cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Plaču li doista bebe u maternici?

Ultrazvuk često pokazuje bebu u trbuhu kako siše palac, zijeva... No jeste li znali da beba u trbuhu također plače?

Plaču li doista bebe u maternici?

Većina trudnica jedva čeka da im se počne pokazivati trudnički trbuščić, a još više osjetiti prve pokrete bebe. Kad beba raste zapravo se ponekad mogu vidjeti otisci stopala na trbuhu, kad se rasteže a ponekad trudnički trbuščić i poskakuje, kad plod "tamo unutra" štuca, ali kad beba spava sve je mirno. Tako trudnice veći dio dana provode s rukama na trbuhu čekajući da se malo biće oglasi.

 

Nerođene bebe u trbuhu mogu i plakati

S ultrazvukom zapravo možemo uživo vidjeti što se tamo događa, od sisanja palca, zijevanja pa čak i plača. Da, istina je, bebe već u maternici vježbaju plač. Kako svi roditelji žele da beba doživi samo dobre stvari, to nas pomalo žalosti, ali i to se događa u okrilju maminog trbuha. Najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištima Durham i Lancaster (Velika Britanija) pokazalo je da bebe svoje komunikacijske vještine, koje uključuju i plač, počinju vježbati već u maternici.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ta čarobna mala stvorenja - bebe!

 

Zašto je plač toliko važan za bebe?

Da čim dođu na svijet mogu “reći” ako im se nešto ne sviđa ili im nešto fali. Znanstvenici su ultrazvukom pratili bebe i proučavali njihove izraze lica prije rođenja. Otkrili su da bebe također prave vrlo "složene izraze lica i grimase, poput podizanja i spuštanja obrva i boranja nosa". dr. Reissland s engleskog sveučilišta Durham rekao je za YourTango da je sposobnost da pokažu kada ih nešto boli odmah nakon rođenja ključna za bebe.

 

Unatoč tome što stručnjaci već znaju dosta toga što se događa u trudničkom trbuhu, znanost tek treba potvrditi znače li tužni izrazi lica i plač zapravo da bebu boli ili nerođene bebe samo "vježbaju" za vrijeme kada dođu na svijet.

 

IZVOR: Mondo

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img