Bebys
|
ČokoladaCrna čokolada smanjuje krvni tlak i čuva zdravlje srca 03.05.2008 Svijet Crna čokolada smanjuje krvni tlak, poboljšava funkciju krvnih žila i smanjuje opasnost od srčanog udara Poziv za sve čokoholičare: britanski istraživači traže dobrovoljce da svaki dan pojedu čokoladicu i tako godinu dana, bez imalo krivnje, a sve za znanost. Istraživanje počinje u lipnju, a bavit će se pitanjem mogu li flavonoidi iz čokolade i druge hrane smanjiti opasnost od bolesti srca u žena koje su u menopauzi, a imaju dijabetes tipa II, objavili su u ponedjeljak istraživači. "Prvo tražimo pripadnike visokorizične skupine", kaže Aedin Cassidy, biokemičar sa sveučilišta Istočne Anglije, koji će voditi studiju. "Nadamo se da će i od prehrambene intervencije biti koristi, osim od terapije lijekovima koje žene primaju". Prethodne studije pokazale su da je crna čokolada bogata korisnim spojevima koji se povezuju sa zdravljem srca, ali stručnjaci dodaju kako šećer i masnoće u većini čokolada poništavaju neke od koristi. Cijeli niz drugih istraživača pokazao je kako upravo crna čokolada smanjuje krvni tlak, poboljšava funkciju krvnih žila i smanjuje opasnost od srčanog udara. Zato su tvrtke poput Hershey Co. i Lindt & Spruengli počele prodavati specifične proizvode koji sadržavaju crnu čokoladu. Mars Inc. ima CocoaVia, niz bombona od crne čokolade koji su tako dobri za zdravlje. Nema nikakve sumnje - crna čokolada dobra je za zdravlje DOBRA vijest za sve ljubitelje crne čokolade ne samo da godi ustima, nego je dobra i za srce!DOBRA vijest za sve ljubitelje crne čokolade ne samo da godi ustima, nego je dobra i za srce! Skupina talijanskih i britanskih znanstvenika otkrila je da crna čokolada povećava razine antioksidansa u krvi, što pomaže u sprečavanju srčane bolesti. Stručnjaci su u časopisu "Nature" objavili da je razina antioksidansa u krvi porasla za 20 posto nakon uzimanja 100 grama crne čokolade, u usporedbi s konzumacijom jednake količine mliječne čokolade. "Naše istraživanje upućuje da mlijeko sprječava apsorpciju antioksidansa iz čokolade...pa može poništiti pozitivne učinke koji nastaju konzumacijom umjerenih količina crne čokolade", kažu znanstvenici. No, pružaju tračak utjehe onima kojima je draža mliječna čokolada. Kako bi, naime, unijeli količinu antioksidansa jednaku SLATKIŠI ZA ZDRAVLJE 12. STUDENOG 2009. 12:39h Crnom čokoladom rješite se stresa Konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu jako izloženi. Uzrok tome su flavinoidi iz kakaaa. Korist od konzumiranja crne čokolade zbog njezinih antioksidantnih učinaka već su poznate, no znanstvenici su sada utvrdili da ona također snižava razinu hormona stresa, objavio je u novom broju časopis američkog društva kemičara "Journal of Proteome Research". Crna i bijela čokoladaU članku pod nazivom "Metabolički učinci konzumiranja crne čokolade na energiju, crijevnu floru i metabolizam povezan sa stresom", autori ističu kako je istraživanje pokazalo da konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu jako izloženi, čime je povećan popis koristi za zdravlje od flavinoida, sastojka kakaa. - Istraživanje je pružilo snažne dokaze da je dnevna konzumacija 40 grama tijekom dva tjedna dovoljna da modificira metabolizam kod zdravih dobrovoljaca - ističu autori. U istraživanje je bilo uključeno 30 osoba pod stresom. Uz pristup koji se naziva "nutrimetabonomika", znanstvenici su procjenjivali stanje i promjene u metabolizmu sudionika. Uz uporabu protonske nuklearne magnetske rezonance (1H NMR), spektroskopije i spektrometrije (MS), utvrđivali su dnevne metaboličke promjene koje su se događale kod ispitanika, koji su dva tjedna jeli 20 grama crne čokolade ujutro i 20 grama popodne. Rezultati su pokazali da su "čokoladom izazvani metabolički učinci statistički značajniji samo kod osoba s prirođeno visokim elementom tjeskobe". Istraživanje je pokazalo da konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu jako izloženi.Crna čokolada snizila je razine adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona te hormona stresa kortizola u promatranoj skupini. Dodatni dokazi o koristi crne čokolade uključuju "djelomičnu normalizaciju razlika povezanih sa stresom kod aktivnosti