|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: lažna menstruacija
12.2.2010 22:05:40   
Leptir5
tebi anastasija sve šta prođe kroz glavu to i napišeš?
sve smo ovdje da bi ti pomogle ali stvarno ja mislim da nije test falio da nisi trudna i da nije vanmaterična i da bi trebala glavu prestat opterećivat sa svačim,nego prati sa lh trakicama dal imaš ovulacije,mjeriš li bazalnu temp.,ideš li na folikulometrije? koliko se trudite uopće? šta ti ginekolog kaže na tvoje ovulacije?

4xAIH
1.IVF.... beta 0
2.IVF.... beta 650 termin 15.04 :)
9.4 rodila se moja ljepotica :)

(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 26
13.2.2010 0:01:08   
lavica81
anastazija draga cure su ti već sve rekle. pokušaj se smirit i nemoj se toliko opterećivat s tim: em će ti udarit na psihu pa onda ni sa najboljim spermiogramom nećeš moć zatrudnit em ćeš sad propustit ovu ovulaciju. znam da ti je želja velika ali na silu ništa ne ide.

sretnouser posted image

(Odgovor članu Leptir5)
Neposredna veza do poruke: 27
16.2.2010 13:33:05   
anastasija0702
hvala vam svima na ogromnoj podršci. neću vas više opterećivati dok ne napravim test. ja test nisam ni radila jer mi je došao m ili što je to već bilo. vratili su mi se sad u zadnje dane opet isti simptomi tako da ću za koji dan napraviti test a ako i bude neg idem dr jer nešto je u svakom slučaju. do tada neću vas opterećivati.

(Odgovor članu Leptir5)
Neposredna veza do poruke: 28
18.2.2010 11:29:24   
anastasija0702
bog svima
jutros sam napravila test i negativan je. ne bi vas htjela više tim zamarati. imam još samo jedno pitanje. prije par dana sam imala jake grčeve par puta u maternici i odlučila sam sutra otići na uzv i viditiza svaki slučaj da nije možda vamaterična ili što. zanima me samo da li e se viditi u svakom slučaju ako je nešto sada bi bio 6. tjedan da sam trudna. molim vas odgovorite!!

(Odgovor članu anastasija0702)
Neposredna veza do poruke: 29
18.2.2010 11:32:38   
Tsmee
Draga, nisi trudna...

Grčevi u tim dijelovima mogu biti i crijeva, vjeruj mi, ne možeš baš uvijek znati razliku. Ja sam par puta mislila da sam trudove dobila, a ispalo da su samo malo jači grčevi u crijevima user posted image
Ali, ako nisi sigurna i bojiš se da nešto nije u redu, odi provjeri kod doktora, možda nedobog imaš štogod na jajniku... Uostalom, redovne kontrole su i poželjne user posted image

Sretno!

PS I da, 6. tjedan bi se vidio. Ali isto tako bi i test bio pozitivan vjerojatno čak i da je vanmaternična...

< Poruku je uredio Tsmee -- 18.2.2010 11:35:43 >

Već nas je puna kuća...

Neposredna veza do poruke: 30
18.2.2010 11:50:32   
anastasija0702
hvala na odgovoru. ne, nisu bili to normalni bolovi. nikad me nije tako bolilo. najbolje je da odem i vidim, ako ništa bar će mi reći kad mi je ovulacija. poć ću ujutro privatno i viditi, čisto da znam na čemu sam. javim se sutra.

(Odgovor članu Leptir5)
Neposredna veza do poruke: 31
18.2.2010 11:52:14   
ninolina
Draga, nisi trudna...

Grčevi u tim dijelovima mogu biti i crijeva, vjeruj mi, ne možeš baš uvijek znati razliku. Ja sam par puta mislila da sam trudove dobila, a ispalo da su samo malo jači grčevi u crijevima user posted image
Ali, ako nisi sigurna i bojiš se da nešto nije u redu, odi provjeri kod doktora, možda nedobog imaš štogod na jajniku... Uostalom, redovne kontrole su i poželjne user posted image

Sretno!

