|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Spermiogramom nazivamo analizu ejakulata muškarca, koju obavljaju biolozi koji se bave reprodukcijskom medicinom. Rezultati se rangiraju prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije o normalnom spermiogramu.

image
spermiogram
/11


Dva do pet dana prije davanja uzorka sjemena potrebno je suzdržavati se od spolnih odnosa. Apstinencija ni duža ni kraća od toga nije preporučljiva. Potrebno je imati sterilnu posudicu u kojoj se predaje uzorak, a koja se ili kupi u ljekarni (sterilna posudica za urinokulturu) ili dobije u ustanovi u kojoj se predaje uzorak sjemena. Prije davanja uzorka potrebno je dobro oprati ruke i spolovilo. Posudu treba otvoriti pažljivo, dodirujući poklopac samo izvana, i odlažući poklopac vanjskom stranom prema dolje. Po davanju uzorka posudu sa uzorkom treba pažljivo zatvoriti i predati biolozima.



Iznimno, u dogovoru sa biologom, uzorak se može donijeti i od kuće (u tom slučaju se posudica zatraži od biologa ili kupi u ljekarni). Tada se također slijede gornje upute, a posudicu tijekom transporta treba držati na toplom, najbolje uz tijelo. Ne smije proći više od sat vremena od davanja uzorka do obrade u laboratoriju. Kod predavanja uzorka potrebno je potpisati obrazac kojim se potvrđuje identitet davatelja sjemena.


U nekim slučajevima muškarac ne može dati uzorak sjemena (u slučaju bolesti, spriječenosti i sl) tijekom postupka potpomognute oplodnje, pa se njegov uzorak sjemena može unaprijed zamrznuti i iskoristiti tijekom postupka.



Tjelesna temperatura viša od 38°C, jedan do dva mjeseca prije davanja uzorka sjemena ili bilo kojeg postupka izvantjelesne oplodnje može štetno utjecati na kvalitetu sjemena. Loše mogu utjecati i vruće kupke i saune, pa ih je uputno izbjegavati 2-3 mjeseca prije postupka.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Neobična priča o problemima sa začećem
Samo oni koji su to doživjeli znaju kako je to kad ti kažu "ne možeš imati djecu". Ova mama je to doživjela, a onda iz...
4
Četvrtak je dan za seks
Nakupljeni hormoni koji uzrokuju stres stimuliraju spolne hormone, zbog čega je četvrtak najbolji dan za seks, kao što j...
2
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
2
Korijen mace prirodna je viagra
Jeste li znali da maca pozitivno utječe na funkcioniranje endokrinih žlijezda, uspješno regulira oslobađanje hormona i i...
2





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!