cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Muzika je neprocjenjiva za razvoj djece

Slušanje muzike na više načina blagotvorno djeluje na djecu, tvrde znanstvenici. Djeca koja su sklona muzici bolje čitaju i postižu bolje rezultate u matematici.

Muzika je neprocjenjiva za razvoj djece

Slušanje muzike na više načina blagotvorno djeluje na djecu, tvrde znanstvenici. Djeca koja su sklona muzici bolje čitaju i postižu bolje rezultate u matematici. Uz to, potvrđeno je kako se lakše i bolje fokusiraju, imaju viši stupanj samopouzdanja i bolje se snalaze u igri i interakciji s ostalom djecom.

 

Zbog tih je činjenica preporuka roditeljima da što ranije zainteresiraju djecu za muziku i to na sljedeće načine:

 

Prema jednoj studiji, kod djece koja pohađaju satove muzike mozak se brže razvija i takva djeca bolje pamte. Istraživači tvrde da su pronašli prvi dokaz veze između muzičkih treninga i bolje pažnje kod djece. Nakon jedne godine, muzički obrazovana djeca pokazala su bolje rezultate na testu memorije, što se odnosi i na osnovne umne vještine, kao što su pismenost, verbalna memorija, matematika i IQ (koeficijent inteligencije). Istraživači dodaju da muzika treba biti dio predškolskog i osnovnog obrazovnog programa.

 

Slušajte muziku ili pjevajte dok obavljate kućne poslove, ili vozite ili dok se dijete igra!

 

Obavezno mu puštajte glazbu i zainteresirajte ga za instrumente prilagođene djetetovom uzrastu. Neka mu stalno budu pri ruci.

Informirajte se o pjesmama koje dijete uči u školi ili vrtiću kako biste ih mogli zajedno pjevati kod kuće.

Upišite dijete u glazbenu školu, zbor ili muzičku radionicu.

Vodite dijete na mjesta na kojima se uživo svira. Ako je moguće, neka to budu priredbe prilagođene njegovoj dobi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Čitanje iste bajke svaku večer?

 

Ako dijete pohađa glazbenu školu ili neku od radionica budite nivo mora biti razvojno odgovarajući uzrastu vašeg mališana, što znači da ne traje više od 45 minuta i da bude nešto što vi i vaše dijete možete raditi zajedno. Satovi su zabavan način za zajedničko uživanje u muzici. Provjerite koje sve glazbene radionice postoje u vašem gradu.

 

Djeca koja odrastaju uz slušanje muzike, pjevanje pjesama i igranje u ritmu pjesama, uživaju u onome što stručnjaci nazivaju "bogato senzorno okruženje." To je samo fensi način da se kaže da su izloženi širokom spektru ukusa, mirisa, tekstura, boja i zvukova. Muzička iskustva su zapravo važna u uspostavljanju neuronskih konekcija.

 

Istraživanja pokazuju da djeca koja su aktivno uključena u neki vid glazbene izobrazbe:

- bolje čitaju i imaju smisla za matematiku kad krenu u školu

- bolje fokusiraju kontrolu nad svojim tijelom

- lakše se socijaliziraju i imaju veće samopoštovanje

 

Čak i ako ne upišete vaše dijete na zbor, satove gitare, ili glazbene radionicu, imajte na umu da ste vi prvi i najvažniji učitelj Vašeg detet? kad je riječ o muzici - i još mnogo više.

 

Mnoga od naših osjećaja su upravo vezana za muziku, pa je to još jedan od razloga što je pjesma jedan od prvih razigranih trenutaka s vašim mališanom. Bilo da je Mozart ili su Rolingstonsi, uživajte s djetetom u pjevanju kako bi izgradili temelj glazbenog ukusa kod vašeg djeteta.

 

Izvor: Vrtići portal

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img