crijevnih mikroba", što je bilo važno područje istraživanja. Crijevne bakterija imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta, navode autori. Nalazi istraživanja govore da svakodnevna konzumacija crne čokolade može voditi do dugoročno povoljnih posljednica za zdravlje, povezanih s ublažavanjem stresa. Autorstvo članka potpisalo je deset stručnjaka istraživačkog centra Nestlea iz Lausanne u Švicarskoj, velikog svjetskog proizvođača čokolade, što je neke američke medije nagnalo da ih u vijesti spominju samo "autore istraživanja", bez preciznijih odrednica. onoj iz crne čokolade, moraju pojesti dvostruko više mliječne. Crna čokolada – funkcionalna hrana? Objavljeno:25.07.2005. Istraživanje provedeno u Athens Medical School ukazuje da crna čokolada, koja je bogata flavonoidima i sadrži čak pet puta više flavonola od jabuke, ima zaštitni učinak na krvožilni sustav. Posljednja studija provedena je kako bi se utvrdilo na koji način crna čokolada utječe na srce i krvne žile. Po prvi put pokazalo se da konzumacija crne čokolade ne utječe na otvrdnuće žila, a može imati i koristan učinak na funkciju endotela krvnih žila kod zdravih osoba. Zbog sve više dokaza u korist prave crne čokolade s visokim sadržajem kakaa, moglo bi uskoro doći do upotrebe takve čokolade kao funkcionalnog sastojka, a ne samo kao okusa koji privlači obožavatelje slatkog. Znanstvenici tvrde kako svakodnevno konzumiranje crne čokolade umanjuje rizik od srčanog infarkta, a ne deblja. Od ranije je poznato kako čokolada pozitivno djeluje na zdravlje, ali novo istraživanje znanstvenika u Njemačkoj dovodi do spoznaje da masnoće iz čokolade neće poništiti njezino pozitivno djelovanje, ako se radi o umjerenim količinama čokolade. Redovitim konzumiranjem čokolade rizik od srčanog infarkta se smanjuje za 8%, a arterijskih bolesti za 5%. Najvažnije je s čokoladom ne pretjerati i birati čokolade sa što većim udjelom kakaa. Preporučena dnevna količina crne čokolade ne bi trebala biti veća od 50 gr. Ljekari londonskog Evropskog dermatološkog centra savjetuju svojim pacijentima da jedu crnu čokoladu, jer prema njihovom najnovijem istraživanju usporava starenje kože i štiti je od dejstva ultraljubičastih zraka Veličina slova: A A A Hrana i ten Crna čokolada za mlađu kožu Objavljeno 9.11.2009 u 16:34 Ljekari londonskog Evropskog dermatološkog centra savjetuju svojim pacijentima da jedu crnu čokoladu, jer prema njihovom najnovijem istraživanju usporava starenje kože i štiti je od dejstva ultraljubičastih zraka. Zbog dejstva ultraljubičastih zraka ćelije kože gube prirodnu elastičnost, a moguća je i pojava kancerogenih promjena, tvrde naučnici. Aktivne hemijske materije u čokoladi - flavanoli - aktiviraju zaštitnu funkciju kože pri čemu dolazi do njenog podmlađivanja. Britanski naučnici ističu da čokolada najefikasnije djeluje na kožu lica. Čokolada je, kako su nedavno utvrdili naučnici Univerziteta u Cardiff-u, tijesno povezana sa agresijom. Naučnici su na osnovu posmatranja 17.500 djece rođenih 1970. godine utvrdili da su oni koji su u djetinjstvu svakodnevno jeli čokoladu kasnije okarakterisani kao agresivni ljudi. U grupu "dobrih" uvršteno je 42 posto praćenih sladokusaca. Naučnici su zaključili da redovno konzumiranje čokolade u djetinjstvu povećava rizik od povećane agresije u zrelom uzrastu. Bez obzira što istraživači ukazuju da su neophodna dalja istraživanja povezanosti čokolade sa agresivnošću, eksperti britanske Agencije za hranu i pića izrazili su svoje negodovanje zbog takvih zaključaka. Prema njihovim riječima, ljudsko ponašanje određuju socijalni faktori i nikako ne može da bude u vezi sa hranom. Slučaj sa čokoladom nije, inače, prvo istraživanje koje pokazuje vezu između hrane i raspoloženja. Eksperiment iz 2007. godine je tako pokazao da impulzivnost kod djece može da zavisi od boje namirnica, pišu britanski mediji. O čokoladi Čokolada i zdravlje Zašto je čokolada dobra za zdravlje? Čokolada je jedna je od najdražih poslastica većine ljudi. Ona je delicija u kojoj uživaju svi bez obzira na dob. Čokolada ima svojstva koja pozitivno utječu na zdravlje. Ona je zdrava i ljekovita jer smanjuje stres, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, jača