cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mihail Labkovski: 10 grešaka koje je vaša majka učinila da vam uništi život

Psiholog Mihail Labkovski govorio je o glavnim pogreškama koje čini većina majki. Iako se čini da to gotovo svi rade...

Labkovski: 10 grešaka kojima vam je mama uništila život

Odnos majke i kćeri jedan je od najozbiljnijih u životu svake žene. Način na koji se majka odnosi prema djevojčici u ranom djetinjstvu i kasnije u odrastanju utječe na njezinu daljnju sudbinu.

 

Uloga roditelja u odgoju djece bolna je tema za mnoge roditelje, što i ne čudi.

 

1. Nedostatak osobnog primjera

 

Umjesto da svojoj kćeri kažete: "Moraš naučiti kuhati", trebali biste reći: "Hajde da zajedno napravimo ukusnu juhu". I učini to! Kad djevojčica vidi da joj majka to rado radi, i ona to želi naučiti.

 

2. Osuđujući stav prema seksu

 

Ako se djevojčici od djetinjstva sugerira osuđujući stav prema muškarcima da im "treba samo jedno", ona odrasta s osjećajem da su svi muškarci nasilnici i da je seks odvratan.

 

3. Paradoksalna kontradikcija

 

To je kao seks - prljava stvar, ali svakoj se djevojčici predlaže da se uda i rodi dijete, a poželjno je to učiniti do 25. godine. Rezultat takvih kontradiktornih orijentacija je strah od bilo kakve veze.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako majka utječe na razvoj mozga kod djeteta

 

4. Prenaglašena briga

 

Ako majka previše brine o svojoj kćeri u djetinjstvu, ona će izrasti u deformiranu ličnost bez vlastitog mišljenja kojom okolina može bez problema manipulirati.

 

5. Negativan obrazac oca

 

Ako se kćeri kaže da joj je otac "budala", djevojka se osjeća krivom što je takav čovjek njen otac. Žena se ne može cijeli život nositi s tim osjećajem krivnje, pokušava ugoditi drugima i dokazati da nema lošeg naslijeđa.

 

6. Fizičko nasilje

 

Tjelesno kažnjavanje ponižava djevojčice još više nego dječake. Ako je djevojka pretučena, odrastat će s tendencijama prema obrascu žrtve i birati agresivne partnere.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 načina kojima roditelji nanose štetu djeci a da to ne znaju

 

7. Nedovoljno pohvala

 

Ako djevojku ne hvalimo dovoljno, ona će odrastati bez ljubavi prema sebi i neće moći biti ravnopravan partner u vezama.

 

8. Svađe pred djetetom

 

Svađe u prisutnosti djeteta udar su na njegovo psihičko zdravlje. Ne treba zaboraviti da dijete često preuzima odgovornost za sve što se događa u obitelji.

 

9. Odsutnost komunikacije

 

Ako malo razgovarate s kčerkom, ne odgovarate joj na glupa pitanja, pogotovo u razdoblju adolescencije, ona gubi kontakt s roditeljima i osjeća se napušteno. Razgovor je nešto čega nikad dosta kada je u pitanju odgoj djece.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što otac treba znati kada očekuje prvu kćer?

 

10. Pravila života

 

Djevojčici se ne smije govoriti da njezin život nužno mora sadržavati određene stavke: brak, djeca, mršavljenje, određeni posao... Djetetu treba sugerirati da ima pravo raditi što god želi. Samo u tom slučaju će izrasti u samosvjesnu i sretnu ženu!

 

Izvor: Bebamur.com

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img