|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Za mlade mame:)
10.10.2009 14:12:21   
Lady3
  1. Razvoj mlijeka traje 20 dana. Tada ne jesti celulozu (npr. zelena salata, krastavac karfiol, biži i sl.)
  2. Piti od 3-5 litara tekućine dnevno, tj. koliko organizam traži.
  3. Prehrana dojilje samo 10% više od uobičajenog hranjenja. Ne forsirati mlijeko ukoliko dojilja nije
    naučila piti mlijeko (zamijeniti ga sirom, maslom, jogurtima i sl.  Uzimati KALCIJ po potrebi.
  4. Stolicu dojilja treba imati najmanje svaki drugi dan. Ukoliko nema uzimati lokalno čepiće od
    glicerina za odrasle. (Ništa ne uzimati na usta, ni lijekove za stolicu, ni kompote ili slično).
  5. Tuširati se svaki dan mlakom vodom (nikako ležati u kadi) i uvijek neka je netko od ukućana blizu
    dojilje dok se tušira.
  6. Njega epiziotomije samo čisto i suho, nikakvi čajevi ni sprejevi.
  7. Kod dojenja je važan relaksirajući položaj dojilje. Dok doji ne smije primati nikakve posjete i pričati. Isključivo dojilja mora biti sama sa svojom bebom dok doji tj. bebi mora pripadati psihofizički i emocionalno potpuno. U toku dojenja uz nju može biti samo otac djeteta.

Prije dojenja treba pripremiti jednu čašu nekog napitka i koji keksi?, poslije podoja popiti (može inešto pojesti) i ostati se odmarati pola sata malo podignutih nogu. Ukoliko osjeti da ima grčeve u nogama malo pojačati dozu kalcija. U toku stvaranja mlijeka jako je često povremeno dosta jako znojenje u dojilje i dok doji ?este su pojave laganog vaginalnog krvarenja.

Važno je znati vremensku dužinu dojenja - Prvih 20 dana hraniti bebu svako 3 sata po 20 minuta (“maćeha”), ako treba i probuditi bebu. Ne duže jer beba rani bradavice i iscrpljuje “do daske”. Jedno dojenje jedna sisa, drugo dojenje druga sisa. Od 20-tog dana bebi se izbacuje noćni obrok.

1. Kontrola tekućine kod novorođenčeta (fontanela - rupica na glavi, pelene) – da ne dođe dodehidracije.
  2. Krvavo povraćanje novorođenčeta – je bezopasno (dijete posisalo neki kapilar od ranjene bradavice).
  3. Bljuckanje novorođenčeta. (Prokuhati vodu i staviti čaj od kamilice i to dati bebi).
  4. Povraćanje u mlazevima na nos i usta kod novorođenčeta. (Okrenuti bebu preko ruke da se oslobodi zraka na naučena 4 načina)
  5. Začepljen nosić kod novorođenčeta, beba može zaspati u toku dojenja zbog začepljenog nosića tj. beba se umori (koristiti pumpicu za nos! i to prije dojenja; malo majčinog mlijeka prokuhati i staviti par kapi u bebin nosić; kontrola od 1.5 mjeseci – od 3.mjeseca cijepljenje).
  6. Napitci, kako se spremaju i kada se daju novorođenčetu (kamilica sa malo šećera prokuhanog u vodi).
  7. Žutica, koliko traje i kako se tada hrani novorođenče – (žutica dolazi 3.dan i traje od 3 – 7 dana do 21. dana, bebu dobro utopliti – mora biti u paketini do 12. dana).
  8. Masno mlijeko kod majke produžuje žuticu kod novorođenčeta (ne prekidati dojenje nego nastaviti).
  9. Boja i učestalost stolice kod novorođenčeta (stolica je u početku štrcajuća i mora biti zlatno žute boje).
  10. Boja mokraće u novorođenčeta (mora biti bezbojna).

