cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dobro je znati

calendar-img

Sigurnost djeteta
Kada je dijete sposobno samostalno istraživati svoju okolinu (pa makar to bilo i na sve četiri, uz pomoć hodalice ili samostalnim hodanjem), brzo može upasti u probleme ili čak ugroziti svoj život. Djeca u razvijenim zemljama umiru prije svega zbog posljedica ozljeda ili trovanja. Med uzroci smrtnosti su na prvom mjestu prometne nesreće. Česti uzroci su i utapanje, gušenje, samoozljeđivanje, padovi, otrovanje i udarci.

Smanjite mogućnost nezgode
Nezgode (prije svega prometne nesreće) nisu samo vodeći uzrok smrtnosti, one su i najčešći uzrok trajnih ozljeda.
Mogućnost nesreće možete smanjiti ako sve opasne tvari i predmete maknete iz djetetovog dosega, poštujete mjere za siguran dom djeteta te ako djetetu postupno objasnite što je opasno i što se mora izbjegavati (oštri ili vrući predmeti, stepenice, električne utičnice i električni aparati,...). Najsigurnija mjera je stalan nadzor nad djetetom.

Nikada samo u kadi
Većina djece obožava igru u vodi. Voda može brzo postati za dijete sudbonosna, zbog toga je važno da ga u vodi ili u blizini vode niti za tren ne ostavimo samog. Isto tako dijete koje već zna plivati do sedme godine starosti nikada ne ostavljajte samog jer dijete još ne zna procijeniti opasnost i često precjenjuje svoje sposobnosti. Potrebno ga je stalno budno nadzirati. Većina utapanja dogodi se u bližnjoj okolini doma (kada dijete istražuje okolinu). Najugroženija su djeca u drugoj godini starosti.
Za što primjerenije reagiranje kada se dijete ozlijedi, naučite osnove pružanja prve pomoći djetetu. Uvijek imajte kod kuće ili u autu zalihe pribora za prvu pomoć i kraj telefona imajte zapisane važne telefonske brojeve (hitna pomoć, djetetov pedijatar, dječja bolnica, vatrogasci, policija).

Korištenje hodalice
Ako vas mami upotreba hodalice još jednom razmislite. Liječnici upotrebu hodalice ne savjetuju jer se dijete u hodalici odgurava prstima i posljedično razvija nepravilan način hodanja. Osim toga ne nauči obrambene mehanizme kod padova te se kasnije ne zna dočekati na ruke i može pasti na nos.
 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img