PS I da, 6. tjedan bi se vidio. Ali isto tako bi i test bio pozitivan vjerojatno čak i da je vanmaternična...

potpisujem

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

Neposredna veza do poruke: 32
18.2.2010 11:52:55   
ZVRK
sretno

Život ponekad traži od nas više no što mislimo da možemo podnijeti.IPAK,vrijedi se potruditi!
zvrkić došao 17.06.2005.
zvrkica došla 08.12.2010.

Neposredna veza do poruke: 33
18.2.2010 11:56:25   
Bebys
IZVORNA PORUKA: neron

ja koliko znam od svojih prijateljica koje su je imale da ona traje 2 do 3 dana da je vise sukrvica nego krv i da je mnogo oskudnija. tj da se bas razlikuje od prave i da se to primjeti.
da razlika je krvari se jako malo i ne puno ali mozes biti trudna do tri mjeseca nekad zna ici  krv ...kao mega..vidi na testu tako ces znati najbolje..ja sam bila tri mjeseca trudna i imala neke male tockice od krvi a nekad imalo vise..a bila sam trudna..

(Odgovor članu neron)
Neposredna veza do poruke: 34
18.2.2010 11:58:17   
Bebys
IZVORNA PORUKA: anastasija0702

hvala na odgovoru. ne, nisu bili to normalni bolovi. nikad me nije tako bolilo. najbolje je da odem i vidim, ako ništa bar će mi reći kad mi je ovulacija. poć ću ujutro privatno i viditi, čisto da znam na čemu sam. javim se sutra.
  sretno i javi se

Neposredna veza do poruke: 35
18.2.2010 12:12:05   
daniela 31
Sretno ti..

Tara,11.02.2009.
Naša najveća ljubav
Imamo 13 zuba

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 36
18.2.2010 12:56:12   
anastasija0702
hvala vam svima na ogromnoj podršci. stvarno ste super

(Odgovor članu Leptir5)
Neposredna veza do poruke: 37
18.2.2010 12:57:11   
anuska08

IZVORNA PORUKA: anastasija0702

Draga, stvarno ti želim da što prije ugledaš svojuser posted image !!!!
user posted image
Vjerujem da si sva napeta u iščekivanju da se to desi, ali ipak probaj se barem malo opustiti!!!!SRETNO!!!

Nika 26.08.2009.

Neposredna veza do poruke: 38
18.2.2010 13:18:33   
anastasija0702
hvala anuska i svi ostali. e, nisam vam rekla. muž je radio spermiogram i puno je bolji nalaz. ima sve skupa 39% pokretnih a morf se popela na 21%!!!!!!!!!!! znači, možda ipak nisam luda i možda je uspio napraviti i da sam sada trudna.

(Odgovor članu Leptir5)
Neposredna veza do poruke: 39
18.2.2010 19:28:30   
lavica81
anastazija sretnouser posted image user posted image user posted image
drago mi je da se spermiogram tm poboljšaouser posted image user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 40
18.2.2010 21:05:07   
anastasija0702
hvala lavice
stvarno nam sreća treba. bar ću znati na čemu sam je li mi ovulacija ili što. ovako sam samu sebe pojela od brige da nije što, osobito ti grčevi neki dan. javim ću vam što je bilo.

(Odgovor članu Leptir5)
Neposredna veza do poruke: 41
19.2.2010 13:14:02   
anastasija0702
evo ovako, bila sam jutros gin
rekao je da imam miom veličine 8mm u maternici. to me je malo začudilo jer nikad nisam imala. od čega to nastane? isto tako je rekao da mi je ovulacija za 3 dana. mazao mi je ušće metnice da krvari na dodir kao neke ranice da su da je to učestala pojava. napravio je i papa test. zna li tko od čega ti miomi nastanu i hoće li otići s menzisom drugim ili??

