|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dojenje i seksualnost

Uredništvo Ringeraje, 4.3.2013
Rođenjem djeteta vaš život doživljava veliku i važnu promjenu. Žena i muškarac tada postaju majka i otac. Žena izravnije od muškarca doživljava trudnoću, porod i dojenje, s obzirom da je i tjelesno i emotivno neposredno uključena u sva događanja.
Ključne riječi:

image
/11


Sada je potrebno uskladiti dvije dimenzije – biti žena i biti majka.

Dolaskom djeteta, vaš će se spolni život u svakom slučaju promijeniti: poremećeni noćni mir, nazočnost djeteta kojeg ne želite probuditi, rana od epiziotomije koja još mora zacijeljeti i možda vam još zadaje bol pri odnosu, grudi iz kojih za vrijeme orgazma u lukovima šprica mlijeko – na sve se to morate naviknuti.

U periodu dojenja, žena može imati veću ili manju želju za seksualnim odnosom, u odnosu na razdoblje prije poroda ili trudnoće. Ne postoji ni pravilo niti unaprijed pripremljeni odgovor.

Nakon poroda, žena može uživati u osjećaju velike odgovornosti. Davanje mlijeka (dojenje) i vođenje ljubavi su prirodni i uzbudljivi dijelovi njenog života. Neka druga  može osjećati suprotno. Njena želja za seksualnim odnosima može bolje biti opisana kao umanjena te, iako ona voli svog muža više nego ikada i želi mu biti bliska, u stvari, ona treba ponovo osigurati njegovu naklonost. Ovakve različite reakcije nisu neobične i nenormalne. Sve žene i muškarci imaju uspone i padove seksualne želje u različitim trenucima života.

Kao majka koja doji, vjerojatno si govorite da se osjećate dobro jer ste žena i jer ste zadovoljni s načinom kako funkcionira vaše tijelo. Dojenje je dio ženinog seksualnog i prirodnog ciklusa. Postoje utvrđene sličnosti između dojenja i seksualnog odnosa u načinu na koji reagira ženino tijelo. To je ispunjeno vrijeme u ženinom životu.

Umor, moramo reći, vjerojatno je najveća opasnost za seksualni život svake nove majke. Odmorite se nakon ručka, ako možete. Ponekad čak i kad se osjećate više umorno nego erotično, dodatni napor oko iskazivanja ljubavi s vaše strane, može polučiti rezultate koji će vas oduševiti oboje, i vas i vašeg supruga.

Što je s osjećajem "Ne diraj!"?

Jedna majka je jednom napisala: "Nakon što cijeli dan imam na rukama svoje novorođenče, osjećam da ne želim dodire još jedne osobe. Uzrujana sam kad mi suprug priđe. Je li to neobično? Možete li mi pomoći?" To uopće nije usamljen slučaj. Mnoge majke, nakon što provedu dobar dio dana držeći dijete i igrajući se s njim, osjećaju da je posljednja stvar koju žele dodatni tjelesni kontakt.

Naše kulturno naslijeđe vjerojatno daje odgovor na to jako rijetko. Osoba koja odrasta u društvu u kojemu je uobičajena fizička udaljenost među ljudima, pa čak i gdje se članovi obitelji rijetko grle, neprestani kontakt s novorođenčetom se uzima kao novo iskustvo. Kad se tomu pridoda umor koji, mnogim majkama i maloj djeci, dolazi na kraju dana, ne ostaje više energije niti želje za romantikom.

Spolnost je precizno mjerilo za suptilne probleme u odnosima između partnera i u takvoj situaciji oni mogu jače doći do izražaja.

Može se dogoditi da je otac ljubomoran na dijete koje je dojenjem tijesno vezano uz majku, do tada isključivo očevog seksualnog partnera. Nije rijetkost da je i majka koja doji jako vezana uz dijete, a manje nego do tada za njegova oca. Roditelji trebaju biti spremni za ovakvu situaciju, koja je prolazna. Strpljenje, međusobno uvažavanje i razumijevanje oba partnera dat će rezultate.

Dojenje na nekoliko načina utječe na žensku seksualnost. Hormon prolaktin, koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka odgađa obnovu menstrualnog ciklusa i utječe na produkciju estrogena koji regulira menstruaciju i sudjeluje u ciklusu seksualne reakcije. Na taj način indirektno utječe na ženinu seksualnost.

