|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

7 razlika između trudnoće i PMS-a

Uredništvo Ringeraje, 9.11.2022
Simptomi poput povećanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti često su povezani s PMS-om, no vrlo slični simptomi mogu se pojaviti u ranoj trudnoći. Kako razlikovati trudnoću od PMS-a?

image
Imate li samo težinu u želucu ili vam je muka cijeli dan? Fotografiju bolova u želucu izradio freepic.diller - www.freepik.com www.freepik.com
/11


Je li ovo PMS ili sam trudna? Pitanje koje si mnoge žene postavljaju svaki mjesec. Simptomi su toliko slični da žena nakratko može pomisliti da je trudna, a zatim pomisliti da ima predmenstrualne simptome ili obrnuto.

Stoga smo provjerili glavne razlike između ovih vrlo različitih uvjeta.

 

1) Krvarenje

Jedan od prvih znakova trudnoće može biti implantacijsko krvarenje koje se javlja 6 do 12 dana nakon začeća. U to vrijeme embrij se uglavljuje u stijenku maternice, što može dovesti do blagog krvarenja.

Lagano krvarenje također je jedan od simptoma PMS-a. Stoga, čak i ako imate sve simptome menstruacije ili početak menstruacije, obratite pozornost na količinu krvarenja. Ako je jako mala, moguće je da nije menstruacija, već da ste trudni.

 

 

2) Osjetljive grudi

Vrlo osjetljive grudi pojavljuju se nekoliko dana prije menstruacije i tipičan su znak PMS-a. Ali one mogu biti i jedan od prvih znakova da ste trudni.

 

Ako vas grudi bole zbog trudnoće, one će još više nateći, a areole (ili pigmentirano područje kože oko bradavica) mogu postati tamnije i veće.

 

Bitna je razlika u tome što osjetljivost dojki u trudnoći ne nestaje nakon nekoliko dana kao što je to tipično za PMS, već dojke postaju sve bolnije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Otkriveno kako jajna stanica "hvata" spermije

 

3) Umor

Ako se navečer jako brzo umorite, a umorni ste i tijekom dana nakon svake aktivnosti, a taj umor nikako da nestane, to bi mogao biti znak da ste trudni.

Uz PMS se može javiti i umor, ali nije toliko izražen.

 

4) Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje koje nije popraćeno grčevima ili bolovima, kao što se može dogoditi kod PMS-a, može biti jedan od prvih znakova da ste trudni.

Učestalo mokrenje tijekom prvih tjedana trudnoće znak je da se maternica širi i vrši pritisak na mjehur.

 

5) Mučnina i osjetljivost na mirise

Ako odjednom osjetite da imate puno bolji njuh ili da vam se njuh izoštrio, muka vam je od slatkih mirisa, kad osjetite npr. parfeme ili sredstva za čišćenje... to može biti znak da ste trudni .

Čak i kod PMS-a osjećamo težinu u želucu, no mučnina u trudnoći je drugačija – javlja se ujutro i može trajati cijeli dan.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kada je pravo vrijeme za napraviti test na trudnoću

 

6) Vrtoglavica

Vrtoglavica i mučnina česte su uz PMS. Međutim, oboje nestaju u roku od nekoliko dana.

Ako ove simptome imate nekoliko dana i uz to vam izostane mjesečnica, velika je vjerojatnost da ste trudni.

 

7) Povećana tjelesna temperatura

Vrućica i česti valovi vrućine vrlo su česti u ranoj trudnoći.

Lagano povišena tjelesna temperatura može se javiti i tijekom ovulacije i nastaviti tijekom PMS-a.

Ako nema trudnoće, temperatura će se vratiti na normalu dan-dva prije početka menstruacije, ali ako ste trudni, ostat će blago povišena čak i ako krvarite i mislite da ste dobili menstruaciju.

 

Helena Mlakar 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

VIDEO: Zašto se rađa sve manje dječaka?
Zanimljiv dokumentarac o razlozima opadanja muške populacije i zašto sve više muškaraca ima problema s plodnošću.
4
Ljekovite biljke za lakše začeće
Ljekovite biljke su dar čovječanstvu protiv mnogih bolesti i nepoželjnih stanja. Toj skupini možemo pridružiti i hranu k...
3
Neplodnost
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije otprilike 12-15 % parova je neplodno, dok je sljedećih 10% smanjene plo...
3
Neobična priča o problemima sa začećem
Samo oni koji su to doživjeli znaju kako je to kad ti kažu "ne možeš imati djecu". Ova mama je to doživjela, a onda iz...
3





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!