|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Naša borba s ušima

Marijana Šebelić, 8.9.2013
Bila je srijeda ujutro. Tek što sam odvela najstariju kćer u školu, zazvonio je mobitel. "Ovdje teta iz vrtića, moram vam reći da vaše dijete ima uši!"
Ključne riječi:

image
/11


Samo što se nisam srušila u nesvijest od šoka, jer ja u životu uši nikada nisam imala, niti sam ih ikada vidjela, niti bih znala što ću sada početi. Otišla sam po nju, nadajući se da seka u drugoj grupi neće dobiti uši, pa sam mislila, neka se ona lijepo igra. Kako sam se prevarila... Nakon pola sata, opet zvoni mobitel. I seka ima uši! Tete su mi objasnile što da radim. Trebam otići u apoteku, kupiti specijalni šampon i gusti češalj, oprati im kosu i iščešljavati, dok ne iščešljam sve. Osam dana ne smiju nazad u vrtić, a da bi se vratile, ne smije biti nijedna uš i nijedna gnjida više u kosi. Ok, pa hajdemo na posao...

Prvi dan sam provela osam sati na nogama, perući i iščešljavajući tri male glave (naravno da je i školarka imala uši). Mislila sam da nikad neću završiti! S najmlađom je išlo najteže jer je urlala čim bih joj se ja približila sa šamponom i tušem. Načešljala sam se, ali nisam uspjela riješiti sve gnjide.
Sve tri kćeri sam ošišala, tako sam riješila veliki dio ušiju, koji je bio na tom donjem dijelu kose, na vratu i iza uha. Suprug i ja samo isto oprali kosu tim šamponom. On jedini nije imao uši, ja jesam tako da je i dobar dio moje duge kose odrezan u "kućnoj radinosti".

Drugi dan nisam imala srca gnjaviti djecu pranjem, nego sam ih samo čistila, uglavnom češljem i rukama. Treći dan smo opet prali kosu, ovaj put mi je bilo najvažnije riješiti najstariju kćer koja mora u školu. Ali ne ide to tako lako. Mnogo sam čitala na netu o ušima i razna iskustva i nikako ne razumijem ljude koji pišu da uši "samo padaju" dok ih se iščešljava -meni nisu padale! Svaku uš i svaku gnjidu sam iskopala van noktima. Ništa nije otišlo samo. Odlijepilo se jest, ali nije otišlo, otpalo. Iščešljavala sam ih sve, pramen po pramen i tako otprilike tjedan dana.

Surfanjem po webu sam saznala da je bitno slijediti reproduktivni ciklus uši:

Odrasle uši liježu jajašca koja se zovu gnjide, koje su sitne, svjetle, najčešće bijele, sjajne i duguljaste, veličine oko 1 mm, te su čvrsto prilijepljene uz kosu.

Odrasla ženka u toku svog života snese oko 200-300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sam korijen kose najčešće uz vrat i iza ušiju gdje ih fiksira vrlo ljepljivom supstancom za dlaku. Moguće ih je zamijeniti s peruti koja se za razliku od gnjida lako skida s kose. Jednostavnije se mogu otkriti pri jakom svjetlu, a pomaže i povećalo. Za oko tjedan dana iz gnjide se izleže uš. Takva mlada uš još nije spolno zrela, a zove se larva. Treba joj oko 1- 2 tjedna da postane spolno zrela, pari se s mužjakom te potom počinje nesti nove gnjide. Gnjide u slučaju nepovoljnih uvjeta mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana.

Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive pokretne uši ili što je daleko češće, samo gnjide. Odrasla ženka velika je 3-4 mm i nešto je veća od mužjaka. Sive je ili svjetlo smeđe boje. Uši imaju tri para nogu koje završavaju "kandžicama" kojima se drže za vlas (dlaku), a usta su prilagođena usisavanju hrane, tj. krvi s tjemena."

Dobivala sam raznih savjeta, između ostalog da namažem djeci glave petrolejem. Osobno sam protiv toga, jer je bilo slučajeva trovanja petrolejem, čak i sa smrtnim ishodom kod malene djece. Nisam htjela riskirati, s obzirom da u današnje vrijeme ima i drugih, prihvatljivijih mogućnosti rješavanja problema. Osim pranja kose i iščešljavanja, vrlo je važno oprati svu posteljinu, pidžame, nošenu odjeću i jakne, po mogućnosti na temperaturi višoj od 50°C, jer uši ne preživljavaju višu temperaturu od 45°C, a najbolje je iskuhavati sve što se iskuhavati da. Mi smo oprali i deke.

Za svaki slučaj, nastavljamo sa iščešljavanjem svaki puta kad peremo kosu i radit ćemo to još neko vrijeme dok ne budemo sigurni da je ta noćna mora iza nas.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kreativni kutak: Dan planeta Zemlje
22. travnja slavimo Dan planeta Zemlje! Iskoristite ove dane u kući i zajedno sa svojom dječicom osmislite PLAKAT koji ć...
8
Zaostajanje u govoru
Moje dijete zaostaje u govoru......zašto?
4
Moje dijete mjesečari!
Iako se za somnambulizam veže isključivo hodanje u snu, ne hodaju svi mjesečari. Neki se samo isprave i sjednu na krevet...
4
Sami izradite adventski kalendar
Zgodan način da razveselite djecu i zajedno budete kreativni u ovim hladnim danima.
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!