cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 24. tjednu

calendar-img

Dobrodošli u sljedeći tjedan trudnoće. Već 24. po redu!

Vrh maternice ustrajno se pomiče sve više, sada je već čitavih 5 centimetara iznad pupka. A s njim se povećava i intenzitet kretanja ploda. Nadamo se da već dijelite trenutke u kojima se čedo kreće s budućim tatom. Shvatit ćete da plod točno osjeća tko drži ruku na trbuhu. Neki se, naime, kada trbuh dotakne otac posve umire, a drugi baš suprotno, podivljaju. Da, to možete objasniti kao prve iskaze ljubavi i povjerenja.

U ovom razdoblju ginekolog može prema stručnoj prosudbi odrediti test za otkrivanje šećerne bolesti u trudnoći, odnosno gestacijskog dijabetesa. Ta forma šećerne bolesti otkriva se kod približno 1% trudnica. Testiraju se i buduće majke kod kojih se uoči povećan rast ploda ili koje imaju povijest šećerne bolesti u obitelji, najčešće kod roditelja ili djedova i baka. Dodatni rizici su: protekle trudnoće, među ostalim i spontani pobačaji, prijevremeni porodi, preteška djeca s obzirom na gestacijsku fazu i djeca s nepravilnostima u razvoju. U drugu skupinu ulazi trenutačna trudnoća: velik plod, velika količina plodove vode, glukoza u majčinu urinu, prekomjerni kilogrami i dob iznad 30 godina. Ako se potvrdi šećerna bolest u trudnoći, potrebno je liječenje i stroga kontrola.

JESTE LI ZNALI?

Test za otkrivanje šećerne bolesti uistinu je »sladak«. Naime, trudnica mora popiti slatku tekućinu, a dva sata poslije uzimaju se četiri uzorka krvi. Ako je količina šećera u nekom od uzoraka visoka, to je pokazatelj šećerne bolesti. U tom će vam slučaju stručnjaci dati dodatne upute u pogledu prehrane, a u krajnjim slučajevima možete početi dobivati i injekcije inzulina. Da vas utješimo, reći ćemo vam da trudnički oblik šećerne bolesti poslije poroda nestaje, ali treba znati da će vam se kasnije u životu više puta razviti pravi oblik šećerne bolesti. Zato je ovdje potreban savjet životne škole, kojega bi se bilo vrlo mudro držati: zdrava prehrana bez većih količina masnoća i jednostavnih šećera, odgovarajuća tjelesna težina i redovno kretanje. Sve navedene mjere umanjuju rizik od nastajanja šećerne bolesti, ali i visokog tlaka.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img