Neposredna veza do poruke: 42
19.2.2010 13:19:59   
Bebys
a joj....user posted image user posted image   zao mi je...
ja neznam ali sigurno ce se javiti netko tko zna...

Neposredna veza do poruke: 43
19.2.2010 13:21:16   
pepeljuga
Miom ti nece otoci s menzisom,moze ostati te velicine a moze i rasti pa ti smetati u trudnoci....moja prijateljica je ostača trudna kad je imala miom a nije znala ,lezala cilu trudnocu i osli ga operirala a sad i moja šogorica,imala dvi uredne trudnoce,nikad problema i odjednom miom....i ona ce ga morat operirat....

Mozda i od njega ne mozes ostat trudnauser posted image user posted image user posted image user posted image
Uglavnom ti zelim sve naj i da brzo rijesis svoje problemeuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Ništa u životu nije tako loše, da nebi moglo biti i gore, ali ni tako dobro da nebi moglo biti bolje!! :))

Neposredna veza do poruke: 44
19.2.2010 13:21:53   
Bebys
Sa i bez simptoma: Miom maternice   Ginekologija      2000/15/prosinac     Piše: dr. Goran Vujić, specijalist ginekologije i porodništva, Poliklinika IVF, Mirogojska 11, Zagreb, tel. 01/467 86 00      Asimptomatski miomi mogu prikriti ostale istodobno prisutne i potencijalno maligne tumore u maloj zdjelici (jajnik, jajovod, crijevo), pa se miom obvezno mora diferencirati od ostalih tumora      Miomi (leiomiomi, fibroidi, fibromiomi) najčešći su benigni tumori maternice primarno građeni od glatke muskulature. Prisutni su u oko 20-25% žena reproduktivne dobi. Uzrok nastanka nije poznat, a istraživanja pokazuju da nastaju proliferacijom (umnažanjem) jednog klona glatkih mišićnih stanica. Ne javljaju se prije puberteta. U generativnoj dobi rastu pod utjecajem hormona (estrogena), a učestalost im opada s početkom menopauze. Najčešće su multipli, a rijetko se pojavljuju pojedinačno. Različitih su oblika i dimenzija, najčešće manji od 15 cm, iako mogu doseći i ekstremnu veličinu pa čak težiti i preko 40 kg. Miomi su najčešći u petoj dekadi života žene, kada se mogu naći i u do 60% žena. Najčešće ne uzrokuju nikakve simptome. Međutim, ovisno o veličini i lokalizaciji mogu izazvati čitav spektar simptoma kao što su metroragija (nepravilna, produžena krvarenja), menoragija (produžena i obilna menstrualna krvarenja), bol, poremećaje stolice i mokrenja, infertilitet, ponavljajuće pobačaje, prijevremeni porod, pa čak i akutni abdomen u slučaju nekroze ili torzije mioma na peteljci. Asimptomatski miomi mogu prikriti ostale istodobno prisutne i potencijalno maligne tumore u maloj zdjelici (jajnik, jajovod, crijevo), pa se miom obvezno mora diferencirati od ostalih tumora. Isto tako mora se razlikovati miom od leiomiosarkoma (maligni tumor).   Uzrok nastanka mioma nije poznat. Istraživanja su pokazala da su miomi unicelularni odnosno da nastaju umnažanjem jednog klona glatkih mišićnih stanica. Estrogeni ne uzrokuju nastanak mioma, ali pospješuju njihov rast. U miomima se nalazi veća koncentracija estrogenskih receptora nego u miometriju (mišićnom dijelu stijenjke maternice), ali niža nego u endometriju (unutarnji sloj stijenjke maternice). Podaci o progesteronskim receptorima u miomima su kontroverzni. Kliničko iskustvo govori da miomi rastu uz korištenje estrogenske terapije i u trudnoći, a smanjuju se nakon menopauze.     