|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pušenje i trudnoća – zašto ne?

Uredništvo Ringeraje, 31.10.2012
Jeste li ste znali da, ukoliko i samo jedan od partnera puši, smanjuju se šanse da zatrudnite. I muškarci i žene pušači imaju manju plodnost u odnosu na nepušače. Pored toga, pušenje smanjuje šanse za uspjeh oplodnje.

image
/11


Pušenje prije trudnoće – zašto ne?

 

Jeste li znali da, ukoliko i samo jedan od partnera puši, smanjuju se šanse da zatrudnite. I muškarci i žene pušači imaju manju plodnost u odnosu na nepušače. Pored toga, pušenje smanjuje šanse za uspjeh oplodnje.

 

Smatra se da nikotin smanjuje plodnost žena tako što utječe na stvaranje hormona koji su neophodni da bi žena zatrudnjela. Pored toga, pušenje utječe i na odgovarajuće kretanje jajne ćelije od jajnika do materice.

 

Muškarci pušači imaju oko 15% manje sperme u odnosu na nepušače. Pušenje utječe i na količinu i pokretljivost spermatozoida, kao i na njihov oblik. Pušenje, također, može oštetiti krvne žile u penisu muškarca, što može uzrokovati probleme sa erekcijom.

 

Pušenje u trudnoći – zašto ne?

 

Jedna od najboljih stvari koje možete uraditi za svoju bebu tokom trudnoće jest zaštititi ju od duhanskog dima. Tako ćete joj pomoći da zdravo započne život. Baš svaka cigareta koju popušite u trudnoći šteti Vašem djetetu.

 

Sve potrebne hranljive supstance i kisik beba dobiva preko krvi majke koji do bebe stižu preko posteljice. Neke štetne supstance iz duhanskog dima kojih ima do 4000 različitih, remete funkciju posteljice. Kada majka puši, kisik u njenom organizmu zamjenjuje ugljikov-monoksid koji ulazi i u krvotok bebe i ubrzava rad srca bebe, odnosno povećava broj otkucaja srca bebe.

 

Ostavljanje cigareta i prekid pušenja biti će dobro i za Vas i za bebu. Ugljikov-monoksid i ostale kemijske supstance koje nastaju tokom pušenja cigareta očistiti će se iz Vašeg organizma, a količina kisika dostići će potrebnu koncentraciju. Ukoliko prestanete  pušiti dogoditi će se sljedeće:

  • smanjiti će se jutarnje mučnine
  • smanjiti će se rizik za prije vremeni porođaj i komplikacije koje prate prije vremeno rođene bebe (problemi sa disanjem, ishranom, smanjena tjelesne masa)
  • beba će biti otpornija i imati će manje šanse da oboli od nekih bolesti kao što su zapaljenja uha ili bronhijalna astma

 

Pored toga što ćete pomoći svojoj bebi trenutno, prestanak pušenja će joj smanjiti i kasnije moguće probleme. Naime, djeca čiji su roditelji pušači imaju veće šanse da obole od bolesti kao što je npr. astma.

 

Što prije prestanete sa pušenjem to bolje, iako, kad god da prestanete, to će donjeti dobro Vašoj bebi!

 

Dipl. farm. spec. Marina Odalović

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

8 namirnica za povećanje količine sperme
Zdrava hrana i zdrav način života ključni su za povećanje plodnosti i kod žena i kod muškaraca. Kako bi potaknuli stvara...
3
Četvrtak je dan za seks
Nakupljeni hormoni koji uzrokuju stres stimuliraju spolne hormone, zbog čega je četvrtak najbolji dan za seks, kao što j...
2
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
2
Korijen mace prirodna je viagra
Jeste li znali da maca pozitivno utječe na funkcioniranje endokrinih žlijezda, uspješno regulira oslobađanje hormona i i...
2





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!