cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

7 NAČINA DA VAS DJECA SLUŠAJU BEZ VIKE, MITA I PRIJETNJI

Ako imate posla s djetetom koje neće slušati i ne želite vikati ili podmićivati, evo nekih pravila kojih se morate pridržavati.

7 načina da vas djeca slušaju bez vike

Ni mi roditelji ne volimo vikati, jer znamo da to nije ono što želimo. Znamo da nije dobro prijetiti djeci ili ih kažnjavati. Zbog toga se osjećamo nemoćno – a onda još više vičemo kad smo pod stresom. Tada krivimo svoje dijete što nas je natjeralo da radimo nešto što ne želimo. Osjećamo se kao da smo bili prisiljeni.

 

A tko bi slušao nekoga tko viče na nas ili nam uzima stvari? Vikanje je često popraćeno prijetnjama, kaznama i podmićivanjem, što zajedno stvara strah i uskraćuje djetetu mogućnost učenja. Dijete vas može poslušati, ali umjesto da vas posluša jer vas poštuje, ono će vas poslušati iz straha, što uništava vezu roditelj-dijete. Takav klimav odnos može izazvati negodovanje, dodatne rasprave i stalne sukobe.

 

Možete pokušati navesti svoje dijete da sluša tako što ćete ponuditi nagradu, što nije nužno loše, ali važno je KADA to ponudite. Umjesto da ponudite nagradu usred djetetova lošeg ponašanja u zamjenu za slušanje, ponudite nagradu unaprijed prije nego što loše ponašanje počne. "Idemo na sladoled ako se svi lijepo ponašamo u trgovačkom centru." Zvuči dobro?” I onda se nemojte bojati NE dati nagradu ako vaša djeca nisu ispunila svoj dio pogodbe.

 

Umjesto da razgovarate s djecom, razgovarajte SA djecom. Ako imate posla s djetetom koje neće slušati i ne želite vikati ili podmićivati, evo nekih pravila kojih se morate pridržavati.

 

PROČITAJTE JOŠ: Roditelji, znate li za pravilo 3-6-9-12?

 

 1. Spustite se na njihovu razinu i koristite kontakt očima

Ove dvije radnje pomažu nam izbjeći i zaustaviti loše ponašanje. Djeluje poput magije. Roditelji i djeca bolje se međusobno povezuju kada su im oči u istoj razini. Zamislite samo kako je sve ogromno za malu djecu, uključujući njihove roditelje koji ih gledaju s visine.

Također možete koristiti tehniku šapta. Kada djetetu šapnete, kao da mu govorite tajnu, a ono pažljivo sluša.

 

2. Prestanite govoriti "ne" i razgovarajte više

Zateći ćete sebe kako svom djetetu stalno govorite "ne". Djeca koja često čuju "ne" na kraju ne slušaju (dobro, možda nakon što kažete "ne" 100 puta). Što je još važnije, čestim NE raznim dječjim postupcima djeca gube samopouzdanje.

 

3. Postavite očekivanja

Ako objasnite kakvo je očekivano ponašanje prije nego što krenete na zadatak, vaše će dijete već znati kako se ponašati. Reci: "Znam da si uzbuđen i da jedva čekaš otvoriti dar od bake kad dođemo kući, ali zapamti da prvo moraš skinuti cipele i oprati ruke." Za to vam treba samo minuta, a onda možete u miru otvoriti poklon, pogledati koju je igračku kupila baka i onda se s njom igrati do mile volje. Mama je tako ponosna na tebe.” I vidjet ćete – neće više biti jurnjave kroz kuću, u cipelama i neopranih ruku.

 

4. Budite strpljivi

Djeca razumiju vaš ton i govor tijela, bez obzira komunicirate li izravno s njima ili s drugim odraslim osobama. Duboko udahnuvši i pazeći na svoje riječi, povećavate svoju sposobnost da ublažite situaciju umjesto da je pogoršate.

 

PROČITAJTE JOŠ: 30 komplimenata koje djeca trebaju čuti

 

5. Prestani govoriti "Nisi dobar dječak/djevojčica".

Nazivanje djece "lošima" šteti njihovom samopoštovanju. Dok su djeca mala, u svemu vide samo dobro, pa im kao roditelji moramo govoriti da su dobri, ali i druge pozitivne stvari o sebi, kako bi zadržali pozitivan mentalitet.

Međutim, možemo reći da su određene riječi i ponašanja loši, ali suzdržimo se od toga da svoje dijete nazivamo zločestim dječakom ili djevojčicom.

 

6. Prepoznavanje

Natjerati djecu da vas slušaju – ova tehnika čini čuda, a tako je jednostavna. Sve što trebate učiniti je ponoviti što mališan želi reći ili želi, priznajući mu na taj način osjećaje. Recimo, kada nam dijete traži igračku u dućanu, a mi kažemo ne, obično ga potaknemo da je traži još 100 puta, a onda na kraju plače jer zna da nećemo popustiti.

Umjesto toga, kažemo: “Znam da stvarno želiš tu igračku. Imaš toliko igračaka kod kuće, pa ćemo čekati tvoj rođendan. Znaš li u kojem mjesecu ti je rođendan?"

 

7. Razgovarajte o mogućnostima i izborima

Kod svakodnevnog pranja zubi ne radi se samo o obiteljskim vrijednostima, već i o zdravlje. U mnogim kućama o tome se gotovo ne može pregovarati. Ali još uvijek možete ponuditi svojoj djeci opcije... Želite li oprati zube ili želite da to učinim ja s vama? Koju četkicu/pastu za zube želite? Želite li da se svjetlo u kupaonici upali ili ugasi? Koju glazbu želite slušati dok perete zube? (ne morate ponuditi sve ovo, obično su dovoljne 1 ili 2 stvari).

Ako nam djeca ne žele prati suđe, a želimo da svi pridonesu obitelji, kako drugačije mogu pomoći? Oni mogu čistiti pod, zalijevati biljke ili iznositi smeće. Razgovarajte s djecom tko će obavljati koje kućanske poslove, baš kao što bi tim stručnjaka na poslovnom sastanku: "A ti ovo, a ja ono?"

 

Djeca vole ovu vrstu kreativnog rješavanja problema i vole da ih se tretira kao odrasle. Probajte.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img