cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako prirodno okrenuti dijete koje je u majčinom trbuhu u stražnjim zatiljnom položaju?

Ako je beba u stražnjim zatiljnom položaju - dvostruko je vjerojatnije da će porod trajati dulje od 12 sati, gotovo tri puta je vjerojatnije da će trajati duže od dva sata

Dijete je u stražnjem zatiljnom položaju

Znanstveno je dokazano da su porodi, u kojem plod ustraje u stražnjem zatiljnom položaju (dijete gleda prema gore, u trbuh) do kraja poroda te ako se niti tjekom poroda ne okrene u prednji položaj (dijete gleda u leđa majke), duži, bolniji i skloniji komplikacijama te dovršetku poroda carskim rezom.

 

Što znači occipit posterior?

Nažalost, većina trudnica (a često i ginekologa) fokusiraju se samo na to je li beba na vrijeme okrenula glavicu prema dolje, a manje se obraća pozornost na točan položaj bebe.

Čak i ako je beba okrenuta glavom prema dolje, u tom se položaju može okretati u različitim smjerovima. Ako “gleda” u mamina leđa, nalazi se u tzv. prednjem zatiljnom položaju (occipit anterior ili OA). Ali ako "gleda" u majčin trbuh (ili u nebo kada majka leži na leđima), to je stražnji zatiljni položaj (occipit posterior ili OP).

 

Zašto su OP porodi teži?

Postoje brojne studije koje dokazuju da su OP porodi često puno teži i bolniji od OA poroda te s većim izgledima za komplikacije poroda.

Ako je beba u posteriornom položaju, dvostruko je vjerojatnije da će porod trajati dulje od 12 sati, gotovo tri puta je vjerojatnije da će trajati duže od dva sata i šest puta je vjerojatnije da će porod završiti carskim rezom. Zašto?

 

1) Problemi s prodiranjem bebine glave kroz zdjelicu.

Kada je dijete u prednjem položaju manji je promjer njegove glavice koja prodire kroz zdjelicu, jer je kut glavice drugačiji - brada je okrenuta prema dolje, pa se glavica s najmanjim nagibom I najmanjim mogućim promjerom nasloni na vrat maternice. Na taj način glavica ravnomjernim pritiskom pritišće, a grlić maternice se obično brže i lakše otvara. U stražnjem zatiljnom položaju, pak, kut glavice koji prodire u zdjelicu znatno je veći (može biti veći i do dva centimetra, što je 20 posto ukupnog promjera djetetove glave!), jer dijete najčešće ne okrene bradu prema prsima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Fizička i psihološka priprema za trudnoću

 

2) Teža i duža adaptacija kostiju lubanje.

Budući da glavica u stražnjem položaju ulazi pod većim kutom u zdjelicu, kosti lubanje - koje se preklapaju kako bi glavica lakše prošla kroz zdjelicu i porođajni kanal - moraju se više prilagoditi uskom porođajnom kanalu, zbog čega porod općenito napreduje sporije.

 

3) Sporo i neravnomjerno otvaranje cerviksa.

Budući da je pritisak djetetove glavice lošiji u stražnjem položaju, a kostima lubanje treba više vremena da se prilagode porođajnom putu, otvaranje grlića maternice je sporije i neravnomjernije.

 

4) Bolniji porod.

Beba rođena u stražnjem zatiljnom položaju obično (ali ne uvijek) stavlja veliki pritisak na donji dio leđa majke, što je posebna vrsta boli koju u većini slučajeva ne mogu ublažiti lijekovi protiv bolova. Čak ni epiduralna analgezija. Znanstvenici još nisu definitivno utvrdili zašto analgetici nemaju pravi učinak na bolove u leđima kada je riječ o stražnjem položaju, no najvjerojatnije je da dijete pritišće određena područja majčine kralježnice, a analgetik ne doseže baš to područje.

 

5) Više intervencija, prekida poroda i carskih rezova.