1. Izgled i boja zdravog novorođenčeta (plače, dere, čupa, i radi one 4 stvari).
  2. Izgled i boja gladnog novorođenčeta (prazan trbuščić, nema stolicu, plače, puno jede...)
  3. Centar za termoregulaciju novorođenčeta (razvija se 10-11 dana – bebu držati u paketini do 12 dana (i kod žutice), beba mora biti na toplom, opipat stopala i podlakticu i ako je hladna onda obući bebi još jedan sloj odjeće, čarapice i kapicu, ako se beba znoji po čelu i općenito znak je da joj je pretoplo onda joj svući sloj odjeće).
  4. Težina novorođenčeta (fiziološki pad težine od 7 - 10%  – normalno je da dijete izgubi do 10% težine nakon poroda i vrati se na svoju težinu 15. dan.; ne vagati bebu da se ne prepadnemo)
  5. Miris i toplina majčinog mlijeka privlači novorođenčeta.
  6. Dojke dojilje su tople i bogato išarane krvnim žilama.
  7. Najvažniji je prvi susret novorođenčeta – bradavica – mlijeko koji služi kao prvi zapis u glavi za dugo uspješno dojenje. (U bolnici ne dati da bebu umjetno hrane, bebu dojiti odmah nakon poroda – tj. u prvih sat vremena)
  8. Lijekovi dati u toku poroda uspavljuju novorođenčeta i ometaju refleks sisanja kao što i mijenjaju sastav mlijeka dok se ne izlučle iz organizma dojilje (carski rez – obavezno nastaviti dojiti).
  9. Antibiotici smanjuju količinu i mijenjalu okus majčinog mlijeka na štetu novorođenčeta.
  10. Znakovi gladi kod novorođenčeta su: zelena stolica (i ne mora značiti ako je samo ovo), mokraća nije bezbojna, mnogo plače, često siše dojku, pije mnogo tekućine i nema puni stomačić. (Znači, znakovi site bebe su: stolica – zlatno žute boje, mokraća bezbojna, puni stomačić).
    Kad nema stolice kod bebe onda pritisnuti malo zamašćeni vrh toplomjera u guzu i podignit noge bebi da bi se potakla stlica.Mastitis ili upala dojke (kako spriječiti – piti puno tekućine). Ne kupiti grudnjak koji podiže dojke jer se mlijeko vraća, uvijek čist grudnjak – lagani  pamučni, ošišati nokte, dezinficirati bradavicu prije dojenja.
  11. Ragade ili ranjenje bradavice (kako spriječiti – pravilno dojiti (beba ustima treba uhvatiti i areolu, a ne samo bradavicu), ne dojiti dijete više od 20 min.30. Refleks sisanja kod novorođenčeta (vjetrovi, uzrigivanje, štucanje i kihanje).

• Beba će jako puno kihati – to nije prehlada
  • Ne davati piti ako beba sve povrati već dati malo kamilice da se smiri želudac, pustiti bebu.
  • Beba štuca jer se nagutala zraka prilikom sisanja, onda leći bebu na desni bok jer se tako zrak manje skuplja.
  • Dok miruje i štuca znači da je beba sita, a ako plače onda dati sisati. Dati piti ako štuca nakon sisanja.
  • Ne prekidati štucanje.
  • Nakon podoja bebu položiti na desni boK

EVO mlade i nove mame ovi savjeti možda vam barem malo pomognu,naravno ne treba se držati svega sa popisa jer svaka mama poznaje svoju bebu najbolje i prema tome se ravna.Sretno mame,uživajte u svojim bebačimauser posted image user posted image

Šta je sreća?Znati što se
hoće i to strastveno željeti:)

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Za mlade mame:)
10.10.2009 14:17:21   
pincirotvajler
super je user posted image

"Ljubav je slijepa i zbog toga joj je tako izoštreno čulo dodira."

(Odgovor članu Lady3)
Neposredna veza do poruke: 2
10.10.2009 14:43:18   
mara27
hvala, dobro je znati i prijeuser posted image

odgajati dijete-ljubavlju i povjerenjem!
L-25.08.05.
T-19.10.09.

(Odgovor članu pincirotvajler)
Neposredna veza do poruke: 3
10.10.2009 17:36:24   
BruMa
Super savjeti.Još malo pa me to sve opet čekauser posted image

Bruno 26.04.2006.♥♥♥
Mateo 18.12.2009.♥♥♥
http://www.youtube.com/watch?v=_1_MydgRFZw&feature=player_embedded

(Odgovor članu mara27)
Neposredna veza do poruke: 4
10.10.2009 17:50:31   
tikica_69
user posted image user posted image user posted image

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......

(Odgovor članu BruMa)
Neposredna veza do poruke: 5
10.10.2009 22:59:22   
elle1
BRAVOuser posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 6
14.10.2009 17:48:24   
Duška
Bok...da

Eto ja imam pitanje!Mlada sam mama,beba mi ima tek mjesec dana...proačitala sam napisano ali me zanima pošto mu je patronažna preporučila hipp probiotik koji je bebu začepio (od kada je prešao s mog mlijeka koji je bilo slabo).Od tada mu pomažem sa toplomjerom jer mi inače ne bi kakao uopče.Pred par dana sam prešla na humanu,prdi stalno ali ne vidim pomaka.Da li itko zna što bih mogla još učiniti jer stvarno bez moje pomoći on ne može kakati.

(Odgovor članu Lady3)
Neposredna veza do poruke: 7
14.10.2009 17:51:09   
FIONA
imaš od hippa čaj za pribavu od komorača, janža i kamilice zajedno...malo daj...ili skuhaj kamilicu tako da u zaključalu vodu samo potopiš i izvadiš tri puta vrećicu kamilice...dodaš jako malo šečera i daš mu...to je meni savjetovala patronažna...boja kamilice mora biti kao bijelog vina ne jako žuta več lagano...

inače takvo djetešce...meni kao rekli da i do tjedan dana nije frka ako ne kaka...

sretno!

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu Duška)
Neposredna veza do poruke: 8
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:

Anketa

Pranje zubica.
Admin

Kada ste djeci poceli da perete zubice cetkicom?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!