Višestruki i različito smješteni   Miomi su dobro ograničeni čvorovi okruglastog oblika, bez kapsule, čvrste konzistencije, bjelkaste boje, na presjeku vrtložne strukture. Najčešće su multipli (višestruki) i različito smješteni u maternici. Dijelimo ih prema anatomskoj lokalizaciji. Submukozni (ispod sluznice maternice) rastu prema materištu. Zbog pritiska na endometrij uzrokuju nepravilna krvarenja iz maternice. Ako imaju pedunkularnu formu (na peteljci) izbočuju se u šupljinu maternice, a mogu se izbočivati i kroz cervikalni kanal. Najčešća lokalizacija mioma je intramuralna (u mišićnom sloju maternice) gdje miomatozni čvorovi daju različite oblike maternici. Kod subseroznih (neposredno ispod vanjskog sloja stijenjke maternice) mioma, nekada i onih na peteljci, može doći do torzije (okretanja oko osi), infarkcije (prekid cirkulacije) te odvajanja od maternice i pričvršćivanja na okolne zdjelične strukture (parazitski ili migrirajući miom). Miomatozni čvorovi mogu rasti postranično između dva sloja širokog ligamenta (intraligamentarni miomi) te pritiskati na mokraćovod i/ili krvne žile zdjelice.     Sklonost degenerativnim promjenama   Miomi često podliježu dobroćudnim (benignim) promjenama, a vrlo rijetko (0,1-0,5%) zloćudnoj (malignoj) transformaciji. Najčešće benigne pojave su degenerativne: nekroza, atrofija (nakon poroda i menopauze), degeneracija te kalcifikacija mioma. Miomi mogu biti edematozni, a zbog krvarenja prožeti starim hematomima. Promijenjeni miomi često podliježu infekciji. Zbog ishemije (slabe opskrbe krvlju) miomi mogu nekrotizirati, najčešće u centralnom dijelu pa prema periferiji. Nekrotični, edematozni, sluzavo i cistično promijenjeni miomi povećavaju se i smekšavaju te mogu pritiskati i pomicati susjedne organe i tkiva. Slaba opskrbljenost mioma krvnim žilama razlog je za sekundarne promjene. Inficirani, nekrotični miomi mogu uzrokovati simptome akutnog abdomena s bolovima u donjem dijelu trbuha, visoke septičke temperature, tresavicu, mučninu i defans trbušne stijenke (na dodir tvrda i napeta). Zbog poremećene i oštećene cirkulacije miomi poprimaju mesnati, prljavo crveni izgled, a mogu nastati i tromboze, venska staza i intersticijska krvarenja. To je najaktualniji oblik degeneracije mioma i nešto se češće javlja u miomatoznom gravidnom (trudnoća) uterusu (5-10%). Na mjestu hijaline degeneracije zbog nekroze i otapanja tkiva u miomima nastaju pseudociste ispunjene tekućim, kašatim ili prljavim sadržajem. Takvi cistični miomi mogu prsnuti, a zbog izljeva sadržaja u trbušnu šupljinu nastaju simptomi akutnog abdomena. Zbog slabe prehrane i taloženja kalcijeva karbonata i fosfata miomi mogu kalcificirati (najčešće subserozni). Subserozni miomi na peteljci mogu se okrenuti oko osi što je praćeno jakim bolovima, a mogu se i otrgnuti i prsnuti. Rađajući miomi izazivaju obilna krvarenja i jake bolove. Miomi pogoduju infertilnosti jer pomiču i deformiraju maternicu, čine pritisak i opstrukciju jajnika i jajovoda.     