nju je moguće svesti na zajednički nazivnik – ne prate se i ne poštuju europske i svjetske stručne smjernice zbog čega se zdravstvena skrb ne provodi u skladu s medicinom temeljnom na dokazima i to je potrebno hitno mijenjati u najboljem interesu djece i obitelji.“, zaključila je Branka Mrzić Jagatić, programska koordinatorica udruge Roda.

 

Izvor: Roda.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

"I, koliko imaš kila?" - Ovo se NE...
Sastavili smo popis stvari koje bismo trebali prestati govoriti ženama koje su postale majke. One stvarno ne trebaju slu...
6
Znakovi da je vaša beba gladna
Najčešće nedoumice koje se mamama vrte po glavi su "koliko hrane je dovoljno ili kako znati da su njihove bebe site".
5
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!