cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Smanjite stres kod djece

Iako je djetinjstvo najljepše doba, roditelji često griješe kada misle da njihovi mališani nemaju nijednu brigu na svijetu. Naime, stres kod djece nije neobična pojava u današnjem, modernom društvu.

Smanjite stres kod djece

Djeca imaju svoje brige i ma koliko one izgledale bezazlene i, sa stajališta odraslih, nebitne one su rezultat njihove želje da u nečemu uspiju. Djeca uzrasta tri do četiri godine mogu brinuti hoće li se njihov prijatelj sutradan igrati s njima ili će izabrati nekog drugog za igru, hoće li prijateljica sutradan vratiti pozajmljenu igračku ili će opet zaboraviti i slično.

 

- Odrastanje podrazumijeva uspješno savladavanje prepreka, konfliktnih situacijama, odnosno prevladavanje svih onih životnih situacija koje zahtijevaju suočavanje s neugodnim situacijama, nezadovoljavanjem potreba, uskraćivanjima, odbacivanjima, gubitcima. Usvajanje alata za život podrazumijeva naoružavanje djeteta iskustvom upravo iz tih životnih situacija koje roditelji ne mogu i ne smiju otkloniti. Zadatak roditelja je da budu uz dijete i da mu svojim primjerom pokažu kako se boriti s teškim osjećanjima, gubitcima, rastancima, povredama, bolešću, neslaganjima s bližnjima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako razgovarati s djecom o/u digitalnom svijetu?

 

OTKUD STRES?

Uzročnici stresa kod djeteta kreću se od problema u školi, previše obaveza, svađe s prijateljima ili je u pitanju dublje uzrokovan stres dječjim osjećajima ili pritiscima, poput želje za boljim uspjehom u školi ili uklapanjem u društvo...

 

Najčešće greške roditelja su: okrivljavanje djeteta, ukazivanje na greške koje je počinilo, podcjenjivanje sposobnosti djeteta da izađe na kraj sa situacijom, uspoređivanje s drugom djecom koja su uspjela, s braćom i sestrama koji se uvijek snađu, uspoređenje sa sobom na štetu djeteta.

 

- Ako je djetetu važno da bude omiljeni prijatelj, a ne uspijeva privući pažnju vršnjaka, ili biva odbačen, to će ga sigurno preokupirati i utjecati na sve događaje u školi. Vjerojatno će nepovoljna situacija uzrokovati stres djetetu. Razvod roditelja ili česte svađe, posebno pred djecom, mogu biti nepresušni izvor stresa. Školski neuspjeh će biti dugoročni izvor stresa za dijete ako su roditeljska očekivanja daleko iznad mogućnosti djeteta. U toj situaciji dijete nema mogućnost postići zadovoljavajući uspjeh ni za roditelje, ni za sebe.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pravi odgovor na milijun dječjih pitanja 

 

RAZLIČITE REAKCIJE

Djeca različito reagiraju na stres ne samo u zavisnosti od uzrasta, već i u zavisnosti od osobnih sposobnosti i osobina ličnosti, kao i ishoda stresnih situacija u prethodnim fazama odrastanja. Uspješnost u savladavanju prepreka u životu je od velikog utjecaja na kasnije faze odrastanja. Roditelji su ti koji moraju pružati podršku djeci da iz svih faza izađu kao pobjednici, odnosno naoružani sposobnostima za uspješno savladavanje prepreka u kasnijim fazama razvoja. Dijete koje uči voziti bicikl morat će savladati bol prilikom pada kako bi naučilo voziti. Kada se njegov prijatelj naljuti, morat će sam naći način da povrati prijateljstvo. Kada djeca odmalena uče nositi se sa životnim teškoćama, na neki svoj način, ona se najbolje pripremaju za život i suočavanje sa stresnim situacijama.

 

Kada je potrebna stručna pomoć

Ako roditelji ne mogu pomoći, a primjećuju da je njihovo dijete preokupirano nečim toliko da to dovodi do dugotrajnijih promjena u ponašanju koje onemogućavaju svakodnevno uspješno funkcioniranje i završavanje obaveza moraju djetetu ponuditi profesionalnu pomoć. Pružanje profesionalne pomoći u situaciji kada dijete ne može izaći na kraj sa stresom, spriječit će produbljivanje problema, dalju pojavu neželjenih ponašanja i proširivanje problema na druge sfere života.

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img