Na što treba obratiti pozornost   Asimptomatski miomi se slučajno otkrivaju ginekološkim pregledom, ali se zbog debljine žene mogu i previdjeti. Simptomi se javljaju u samo 35-50% bolesnica s miomima. Ovise o veličini mioma, lokalizaciji, sekundarnim promjenama u samom miomu i o tome je li žena gravidna ili nije. Nepravilna i obilna krvarenja iz maternice vrlo su čest simptom i prisutna su u oko 30% bolesnica s miomom maternice. Kao posljedica javljaju se anemija i manjak željeza što se medikamentozno vrlo često ne može izliječiti. Krvarenje kod submukoznih mioma može nastati kao posljedica prekinute opskrbe endometrija krvlju, zastoja u krvnim žilama i oštećenja endometrija. Posljedica toga su obilne menstruacije (menoragije), prijemenstruacijsko oskudno krvarenje (spotting), metroragija, ali mogući su i svi drugi oblici nepravilnih krvarenja. Bol se može javiti kao posljedica degeneracije mioma povezane s prekidom dotoka krvi, infekcijom, torzijom mioma na peteljci ili kontrakcijama maternice kod rađajućeg mioma. Bol povezana s ishemijom zbog torzije ili degeneracijom mioma može pokazivati tipičnu kliničku sliku akutnog abdomena. Veliki tumori mogu izazivati bolove u donjem dijelu trbuha te bol u području leđa sa širenjem u okolinu zbog pritiska na živčane strukture zdjelice. Napetost u maloj zdjelici nastaje zbog pritiska velikog mioma na okolne organe. Intramuralni i intraligamentrani miomi mogu izazvati pritisak i opstrukciju crijeva, a parazitski miomi i kliničku sliku ileusa (zapletaja crijeva). Pritisak na mokraćni sustav može dovesti do pojave poremećaja mokrenja i hidrouretera (nakupljanja mokraće u mokraćovodu). Veliki tumori mogu izazvati zastoj venske cirkulacije u zdjelici i donjim ekstremitetima i opstipaciju. U 2-10% infertilnih bolesnica miom je osnovni uzrok neplodnosti. Miomi na peteljci i cervikalni miomi mogu biti razlog infertilnosti zbog pritiska i sužavanja cervikalnog kanala. Spontani pobačaji javljaju se dva puta češće u žena s miomima maternice. Incidencija spontanih pobačaja prije miomektomije (kirurškog odstranjivanja) je oko 40%, a nakon miomektomije otprilike 20%.     Miom se može i previdjeti   Miomi se najčešće dijagnosticiraju rutinskim ginekološkim pregledom (pregled u spekulima i bimanualni pregled), a može se dopuniti i digitorektalnim pregledom te palpacijom abdomena. Ukoliko je maternica u retroverziji i retrofleksiji (zabačena natrag i dolje) i ukoliko se radi o pretilim pacijenticama te malim intramuralnim miomima prisustvo tumora može se previdjeti. Ultrazvučni pregled je koristan u otkrivanju manjih mioma te razlikovanju moguće trudnoće od tumora. Isto tako je koristan u razlikovanju mioma od tumora drugih organa u maloj zdjelici. Rentgenska pretraga abdomena može otkriti samo prisutstvo kalcificiranih mioma. Histerosalpingografija pokazuje deformacije materišta, a histeroskopski se mogu dokazati, a vrlo često i odstraniti, submukozni miomi. Dijagnoza može biti dopunjena i intravenskom urografijom, poglaviti kod velikih mioma, radi moguće prisutnog pritiska na mokraćovod, ali i određivanja njihove pozicije prije operacije. Magnetskom rezonancijom moguće je otkriti veličinu, broj i lokalizaciju mioma, ali se u rutinskoj dijagnostici rijetko koristi. Diferencijalno-dijagnostički treba razlikovati miome od trudnoće, pogotovo zato što se trudnoća razvija i u miomatozno promijenjenoj maternici. Isto tako treba razlikovati benigne i maligne tumore jajnika, apscese jajnika i jajovoda te tumore ostalih organa u maloj zdjelici. Brz rast mioma može upućivati i na maligni proces koji se rijetko javlja.     