cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Igrajmo se

calendar-img

Djeca vole kućanske poslove
Kroz igru dijete uključite u kućanske poslove. Neka vam pomogne kuhati, složiti rublje ili očistiti kupaonu (to će ga najviše oduševiti). Istina je da bi sami poslove završili brže, ali osim djetetovog veselja i osjećaja važnosti, naučit ćete ga da trebaju svi ukućani ravnopravno sudjelovati pri poslovima kod kuće. U to svrhu možete napraviti obiteljsku tabelu gdje će dijete pratiti koliko je već napravilo i bit će ponosno na to. Za svaki obavljeni posao može dobiti naljepnicu, pečat ili zvijezdicu. Kada postiže dogovoreni broj poslova, možete se dogovoriti da nagradite malim poklonom, izletom ili slatkišem. S odredbom redovitih zadaća pokazat ćete mu da mora svaki član obitelji obaviti svoj posao da bi moglo kućanstvo dobro funkcionirati.

Igračke
Dijete oko druge godine starosti više ne želi posuditi igračke iako se voli igrati s drugom djecom. U ovom razdoblju već se duže vrijeme zaigra samo, ali još uvijek treba i očekuje pomoć odraslih, kada se igračka ne želi »ponašati« kako je ono zamislilo. Najdraže su mu prije svega igre koje imitiraju djelovanje odraslih. Rado kuha, pere, telefonira, udara čekićem, češlja se,.. uživa u igri s velikim napuhnutim loptama, obožavaju balone, trebaju im kocke, papir, tempere za slikanje prstima i bojice. Bojice trebaju biti malo debljije bez oštrih vrhova da se ne bi ozlijedili, isto vrijedi i za pastele. Važno je da dijete kroz igru razvija svoje govorne, finomotoričke i motoričke spretnosti, mogućnost empatije,...

Vani djetetu dozvolite da se igra vodom, pjeskom, kamenčićima, školjkama, glinom,... Iako ćete imati više posla s prljavom odjećom, dozvolite mališanu da u potpunosti doživi igru – i prljavu. Upoznati mora sve materijale, saznati mora iz kojih stvari su predmeti složeni i kako stvari djeluju, što im treba za djelovanje i kako se ponašaju. Odrasli puno stvari radimo automatski, a dijete mora tek naučiti različite zahvate. Naučiti treba osnove znanosti i tehnike: punjenja i pražnjenja, ravrstavanja, slaganja,...
I još upozorenje- uvijek se uvjerite da ni jedna igračka nema oštre rubove ili sitne djelove koje bi dijete moglo maknuti ili otrgnuti te progutati ili udahniti.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img