|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Nakon mjeseci uspješnog dojenja vaše dijete odjednom odbija dojku. Što se događa?
Ključne riječi:

image
Štrajk dolazi naglo i obično traje 2-4 dana. (Foto: freepik.com)
/11


Ovakav scenarij može zabrinuti majku ili ju čak rastužiti ukoliko pomisli da je došlo vrijeme za prestanak dojenja. Nema razloga za paniku, naglo odbijanje dojke najčešće je znak štrajka dojenja. Naime, dijete koje prestaje dojiti čini to postupno, smanjujući broj podoja kroz tjedne i mjesece. Štrajk dolazi naglo i obično traje 2-4 dana (moguće i koji dan duže).

Ponekad je teško utvrditi uzrok štrajka dojenja, uglavnom je to djetetova privremena reakcija na neku promjenu.

Mogući razlozi su:

  • Odvojenost od majke koja traje dulje nego što je dijete naviknuto (npr. majčin povratak na posao)
  • Bolesti ili ozljede djeteta koje čine dojenje neudobnim ili bolnim (začepljen nosić, otečeno grlo, upala uha, gljivična infekcija)
  • Konfuzija bradavica uzrokovana uporabom dude i/ili bočice
  • Izbijanje zubića
  • Previše vanjskih podražaja koji zaokupljaju djetetovu pozornost ili ga uznemiruju (prisutnost druge djece, glasni zvukovi, televizija…)
  • Stres ili uznemirenost majke

 

PROČITAJ JOŠ: Gubitak tjelesne težine u prvim bebinim danima

 


Uzrok štrajka može biti i promjena vašeg mirisa (dezodorans, parfem, krema..) ili vaša burna reakcija na ugriz prilikom koje se dijete preplašilo.

Bez obzira na uzrok štrajka, kako biste ga prevladali bitno je opustiti se i ne forsirati dijete. Dojku nudite često, a ukoliko ju dijete odbije, ne uzimajte to k srcu i ostanite vedri.

Vrlo je bitno ne davati dudice i bočice, kako bi dijete svoju potrebu za sisanjem zadovoljavalo isključivo na dojci. Ukoliko želite dati djetetu tekućinu, neka pije iz obične čaše ili one s kljunom.

Ukoliko je djetetu nosić začepljen, svakako mu ga očistite prije podoja. Možete mu u nosić ukapati nekoliko kapi mlijeka, ono će svojim antibakterijskim djelovanjem štititi sluznicu.

Pokušajte djetetu nuditi dojku u tihom, mirnom, zamračenom prostoru. Ukoliko imate uobičajeno mjesto za dojenje, promijenite ga. Možete pokušati dojiti ležeći u kadi punoj tople vode. Možete pokušati kada je dijete jako pospano, ili čak uspavano. Ponekad tako „nesvjesni“ zaborave uzrok odbijanja dojke. Puno maženja, nošenja i kontakta "koža na kožu" pomoći će vam uspostaviti odnos pun bliskosti i povjerenja s vašim djetetom. U ovome vam može biti od velike koristi marama ili sling.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prvi kontakt s bebom i dojenje

Ukoliko štrajk potraje, trebat ćete se izdajati kako biste izbjegli prepunjenost dojki, začepljenje kanalića ili čak mastitis. Izdojenim mlijekom možete dijete nahraniti na žličicu, čašu ili nekom od alternativnih metoda hranjenja.

Zapamtite da je ovo vrlo težak period, kako za vas tako i za vaše dijete. Oboružajte se strpljenjem i upornošću i sasvim sigurno ćete prebroditi štrajk i nastaviti uživati u svim blagodatima dojenja, dokle god to bude odgovaralo vama i vašem djetetu.

Roda.hr/tekstovi

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Sve što morate znati o svom novorođenčetu
Ništa vas ne može pripremiti za oduševljenje – i izazov – pri prvom susretu s bebom. Evo što možete očekivati i kako se ...
4
12 nevjerojatnih beba embrija
Svi smo već manje-više upoznati s izgledom ljudskog embrija, ali jeste li ikada imali prilike vidjeti životinjski embrij...
4
Zvijezda baby kalendara 2017. - svibanj
Baby kalendar u svibnju krasit će jedno predivno dječje lice, pogledajte koje...
4
Pomozite mališanima da brže progovore
Djeca pokušavaju komunicirati sa svijetom od rođenja. Da biste bolje razumjeli svog mališana, pročitajte savjete stručnj...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!