imunitet, djeluje antidepresivno i kao afrodizijak. Čokolada je najbolji poznati antioksidans i magnezijem najbogatija namirnica. Pomaže u sprječavanju srčanih bolesti, povišenog krvnog tlaka i dijabetesa. Tamna čokolada s visokim udjelom kakaovca blagotvorno djeluje na zdravlje jer sadrži flavonoide, skupinu antioksidansa, koji povoljno djeluju na krvožilni sustav te štite od raka. Čokolada je bogata mineralima, fosforom, magnezijem, kalijem i cinkom. Sadrži i elemente koji potiču oslobađanje serotonina koji stvara osjećaj zadovoljstva i izvrsno sredstvo za smirenje. Čokolada u malim količinama je za većinu ljudi dobra, jer sadrži nekoliko nutricionistički vrijednih sastojaka. Bez obzira što je to namirnica bogata masnim tvarima, ona se vrlo brzo probavlja. Uz to sadrži zasićenu masnu kiselinu koja se u jetri brzo preradi u oleinsku kiselinu koju u najvećoj količini nalazimo u prirodi u maslinovom ulju. Zbog toga se osobe koje imaju problema s povećanom koncentracijom kolesterola mogu povremeno konzumirati manje količine čokolade. Čokolada u sebi sadrži tvari poput tanina, fluora, fosfata koje posjeduju antikarijesni učinak, no pored toga moramo voditi računa o tome da se nakon konzumacije čokolade operu zubi ili na neki drugi način smanji ili ukloni učinak šećera koji pogoduje nastanku karijesa. Ljekovita svojstva čokolade Čokolada, osobito tamna koja ima veliki udjel kakao mase, namirnica je koja sadrži neke tvari koje stimuliraju dobro raspoloženje, odnosno potiču stvaranje serotonina (hormona "dobrog raspoloženja") u našem organizmu. Nakon konzumiranja čokolade u našem se organizmu oslobađaju endorfini koji imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak. Čokolada sadrži tonizirajuće tvari poput tanina, teobromina i kofeina. Kofein je prisutan u vrlo malim količinama (šalica čokolade sadrži oko 10 mg, dok mala šalica crne kave sadrži 60-120 mg). Teobromin je tvar prisutna u znatno većim količinama koja djeluje kao regulator krvnog tlaka, opušta krvne žile srca i time osigurava dobru opskrbu srca krvlju, aktivira izlučivanje mokraće, regulira živčani sustav i korisna je u slučajevima postojanja anemije. Kod težeg fizičkog ili psihičkog napora samo mala količina čokolade postiže povoljan učinak na opće stanje organizma. Stoga je poželjno izbjegavati čokoladu prije odlaska na spavanje jer može uzrokovati i pojavu nesanice. Novija istraživanja dokazuju da tamna čokolada za oko 10% povećavaju proizvodnju dobrog kolesterola (HDL) koji štiti krvne žile i na taj način pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sustava. Utvrđeno je da se uzimanjem 16 g tamne čokolade na dan bitno smanjuje taloženje lošeg kolesterola na stjenkama krvnih žila. Iako neki čokoladu smatraju nepoželjnom namirnicom jer sadrži poprilično masnoća i veoma je kalorična, zaboravlja se na njezin sadržaj znatnih količina fenola. Fenoli su glavni antioksidansi u čokoladi koji sprječavaju da kolesterol oksidira u krvi i začepi krvne žile. Također ometaju nastanak upalnih procesa u organizmu te pojavu reume, dermatitisa i astme. Znanstvenici su utvrdili kako jedna "kockica" tamne čokolade sadrži jednaku količinu fenola kao i čaša crnog vina. Uzimanjem manjih količina čokolade potičemo koncentraciju i jačamo svoje intelektualne i psihičke sposobnosti. Potrebno je istaknuti da čokolada, ako se pretjera s njezinim unošenjem i nekontroliranim konzumiranjem, može izazvati sasvim suprotne učinke, a kao prvi se manifestiraju razdražljivost ili potištenost. Čokoladu kao namirnicu treba konzumirati u umjerenim količinama. Medicinska upotreba kakaoa ili čokolade prenesena je u Europu sredinom 16. stoljeća. Pregled europskih rukopisa od 16. do 20. stoljeća otkrio je više od stotinu različitih medicinskih primjena kakaoa i čokolade. Tradicionalna terapijska primjena čokolade je za: njegu anemičnih, pothranjenih, iscrpljenih slabih i apatičnih bolesnika, nedostatak apetita, mentalni zamor, stimulaciju rada želuca, bubrega i crijeva, slabu produkciju majčinog mlijeka, vrućicu, giht, bubrežne kamence te oslabljen libido. Moderna znanost došla je i do molekularne podloge nekih od drevnih postavki otkrivši bogat kemijski sastav čokolade koja obiluje