cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Prepoznajte soor kod beba - infekciju sluznice usta

Bebe se najčešće zaraze tijekom poroda tijekom prolaska kroz porođajni kanal (ako su gljivice u rodnici). Drugi način je tijekom dojenja ili hranjenja djeteta.

Prepoznajte soor kod beba - infekciju sluznice usta

Oralna gljivična infekcija ili soor čest je poremećaj kod beba. Neiskusnim roditeljima promjene na sluznici izgledaju kao ostaci mlijeka u bebinim ustima.

 

Kako razlikovati soor od naslaga mlijeka na jeziku?

 

Pokušate li djetetu očistiti usta gazom umočenom u otopinu sode bikarbone, naslage mlijeka će se skoro odmah skinuti i ostati na gazi. Za razliku od mliječnih naslaga, soor se neće ukloniti nakon nježnog trljanja naslaga gazom. Osim toga, soor je često praćen bolovima, promjenama u bebinom ponašanju (odbijanje hrane) i nervozom. Također nije rijetkost da beba ima poteškoća s dojenjem što također ukazuje da se radi o sooru.

 

Obično nestaje za 7 do 10 dana, a rijetko se javlja nakon 3 mjeseca. Ako se javi kasnije, radi se o poremećaju imuniteta ili normalne flore u ustima...

 

PROČITAJTE JOŠ: Febrilni grčevi

 

Uzrok ove pojave leži u neotpornosti sluznice i nedostatku vlage u ustima, koja ima zaštitnu ulogu i regulira se nakon trećeg mjeseca bebinog života. Liječenje je potrebno jer može dovesti do smanjenog apetita i odbijanja dojenja.

 

Uzročnik je gljivica candida albicans, koja je široko rasprostranjena.

 

Postoji u dva oblika:

• fiziološki, što je normalno: živi u crijevima i sudjeluje u procesu probave

• patološki - brzi rast dovodi do infekcija jer prianja na sluznicu (usta, crijeva) i kožu izazivajući upalu.

 

Bebe se najčešće zaraze tijekom poroda tijekom prolaska kroz porođajni kanal (ako su gljivice u rodnici). Drugi način je tijekom dojenja ili hranjenja djeteta. Nedovoljna higijena bebinog pribora za jelo (bočica, duda ili žlica) može dovesti do razvoja gljivica koje se nasele u bebinim ustima. Isto tako, nehigijenske bradavice i ruke majke tijekom dojenja također izlažu bebu riziku od zaraze soorom.

 

Kako liječiti soor?

 

Soor se obično lako liječi lokalnim antimikoticima tijekom 15 dana, ako tako odluči pedijatar.

 

Liječenje je uspješnije ako se naslage prije nanošenja lijeka natope otopinom bikarbone: sterilnu gazu namočite u otopinu i prislonite na mjesta gdje se naslage nalaze i pokušajte ih nježno ukloniti.

 

Ako se infekcija prenese na majčinu bradavicu, dok dijete doji, potrebno je primijeniti lokalni antimikotik po preporuci liječnika.

 

Kao i u ustima, često se javlja i upala kože pelenske regije, a uzrokuje ju ista gljivica. Vlažna, nadražena i prethodno upaljena koža pelenske regije vrlo je pogodno mjesto za kandidu koja dodatno pogoršava pelenski osip. Mokraća i stolica dodatno čine taj dio pogodnim za razvoj gljivica.

 

Iz područja oko anusa kandida se lako širi i zahvaća pregibe u preponama, vanjsko spolovilo i stražnjicu te uzrokuje infekciju s upalom i crvenilom.

 

 PROČITAJTE JOŠ: Boja bebine stolice

 

Osnovna prevencija je često mijenjanje pelena, osobito u prvim mjesecima života. Umijte se i potom ostavite bebu desetak minuta bez pelene te je namažite kremom koja štiti kožu od vlage i razvoja bakterija.

 

Ako beba koristi zamjensko mlijeko na visokim temperaturama, operite bočice i dude.

 

I uvijek obratite posebnu pozornost na higijenu ruku.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img