Miomi i trudnoća   Ukoliko su miomi jedini razlog infertiliteta, nakon njihovog uklanjanja (miomektomija) u oko 40% tih žena dolazi do trudnoće. U slučaju trudnoće uz postojeći miom, u drugom i trećem tromjesečju miomi mogu naglo narasti (20% mioma), a moguće su i degenerativne promjene u njima. Miomi mogu injicirati i spontani pobačaj kao i prijevremeni porod. Klinički to može rezultirati jakim bolovima u abdomenu, zbog čega je potrebno trudnicama smanjiti bolove, a kontrakcije maternice zaustaviti tokoliticima. Ponekad je potreban i operacijski zahvat i uklanjanje mioma u trudnoći. Ipak, većina mioma u trudnoći ne raste. Za vrijeme poroda miomi mogu izazvati inerciju maternice (slabe kontrakcije), anomalije položaja i stava djeteta ili opstrukciju porođajnog kanala što povećava učestalost porođaja dovršenih carskim rezom. Nakon poroda moguće su jake kontrakcije maternice i obilnija krvarenja. Zbog obilnih krvarenja miomi izvan trudnoće mogu dovesti do sekundarne anemije, a vrlo rijetko i do hemoragijskog šoka. Opstrukcija mokraćovoda uretera i crijeva moguća je kod velikih mioma. Ozljede crijeva i mokraćnog sustava nisu rijetka pojava kod operacija mioma.     Razlike u terapijskim pristupima   Liječenje može biti medikametozno i kirurško. Kirurški se miomi tretiraju konzervativno (miomektomija, histeroskopija) ili radikalno (histerektomija – odstranjivanje maternice). Liječenje mioma ovisi o dobi bolesnice, broju poroda, postojećoj trudnoći, želji za trudnoćom, općem zdravlju bolesnice, simptomima te veličini i lokalizaciji mioma. Anemija se liječi sanacijom nepravilnih krvarenja uz nadoknadu željeza, a ponekad i transfuzijama krvi. Akutna stanja zbog torzije ili nekroze praćena slikom akutnog abdomena odmah se operiraju. Ukoliko se radi o manjim miomima koji ne prave velike simptome moguće je liječenje analozima gonadotropin-releasing hormona (GnRH).Takvo medikametozno liječenje mioma ipak je samo privremeno jer kroz 3-6 mjeseci miomi imaju istu veličinu. Također se koristi i Donazol te RO 486. Ukoliko se radi o velikim miomima, pogotovo onima koji pokazuju nagli rast te miomima koji uzrokuju velike smetnje (krvarenje, bol, pritisak), potrebno ih je operirati. Ako žena ima želju za rađanjem potrebno je pokušati odstraniti samo miom (miomektomija). Tijekom zahvata potrebno je sačuvati funkciju maternice i prohodnost jajovoda. Histerektomija (odstranjivanje maternice) može biti vaginalna ili abdominalna i izvodi se kada je nemoguće odstraniti miom te kada se konzervativnim liječenjem ne uspijevaju riješiti simptomi, ali i u žena koje ne žele više rađati. Ukoliko se radi o maternici koja nije fiksirana moguće je učiniti vaginalnu histerektomiju, a kod većih i negibljivih mioma operacijski pristup je abdominalni. Ukoliko se radi o ženama u peri- i postmenopauzi čiji miomi ne prave smetnje i smanjuju se operacija nije potrebna. Cervikalne miome i rađajuće miome treba odstraniti. Ukoliko se radi o miomu i trudnoći potrebno je pažljivo odvagnuti je li potrebna operacija zbog mogućih štetnih posljedica na trudnoću (pobačaj ili prijevremeni porod). Nakon poroda treba potrebno je sačekati najmanje 6 tjedana da dođe do involucije genitalnih organa i nakon toga odlučiti je li operacija potrebna.

