cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što više grlite svoju bebu, to će njen mozak imati više koristi, kaže studija

Nijedan roditelj ne zaboravlja prvi zagrljaj sa svojom bebom, a istraživanje pokazuje da ti najraniji zagrljaji pojačavaju moždane reakcije i pomažu u ublažavaju trauma koje novorođenče može doživjeti.

Najraniji zagrljaji pojačavaju moždane reakcije!

Istraživanje koje je provedeno na 125 djece, rođene u terminu kao i prijevremeno rođene djece u Nacionalnoj dječjoj bolnici u Kolumbiji, Ohajo, otkrilo je da rani, nježni izljevi naklonosti roditelja i njegovatelja imaju trajne efekte na način na koji bebin mozak reagira na nježan dodir. To znači da bi rano izlaganje zagrljajima moglo pomoći prijevremeno rođenim bebama da osjete naklonost, i prepoznaju je kao ugodnu, istovremeno potičući pozitivne reakcije mozga.

 

Svako tko je bio u rodilištu u posljednjem desetljeću nimalo ne sumnja u prednosti dodira prsa na prsa i kontakta kože na kožu, ali nove informacije dokazuju da sati provedeni u maženju na maminim i tatinim grudima mogu utjecati i na prijevremeno rođene bebe.

 

Istraživači su koristili EEG mrežu razvučenu nad bebinom glavom, za mjerenje moždanih reakcija, prije nego što bebu otpuste iz bolnice. Bebe koje su rođene u terminu su doživjele snažniji odgovor mozga u odnosu na prijevremeno rođene bebe, koje su morale trpjeti bolne medicinske procedure nedugo nakon rođenja i imale slabije reakcije mozga.

 

PROČITAJTE JOŠ: Svaki zagrljaj je bitan! Što više grlite djecu, ona su pametnija!

 

Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da na percepciju dodira mogu utjecati rani medicinski postupci (pošto nedonoščad često prima lijekove protiv bolova). Ali dobra vijest je da zagrljaji mogu pomoći u suzbijanju negativnih iskustava.

 

Istraživanje je pokazalo da što je više podrške dobivala prijevremeno rođena beba od roditelja, jači su bili njeni odgovori na mozgu.

 

Prema jednom od autora, dr Natalije Maitre, istraživanje pokazuje da je kontakt koža na kožu apsolutno neophodan za bebe koje provode dugo vremena u neonatalnom odjeljenju intenzivne njege. Kad beba dugo ostane na odjeljenju neonatologije, mama i tata nisu uvijek dostupni za zagrljaje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Poticanje dječjeg uma od prvog dana

 

Za roditelje koji mogu biti prisutni na neonatologiji, pružanje nježnih dodira može biti način da se kontrolira situacija u kojoj se mame i tate često osjećaju prilično bespomoćno.

 

Saznanje da nježni zagrljaji mogu pomoći u sprečavanju boli pri ubodu igle je samo još jedan razlog da roditelji što je moguće češće prigrle svoje dijete - nije im potreban drugi razlog.

 

Mi roditelji se često osjećamo kao da nam srce poraste svaki put kada zagrlimo svoju djecu, ali istina je da njihov mozak raste još brže od naših dodira.

 

Pripremila Ringeraja.rs

Izvor: Mother.ly

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img