cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Znakovi da je vaša beba gladna

Najčešće nedoumice koje se mamama vrte po glavi su "koliko hrane je dovoljno ili kako znati da su njihove bebe site".

Znakovi da je vaša beba gladna

Jedan od največih izazova među mamama, posebice onih koje po prvi puta postaju mame je raspoznati bebine znakove gladi. Najčešće nedoumice koje se mamama vrte po glavi su "koliko hrane je dovoljno ili kako znati da su njihove bebe site"

 

U početku će hranjenje izazivati dosta nedoumica, no brzo ćete se uskladiti s vašom bebom i njenim potrebama. Također u početku ćete možda malce teže primijetiti znakove gladi vašeg novorođenčeta, ali nakon 2-3 tjedna znati ćete prepoznati i najranije naznake da je vaša beba gladna. Također, dobro je da znate razlikovati i znakove je li beba sita ili želi još!

 

Kako prepoznati je li vaša beba gladna?

Znakovi gladi

Izvor: Queensland Government

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako beba bira "omiljenu" dojku

 

Evo i 8 različitih načina na koje vaša beba pokušava reći da je gladna:


- Stisnuta šaka

- Mahanje rukama i nogama

- Grimase

- Okretanje glava u potrazi za majčinim"grudima".

- Potpuno budan i na oprezu

- Uzdisaji, cviljenje i drugi zvukovi bebe

- Meškoljenje

- Kontinuirano cmokanje usnama i sisanje ruku

- Brzi slijed otvaranja i zatvaranja usta

 

Plače li beba kad je gladna?

Sigurno ste čuli kako ljudi kažu da bi beba trebala plakati kad je gladna. Međutim, to nije potpuno točno. Bebin plač zbog gladi je samo stanje uznemirenosti, vrlo kasni znak "hitne potrebe za hranjenjem".

 

Bebe će vam uvijek pokušati reći da su gladne, na puno drugih načina, prije nego što briznu u plač. Kao što je već prethodno spomenuto , možda biste trebali obratiti pozornost na neke od gore navedenih znakova s kojima vam beba pokušava reći da je vrijeme hranjena.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kada vašoj bebi dati vodu i koliko?

 

Kako znati kad je vaša beba sita?

Novorođenčad koja se odmiće s majčinih prsa i okreće glavu u stranu, opuštena tijela ili širom otvorene šake – jasni su pokazatelji njihovih „napunjenih trbuščića“.

Za početak, važno je napomenuti da se neka novorođenčad hrani na obje dojke, dok se druga drži samo jedne strane.

 

 Znakovi gladi

 

Ako se vaše novorođenče hrani na jednoj dojci i čini se sitim, stavite ga da podrigne. Promjenite mu pelenu ako je potrebno, a zatim mu ponudite drugu dojku. Ako vaša beba više ne želi sisati, budite uvjereni da više nije gladna.

 

Znakovi gladi

 

Ako ste samo malo pažljiviji na bebine znakove gladi umjesto da prisiljavate novorođenče da se pridržava rasporeda, trebali biste moći primijetiti kada vaša beba pokazuje već rane znakove da je gladna.

 

Kada se vaša beba želi češće dojiti, ne morate se brinuti. Neke bebe slijede ovaj tipični obrazac hranjenja. To je apsolutno normalno.

 

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Kako pomoći bebi da podrigne?

 

Znakovi gladi tijekom skoka u razvoju

Kada prolaze kroz nagli rast, gotovo sve bebe imaju tendenciju da se "ne mogu zasititi" dojenja. Tijekom ovog razdoblja može vam se činiti da je vaša beba stalno gladna, a nikada nije zadovoljna.

 

Ovo razdoblje je još jedna faza u kojoj su bebe "stalno gladne" jer vaša beba raste munjevitom brzinom. Vaša beba treba svu moguću hranu, stoga se nemojte bojati ponuditi je češće.

Iznenadni znakovi gladi trebali bi trajati otprilike tjedan dana. U isto vrijeme, sva dodatna dojenja signaliziraju majčinom tijelu da poveća opskrbu mlijekom. Dok majke pokušavaju proizvesti više mlijeka za novorođenče koje raste, bebe se vraćaju svom uobičajenom rasporedu dojenja.

 

Kako postupati s bebom koja ne pokazuje znakove gladi?

Neke bebe vole spavati cijeli dan, ne pokazujući očite znakove gladi. To ne znači da vaša beba nikada nije gladna. Bilo bi najbolje da budete posebno oprezni u ovakvoj situaciji.

 

Liječnici savjetuju da novorođenče treba hraniti najmanje 8 do 10 puta u 24 sata. Ako izračunamo, trebate probuditi svoju bebu (čak i ako se ne probudi sama) svaka 3 sata na podoj.

 

Bebe se mogu same dobro hraniti i ako nisu potpuno budne. Sve što trebate učiniti je pokušati je staviti blizu dojke i one će se same instiktivno spojiti na dojku.

 

Pripremila: Ringeraja.hr

Izvor: https://pregnancyfoodguide.com/

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img