fitokemikalijama s cijelim nizom povoljnih učinaka na zdravlje. Čokolada, posebice ona tamna, sadrži antioksidanse i polifenole za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Tamna čokolada pri tome je bolja jer sadržava veću količinu kakaa, a samim time i više bioaktivnih nutrijenata. Čokolada je vrlo kalorična namirnica s visokim udjelom masti i šećera. Upravo zbog toga, tijekom proteklih desetljeća oko čokolade se podizala velika prašina. Čokolada je optuživana da uzrokuje mladenačke akne, ali danas znamo da je optužba bila sasvim neutemeljena. Tvrdnja nekih da čokolada povisuje razinu kolesterola do danas nije u dokazana. Naprotiv, studije pokazuju da posjeduje zaštitni učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Tamna čokolada čuva srce i snižava krvni tlak Tamna ili crna čokolada koja sadrži 70 posto kakaa koristi srcu i krvnim žilama, posebno arterijama, pokazuju najnovija istraživanja sa sveučilišta Yale. No, unatoč tome što se potiče njezino korištenje, stručnjaci ne savjetuju pretjerano uživanje, pa ne bi trebalo jesti više od 50 grama dnevno. Male količine čokolade uspješno snižavaju krvni tlak. Nekoliko kockica crne čokolade na dan ima isti učinak kao i aspirin u smanjivanju koagulacije krvi i opasnosti od začepljenja arterija s kojim kreću brojne srčane tegobe, piše u istraživanju u SAD-u. "Veliki ljubitelji čokolade pokazali su nam da kemijska supstanca koju sadrže zrna kakaovca ima biokemijski učinak sličan aspirinu u smanjenju aglutinacije trombocita", piše Diane Becker, profesorica Medicinske škole Johns Hopkins, glavna autorica istraživanja predstavljena na godišnjoj konferenciji američke udruge za srce koja se održava u Chicagu. Becker je istaknula da njezino istraživanje ne smije biti shvaćeno kao poticaj na gutanje kilograma slatkiša na bazi čokolade koji sadrže i šećer i maslac. No medicina bi mogla naprotiv preporučiti dvije kockice dnevno crne čokolade u najčišćem obliku, napravljene od suhog ekstrakta zrna kakaovca, kazala je ona. Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju, za razliku od prethodnih istraživanja, da je crna čokolada u manjim količinama dovoljna za antikoagulacijske učinke te da nije potrebno konzumirati nekoliko kilograma da se dobije isti učinak, ističe Becker. (H) Tamna čokolada može imati korist u smislu snižavanja visokog krvnog tlaka kod rane hipertenzije, koja je u rangu ostalih nefarmaceutskih intervencija. Tamna čokolada je pokazala snižavanje tlaka na način da je poboljšala širenje krvnih žila. Već je DASH dijeta (eng. Dietary Approaches to Stop Hypertension) koja je upravo razvijena protiv hipertenzije, također pokazala da tamna čokolada snižava tlak, smanjuje kolesterol i poboljšava osjetljivost na inzulin, izjavio je dr Dirk Taubert s Univerzitetske bolnice u Kelnu. Među odraslima s blagom hipertenzijom (stupanj 1) osobe koje su uzimale tamnu čokoladu svakodnevno 18 tjedana imale su značajno niži sistolički i dijastolički tlak, dok oni koji su uzimali bijelu čokoladu nisu imali takve koristi. Svima onima koji se bore s visokim krvnom tlakom, rezultati nedavno objavljene studije donose novu nadu. Jer, pokazalo se da je konzumiranje tamne čokolade dobro za naše zdravlje. Prije nego li nam liječnici počnu prepisivati kockicu ili dvije dnevno, evo i nekih interesantnih činjenica vezanih uz ovo otkriće. Odavno je poznato da je tamna čokolada odličan izvor antioksidanata koji su opet važni za održavanje zdravlja. U jednom gramu ove čokolade ima ih više nego u ekvivalentnoj količini crvenog vina, zelenog čaja ili crnih bobica. Količine koje se moraju konzumirati da bi se postigao učinak, izuzetno su male. A uzeta u tako maloj količini, tamna čokolada neće imati nikakvog većeg utjecaja na tjelesnu težinu osobe. Ovo je jako važno, jer čokolada je bogata mastima i jedenje velikih količina lako bi moglo dovesti do gojaznosti, a gojazne osobe se još teže bore sa visokim krvnim tlakom. Nemojmo se iznenaditi ako nam na kraju sljedećeg posjeta naš liječnik, osim uobičajenih lijekova i onih dobro poznatih upozorenja o količini soli u prehrani, preporuči da svaki dan uz kavu ili čaj, pojedemo kockicu ili dvije tamne čokolade. Briga za zdravlje je naša stalna zadaća!
|