(Odgovor članu pepeljuga)
Neposredna veza do poruke: 45
19.2.2010 13:22:54   
Bebys
evo draga malo si procitaj nasla sam na netu...nadam se da ces naci odgovor...sretno

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 46
19.2.2010 13:23:11   
adryosijek
jedna poznanica isto ima miom i kaze da ce to rijesiti operacijom al godine prolaze ona jos nije bila na operaciji.neznam sta je to al mislim da nije nista opasno da se bojis .mozda ces morat operacijim to vidi sa svojim ginicem

moja mala cura je moje sve...

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 47
19.2.2010 13:27:14   
Bebys
Miom - najčešći dobroćudni tumor maternice

user posted image Definicija
Miomi (leiomiomi, fibroidi, fibromiomi) najčešći su dobroćudni tumori maternice, građeni uglavnom od glatkih mišića. Osnovne karakteristike ovoga stanja su: tumor, krvarenje, boli i pritisak na okolne organe i strukture. Dobroćudna narav ovog tumora isključuje mogućnost nastanka metastaza i širenja u druge organe, ali uzrokuje probleme zbog svog smještaja u maternici (neplodnost, teškoće u porodu, pobačaji) i pritiska na okolne organe. Učestalost
Miomi se javljaju kod 20-25% žena u plodnoj dobi. Uzrok
Uzrok nastanka mioma nije poznat. Istraživanja pokazuju kako miom nastaje bujanjem promijenjenih glatkih mišićnih stanica. Estrogeni ne uzrokuju nastanak mioma, ali pospješuju njegov rast. Simptomi
Miomi mogu imati simptome, ali nije pravilo. Simptome daje oko 35% mioma. Miomi bez simptoma otkrivaju se slučajno pri pregledu. Simptomatski miomi odlikuju se različitim intenzitetom, ovisno o veličini mioma, njegovu smještaju u maternici, promjenama mioma i o tome je li žena trudna ili ne.
Simptomi su slijedeći:
- nepravilna i obilna krvarenja iz maternice čija je posljedica anemija koju je obično teško liječiti
- bol
- napetost u donjem dijelu trbuha koja nastaje zbog pritiska mioma na okolne organe i strukture; ukoliko je tumor velik, može uzrokovati venski zastoj i trombozu te poremećaj pražnjenja debelog crijeva
- neplodnost (2-10% neplodnosti nastaje zbog mioma)
- spontani pobačaji - javljaju se dvaput češće u žena sa simptomima mioma Dijagnoza
Za dijagnozu mioma potreban je detaljan razgovor bolesnice s liječnikom koji uključuje davanje informacija o trenutnim simptomima, kao i o dotadašnjim bolestima, obiteljskim bolestima, funkcijama i navikama.
Nakon toga slijedi ginekološki pregled koji se može dopuniti digitorektalnim pregledom (pregled zadnjeg dijela debelog crijeva pri kojem liječnik uvlači kažiprst i pregledava njime). Koristan je ultrazvučni pregled. Rendgenska slika može pomoći u dijagnozi jedino ako je miom kalcificirao pa su soli kalcija vidljive na snimci. Histerosalpingografija (metoda kod koje se kontrastna tekućina uštrcava u maternicu i jajovode te se snima rendgenskim aparatom; dobije se slika unutrašnjosti tih organa. Histeroskopijom (promatranje unutrašnjosti maternice optičkim instrumentom). Miomi i trudnoća
2-10% uzroka neplodnosti otpada na miome. Ukoliko je miom jedini uzrok neplodnosti, nakon njegova odstranjenja, 40% bolesnica zatrudni.