Zbog gore navedene četiri točke, porod sa stražnjim zatiljnim položajem djeteta traje dulje, a medicinske intervencije su češće - rezanje plodove ovojnice (što dodatno otežava okretanje djeteta u prednji položaj), umjetni trudovi (fetalni stres može nastupiti ranije) i tablete protiv bolova (koje naravno također negativno utječu na dijete). Često se I porod zaustavi kada je cerviks otvoren između četiri i sedam centimetara. I iako je u ovom trenutku poroda trudnica tek na pola puta, možda već pokazuje znakove tranzicije - drhtanje, snažnu želju za guranjem, jaku bol i sve veći očaj. Tijekom ove faze poroda, zbog izrazitog umora, mnoge trudnice traže epiduralnu analgeziju ili čak carski rez.

 

PROČITAJTE JOŠ: Sprečavanje prijevremenog poroda

 

6) Duga i bolna faza tiskanja.

Ako rodilja ipak dođe do faze tiskanja, stražnji zatiljni položaj karakterizira jako dugo i bolno tiskanje odnosno kao da se nikamo ne mičemo. Naime, dijete se još uvijek nije pravilno okrenulo, kosti lubanje se još nisu dovoljno prekrile i prilagodile da bi izlazak bio moguć. Ako je rodilja dobila umjetne trudove, bebina glavica zaista jače pritišće grlić maternice, ali beba se nikako ne želi roditi. Ako se majci i djetetu da dovoljno vremena, dijete se u ovoj fazi također može okrenuti u prednji položaj - često licem prema naprijed. Međutim, u tim slučajevima postoji veća učestalost instrumentalnog porođaja (forceps ili vakuum), više epiziotomija i više perinealnih pukotina.

 

7. Što više na sve četiri, redovita joga i spavanje na boku

Definitivno ima više nego dovoljno razloga da trudnica već u trudnoći potakne bebu na prednji položaj. Pogotovo ako je ginekolog potvrdio da je beba u bočnom položaju. A kako to može učiniti?

 

1. Puzanje na sve četiri 15 minuta dnevno

Da, dobro ste pročitali, četveronožno puzanje vrlo je neugodno za bebe koje su u stražnjem zatiljnom položaju (kao i za mame u visokoj trudnoći) pa ih ova vježba često potiče na preokret u zadnjem tromjesečju.

Ovom vježbom - koju neke primalje preporučuju od 20. tjedna trudnoće ženama koje su već imale iskustva sa stražnjim položajem djeteta - rasteretit ćete i donji dio leđa, koji može biti još više opterećen zbog stražnjeg položaja djeteta. Iako biste najradije legli na sofu, to je najgora stvar koju možete učiniti jer ovaj položaj samo jača stražnji položaj.

 

2. Yoga na sve moguće načine

Joga se naravno preporučuje svim zdravim trudnicama, ali kada je u pitanju stražnji položaj bebe, praktički je obavezna. Yoga sadrži različite položaje koji mogu lagano potaknuti dijete da se okrene u prednji položaj.

Sljedeće yoga vježbe posebno se preporučuju za stražnji položaj djeteta: pas okrenut prema dolje i s mačke na kravu i natrag.

 

3. Spavajte i odmarajte se na boku

U trudnoći je vrlo primamljivo ležati polusjedeći na kauču ili u fotelji i spavati na leđima s visokim jastucima. Pogotovo ako imate kroničnu križobolju zbog stražnjeg položaja bebe. Pa ipak, upravo ti položaji potiču bebu da ostane u tom položaju.

Dakle, ako želite izbjeći stražnji zatiljni položaj ili potaknuti bebu da se okrene, uvijek spavajte i odmarajte se na boku s ravnom donjom nogom i gornjom nogom savijenom pod kutom od 90 stupnjeva (kao da ćete prekoračiti nešto s tom nogom).

U takvom položaju stvarate svojevrsnu viseću mrežu za dijete, koje se stoga lakše okreće u prednji položaj. Možete staviti i jastuk između nogu ako vam je tako lakše. Ako imate problema s cirkulacijom, redovito se okrećite s boka na bok.

 

I ne zaboravite: ako se beba ne okrene i ustraje u stražnjem položaju, još uvijek se može okrenuti tijekom poroda ili se roditi u stražnjem položaju čak i bez carskog reza. Porod može biti duži i bolniji (ali ne nužno), ali vaginalni porod je ipak moguć.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img