|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Slomljen zub, hitno po pomoć!

Uredništvo Ringeraje, 8.6.2020
Slomljen zub, pa čak i ako se radi o djeliću zuba, predstavlja ranu na koži. Na zub se stavlja tzv. zavoj koji izgleda poput plombice.

image
Slomljen zub, hitno po pomoć!
/11


Ozljede zuba vrlo su česte povrede kod male djece. Povrede mogu biti različite, od toga da dijete slomi dio zuba, da se zub utisne ili da je do povrede došlo, no ona na oko nije vidljiva.

 

Slomljen zub

Što tada učiniti?

 

• Ozljeda prilikom pada, kada dijete slomi zub, spada u hitnoće u stomatologiji. Dijete tada treba hitno odvesti stomatologu. Slomljen zub, pa čak i ako se radi o djeliću zuba, računa se kao rana na koži. Tada se na zub stavlja tzv. zavoj, koji izgleda poput plombice. Upozoravamo roditelje da ne prelaze olako preko i najmanje ozljede zuba.

• Često kad se dijete udari i slomi dio zuba roditelji znaju ne reagirati i reći: Pa nije to ništa, samo se malo kvrcnuo po zubu! No svaku ozljedu, bez obzira radi li se mliječnom ili tek izraslom trajnom zubu, treba zabilježiti i dalje pratiti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Trudnoća i zubi

 

Kad se zub utisne

 

Kod mliječnih zuba uslijed pada zub se može utisnuti pa onda može stradati zametak trajnog zuba koji se nalazi u čeljusti. Do utisnuća može doći u većoj ili manjoj mjeri i tada svakako dijete treba odvesti stomatologu. Ozljede znaju biti i takve da se prilikom pada djeteta čitav zub utisne u čeljust.

 

Osim toga dovoljno je da se zub samo pomakne i da dođe do prekida opskrbe zuba krvlju, stvara se oteklina, živac odumire i zub gubi vitalnost.

 

• Zato, ako postoji sumnja da je zub ozlijeđen, obavezno valja zatražiti stručnu pomoć.

 

Kad se zub izbije


U slučaju da se zub izbije, treba ga staviti u bočicu s tekućinom, mlijekom ili vodom, i hitno dijete odvesti doktoru dentalne medicine da se zub vrati u čeljust.

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kreativni kutak: Dan planeta Zemlje
22. travnja slavimo Dan planeta Zemlje! Iskoristite ove dane u kući i zajedno sa svojom dječicom osmislite PLAKAT koji ć...
5
Zaostajanje u govoru
Moje dijete zaostaje u govoru......zašto?
5
Dječje emocije
Emocije su prisutne već kod novorođenčeta. Pošto govor kod novorođenčeta još nije razvijen, novorođenče reagira na okoli...
5
Laubica - primarne boje i osnovni oblici
Ove subote istraživat ćemo primarne boje i osnovne oblike te se poigrati temperama i glinom.
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!