Sam čin dojenja može biti popraćen seksualnom reakcijom poput ukrućenja bradavica, osjetljivosti dražice i kontrakcija maternice. Ženine bradavice su vrlo osjetljive prvih nekoliko mjeseci nakon poroda, te se osjećaj seksualnog uzbuđenja može javiti tijekom dojenja, ali se ne događa uvijek.

Dojenje izaziva hormonalne promjene koje uzrokuju suhoću rodnice i smanjenje vaginalnog sekreta. Korištenje ovlaživača ili dulja seksualna predigra mogu riješiti ovaj problem.

Mnoge žene doživljavaju istjecanje mlijeka za vrijeme spolnog odnosa. Ponekad je to uzrokovano položajem za vrijeme snošaja, a u kojem se vrši preveliki pritisak na dojke. Češće je uzrokovano orgazmom. Hormon oksitocin koji se otpušta tijekom orgazma je isti onaj koji uzrokuje otpuštanje mlijeka iz dojke. Ovoj situaciji možete doskočiti hranjenjem djeteta (podojem) ili izdajanjem neposredno prije odnosa.

Neka istraživanja su pokazala da partner koji aktivno sudjeluje u trudnoći, porodu i brizi za novorođenče, može pomoći ženi u lakšoj prilagodbi postporođajnim promjenama – ona će imati manje i kratkotrajne teškoće u ponovnom postizanju ranije seksualne želje.

Seksualni život roditelja može također biti zakočen zbog straha od neplanirane trudnoće. Poznato je da laktacija sprječava ovulaciju, međutim, dojenje ne predstavlja sigurnu zaštitu od trudnoće. Pravilna informiranost o kontracepciji i planiranju obitelji u vrijeme dojenja olakšat će, pa i ukloniti, ovaj problem.

O problemima vezanim s ponovnim uspostavljanjem seksualne veze između majke i oca treba otvoreno razgovarati. Ostale tjelesne promjene koje prate trudnoću i porod kao što su debljina, opuštenost trbušnih mišića, velike grudi – prolazne su.  

"Bili ste supruga prije no što ste bili majka, znači da vam suprug treba biti važniji od djece". Ova izjava je pogrešna. Nije pošteno stavljati supruga i djecu u natjecateljski odnos, stvarati od njih borce za vaše vrijeme i naklonost. Koje god od njih u određenom trenutku ima najveću potrebu za ljubavi i pažnjom, uzima ih. Zrelošću, zadovoljenje želje može se odgoditi za neko vrijeme. Odrasli koji su gladni mogu malo pričekati ili sami pripremiti nešto za jelo. Bebe to ne mogu. S malo razumijevanja, njihove potrebe neće biti u konfliktu. Ljubavi i pažnje ima dovoljno za sve.

Dr. William Sears, pedijatar, podsjeća roditelje na njihovu obvezu jednih prema drugima.

"Da bi u odnosu majke i novorođenčeta sve funkcioniralo onako kako je i stvoreno da funkcionira, mora se ostvarivati u strukturi stabilnog i ispunjenog braka. Cijela obitelj živi zajedno: majka - beba, otac - beba i muž - žena. Ne možete činiti jedno ili drugo ili birati između tih odnosa. Morate raditi na svakoj od tih veza budući da se one međusobno nadopunjuju."

To nas vraća temeljnim odnosima. Ljubav između muža i žene znači udovoljavanje jednih drugima. Oni oboje pokušavaju odgovarati na zahtjeve drugoga. U jednom slučaju, žena ulaže dodatni napor kako bi odgovorila na suprugov zagrljaj, a u drugom, on stavlja njene osjećaje i potrebe ispred svojih.

Postoji vrijeme za davanje i vrijeme za uzimanje. S obostranom dobrom voljom i dobrim humorom, sve funkcionira.

 
roda.hr/tekstovi

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pustite svoju bebu da stavlja predmete u u...
Pitanje mnogih roditelja je kako zaustaviti ovo ponašanje. Paziti na aktivne bebe i malu djecu može biti prilično iscrpl...
4
L`Erbolario dječja kozmetika
NJEŽNO, NJEŽNO, NJEŽNO....Svi se možemo složiti u jednome: djeca su neodoljiva takva kakva jesu i nije im potrebna dodat...
4
Bezglutenske žitne i voćne kašice za bebe
Dohrana je značajno dojenačko doba jer dijete postepeno počinje prihvaćati hranu drugačijeg okusa, konzistencije, boje i...
4
Deset načina za više spavanja
Iako ne možete promijeniti bioritam svog dojenčeta ili spriječiti da vas bolesno dijete probudi u tri ujutro, možete pob...
4





Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos maloj djeci?

Oznake

Sve najbolje!