Ukoliko miom postoji za vrijeme trudnoće, u drugom i trećem tromjesečju može znatno narasti, može potaknuti prijevremeni porod ili spontani pobačaj. Za vrijeme pobačaja, miomi otežavaju ili potpuno sprječavaju stezanje maternice zbog čega se ne istiskuje plod; uzrokuju promjene u položaju djeteta u maternici, što također otežava izlazak ploda pa nastaje često potreba za dovršenjem trudnoće carskim rezom. Moguće su i komplikacije nakon porođaja jer tada miom pojačano krvari i može dovesti ženu u životnu opasnost. Komplikacije
Dobroćudne promjene koje se u miomu najčešće događaju su degenerativne prirode: odumiru stanice mioma, odlažu se masti u njemu, javljaju ciste ili odlaganje kalcija. Mogu biti otečeni, ili krvariti. Infekcija mioma je česta nakon ovakvih promjena. Miomi deformiraju maternicu, pritišću jajnike i jajovode pa mogu pogodovati neplodnosti.
Zloćudna promjena mioma je vrlo rijetka; javlja se u svega 0,1 - 0,5% slučajeva.
Komplikacije koje miomi uzrokuju na drugim organima i organskim sustavima uključuju nastanak teške anemije zbog obilnih krvarenja. Manjak željeza koji tako nastaje često je vrlo otporan na liječenje. Veliki miom pritišće na okolne strukture, što je osobito neugodno i opasno kod pritiska na mokraćni sustav i debelo crijevo kada nastaje poremećaj otjecanja mokraće i stolice. Liječenje
Miom nije isti kod svake žene, stoga liječenje ovisi o nizu čimbenika - o dobi žene, broju poroda, je li trenutno trudna ili priželjkuje trudnoću, o simptomima, smještaju tumora, općem zdravlju pacijentice te postojanju komplikacija u samom miomu ili u drugim organskim sustavima. Anemiju je svakako potrebno liječiti, a tretman samog mioma ovisi o navedenim čimbenicima.
Mali miom, bez komplikacija i simptoma, može se liječiti hormonski (anGnRH - analozi gonadotropin oslobađajućeg hormona). Ovim liječenjem postiže se smanjenje mioma u oko polovine bolesnica, što je često dovoljan terapijski učinak. Učinak ovog liječenja jest smanjenje koncentracije ženskog spolnog hormona, estrogena, što može dovesti i do neželjenih simptoma - kao da je žena u postmenopauzi. Učinak smanjenja pomoću anGnRH je, nažalost, samo privremen. Koristi se ukoliko žena želi imati još djece, ukoliko iz bilo kojih razloga ne može pristupiti kirurškom zahvatu odstranjenja mioma ili maternice te kao priprema za operacijski zahvat.
Veliki miom, koji uzrokuje simptome i razvija komplikacije preporučljivo je kirurški liječiti. Može se odstraniti samo miom (miomektomija) ili cijela maternica (histerektomija), što ovisi također o navedenim čimbenicima i ženinoj želji za još djece.
Miom u trudnoći je poseban problem i potrebna je dobra procjena mogućih posljedica kirurškog zahvata kao što su pobačaj ili prijevremeni porod.
Miome u žena u postmenopauzi ili neposredno prije nje, ukoliko ne uzrokuju simptome ni komplikacije, ne treba operirati. U postmenopauzi se, naime, gubi estrogenski učinak pa je rast mioma usporen ili se zaustavlja.

(Odgovor članu adryosijek)
Neposredna veza do poruke: 48
19.2.2010 13:28:33   
Bebys
anastazija citaj si...

Neposredna veza do poruke: 49
19.2.2010 13:34:06   
anastasija0702
znači i ako zatrudnim mogu imati pobačaj?
ili je moguće da prođe sve u redu?? stvarno nisam mislila da može biti to ovako opasno, baš sam očajna sad.

(Odgovor članu Leptir5)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Izmišljanje

Ima li među forumašicama netko za koga mislite da izmišlja i ne vjerujete baš svemu što napiše?

Da (59%)

Ne (8%)

Ne znam (34%)

Broj svih glasova: 128

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!