cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Apgar test
Primalja (odnosno pedijatar ako je prisutan kod rođenja) ocijeni dojenče prema Apgar ljestvici jednu minutu i pet minuta nakon rođenja. Na ljestvici od 0 do 2 ocijeni dojenčetovu boju kože, disanje, puls, mišićni tonus i refleksno odazivanje. Ocijene zbroji i daje ocjenu između 0 i 10. Ocjena pokazuje u kakvom stanju odnosno u kakvoj kondiciji je vaše novorođenče nakon poroda i da li mu treba liječnička pomoć. Ocijene od 0 do 3 su niske i takva dojenčad odmah treba liječničku pomoć. S druge strane ocijene od 7 do 10 znače da je dojenče u dobroj kondiciji i ne trebaju dodatni nadzor.

Posjeta patronažne sestre
Jedan dan nakon povratka iz bolnice posjetit će vas patronažna sestra. Cilj rada patronažnih sestara je zdrav psihofizički razvoj djeteta i pravovremeno otkrivanje čimbenika koji bi ga mogli ometati. Njezin posao uključuje praktično učenje i savjetovanje u domaćoj okolini, prilagođeno potrebama majke i djeteta. Savjetuje vam o dojenju, njeguje dojenče, očisti dojenčetov pupak i obično ga prvi put okupa (nakon što pupčani batrljak otpadne i pupak zacijeli).

Žutica
Kod trećine novorođenčadi oko trećeg dana nakon rođenja pojavi se fiziološka žutica (žuto obojenje kože i bjeloočnica) koja je posljedica sakupljanja bilirubina (to je produkt razgradnje crvenih krvnih stanica koji se razgrađuje u jetrima). Kod novorođenčeta nastaje više bilirubina nego što ga njegova nezrela jetra mogu preraditi. Blaga žutica nestane nakon nekoliko dana i ne zahtjeva dodatno liječenje, a teži oblici se uspješno liječe sa sijevanjem dojenčeta plavim svijetlom.

Sistematski pregled
Smisao sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanja tjelesnog i duševnog zdravlja s ciljem što ranije otkriti moguće bolesti i poteškoće. Na taj način se može ranije reagirati, liječiti ili rehabilitirati. Pregledima se isto mogu otkriti neugodni socijalni čimbenici i negativne navike u obitelji ili okolini u kojoj dijete živi. U predškolskoj dobi pregledi su pri starosti 1, 3, 6, 9 i 12 mjeseca te u 2. i 4. godini. Na prvi pedijatrijski pregled roditelje upute već u rodilištu. Pri pregledu ćete se najprije susresti s medicinskom sestrom koja će pripremiti djetetov zdravstveni karton, izvagati ga te izmjeriti dužinu, obujam glave te obujam prsnog koša. Odabrani liječnik će najprije porazgovarati s vama o tijeku trudnoće, porodu i prilagodbi na novog člana obitelji. Važno je da sve svoje brige, pitanja i promatranja povjerite odabranome liječniku da bi bili mirni i zadovoljni. Tome će slijediti pregled dojenčeta.

Cijepljenje
Obvezno je cijepljenje protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilus influenzae tipa b, cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubeole, protiv hepatitisa B i tuberkuloze.

Moje novorođenče ima duge nokte
Novorođenčad ima često duge nokte (neki se već rađaju ogrebeni), zato je dobro da im na ruke nataknete posebne rukavice ili male čarapice da se ne bi ogrebli po licu. Što se tiče prvog rezanja noktića, savjetujte se s primaljom ili pedijatrom, a pomoć možete zatražiti i od patronažne sestre. Nokte najlakše režete kada dijete spava. Uvijek koristite posebne škarice za dojenčad koje imaju zaobljene vrhove te su bez oštrih rubova. Iako vas je strah rezanja noktića na malenim prstićima, ta radnja je nužna jer se inače dijete može ogrepsti.

Nespušteni testisi
Testisi se razviju u trbuhu, iz trbušne šupljine spuštaju se oko 34. tjedna gestacije. Pri otprilike 4% donesenih i 30% nedonesenih dječaka testisi nakon rođenja još nisu spušteni. U većini slučaja testisi se spuste do 6. mjeseca života. Ako se testisi ne spuste do napunjene prve godine starosti, potrebno je liječenje. Najčešće s kirurškim zahvatom testis koji je ostao u trbušnoj šupljini premjeste u pravilan položaj u mošnju. Liječenje je nužno jer nespušteni testisi mogu uzrokovati neplodnost ili mogu razviti kancerogene promjene.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img