|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Starost oca utječe na plodnost i razvoj djeteta

Uredništvo Ringeraje, 8.1.2020
Rizik za razvoj porođajnih mana i nekih stanja, poput poremećaja iz autističnog spektra i nekih psiholoških poremećaja, kod djece očeva starije dobi ipak je puno viši nego što se prije smatralo.

image
/11


Kada se govori o idealnoj dobi za trudnoću, najčešće se spominje dob majke i koliko majčina starost utječe na trudnoću i razvoj djeteta. Nakon određene starosne dobi, ženama opada broj jajnih stanica, a time i plodnost, a šansa za kromosomske i druge anomalije raste. Ali, što je s muškarcima? Iako se žena rađa s određenom zalihom jajnih stanica koje s godinama propadaju, a spermiji se kod muškarca proizvode cijeli život, nedavno istraživanje pokazalo je da starija dob oca također utječe na pojavu mogućih anomalija kod djeteta.

 

Britansko istraživanje je prije desetak godina tražilo povezanost između dobi muškarca i kvalitete sperme, a sada je fokus bio na proučavanju veze između dobi oca i porođajnih anomalija.

 

Istraživanje je pokazalo da je rizik za razvoj porođajnih mana kod očeva starije dobi ipak puno viši nego što se prije smatralo.


PROČITAJTE JOŠ: Je li tijelu potrebna priprema za trudnoću? 


"Spermatogeneza, odnosno proizvodnja sperme, vrlo je opsežna i s vremenom može pokazivati nedostatke koji rezultiraju greškama u genetskom kodu", kaže dr. Natan Bar-Chama, profesor na Odsjeku za opstetriciju, ginekologiju i reproduktivnu znanost na Medicinskom fakultetu Icahn i načelnik Odsjeka za mušku reproduktivnu medicinu i kirurgiju u bolnici Mount Sinai.

 

Žene se rađaju s čitavom zalihom jajnih stanica i jednom dosegnu godine kad više ne mogu imati djecu, dok muškarci djecu mogu imati do kraja života jer se njihova sperma stalno iznova proizvodi. No, što je muškarac stariji, povećavaju se šanse za nastanak mutacija u DNK sperme.

 

Prema rezultatima ovog istraživanja, otkriveno je da se rizik za nastanak nekih stanja, kao što su poremećaji iz autističnog spektra, šizofrenija, bipolarni poremećaj, povećava sa starošću oca.

 

OŠTEĆENJE DNK SPERME RASTE S GODINAMA


Drugi razlog za nastanak mutacija u DNK sperme su razni toksini iz okoline kojima su muškarci izloženi tijekom života. Istraživači sa sveučilišta Newcastle otkrili su da je oštećenje DNK u spermi kod muškaraca u dobu od 36 do 57 godina tri puta veća nego kod muškaraca mlađih od 35 godina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Jeste li spremni za drugo dijete? 


A istraživanje Kári Stefánsson iz Reykjavika na Islandu je pokazalo da očevi prenose četiri puta više mutacija na dijete nego majke, u prosjeku 55 prema 14. Također, mogućnost za nastanak novih mutacija se povećava sa starosti oca. 36-godišnjak će na svoje dijete prenijeti dvostruko više mutacija nego muškarac od dvadeset godina, a 70-godišnji otac osam puta više.

 

Budući da stariji očevi na djecu prenose značajan broj raznih genetskih mutacija, postavlja se pitanje i jesu li te mutacije krive za povećani broj slučajeva autizma. Međutim,  Mark Daly, genetičar iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu, kaže da to nije povezano i tvrdi da je autizam nasljedan, a većina slučajeva nije uzrokovana novim mutacijama, nego se faktori za pojavu autizma nasljeđuju od oba roditelja.

 

Starost muškarca utječe i na plodnost, a gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću. Iako ženama opada plodnost s godinama, činjenica je da su za neplodnost jednako odgovorni muškarci i žene. Mnogi parovi duže vreme odgađaju potomstvo, a kada konačno odluče imati djecu, često tek tada otkriju da imaju problem. Zbog toga mnogi na neplodnost posumnjaju u zrelijoj dobi, a prema nekim istraživanjima i koncentracija sperme kod prosječnog muškarca iz godine u godinu pada za oko 2, 6 posto.

 

No, bez obzira na sve rezultate ovih istraživanja, Dr. Mark Pearce, epidemiolog sa Sveučilišta Newcastle kaže da su svi ovi navedeni rizici mali i neće svi stariji očevi imati te probleme jer je potrebno puno više istraživanja prije nego što će se stariji očevi morati zabrinuti.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ako vam ne uspije odmah...
Trudnoća se ne može planirati. Samo mali broj mama se može pohvaliti da su zatrudnile već nakon prvog pokušaja. Na to št...
4
8 namirnica za povećanje količine sperme
Zdrava hrana i zdrav način života ključni su za povećanje plodnosti i kod žena i kod muškaraca. Kako bi potaknuli stvara...
4
Četvrtak je dan za seks
Nakupljeni hormoni koji uzrokuju stres stimuliraju spolne hormone, zbog čega je četvrtak najbolji dan za seks, kao što j...
2
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
2





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!