cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Bebeći razgovor bebi pomaže da nauči govoriti

Nova studija je otkrila da bebeći razgovor i brbljanje s bebom pomažu bebama da nauče same govoriti

Bebeći razgovor bebi pomaže da nauči govoriti

Dugo je postojala zabluda da je bebeće pričanje loše za razvoj djeteta - da pjevajući govor, brbljanje, jednosložne riječi i druge besmislice ne uče djecu na ispravan način da govore kao odrasla osoba.

 

Ali novo istraživanje sugerira da su naši roditeljski instinkti da koristimo bebeći govor kada se obraćamo bebi najvjerovatnije u pravu. Zašto? Zato što bebeći govor uvodi djecu u svijet govora na način koji mogu oponašati.

 

Studija, koja je obavljena na Univerzitetu Florida i koja je objavljena u časopisu Journal of Speech, Language, and Hearing Research, je zaključila da su bebe od 6 do 8 mjeseci više voljele čuti bebeći govor nego razgovor odraslih. U stvari, istraživači su otkrili da su djeca “pokazala snažnu i jasnu sklonost govoru s rezonancijama koje su specificirale vokalni trakt koji je po veličini i dužini sličan njihovom vlastitom”.

 

PROČITAJTE JOŠ: Najraniji zagrljaji pojačavaju moždane reakcije

 

Znanstvenici vjeruju da bebe privlače bebeći govor (koji nazivaju govorom usmjeren na dojenčad) jer slušaju kako bi njihove prve riječi trebale zvučati kada izađu iz vlastitih usta.

 

Mlađe bebe, uzrasta od četiri do šest mjeseci, ni u jednom slučaju nisu preferirale zvukove - znanstvenici vjeruju da je to zato što još ne razmišljaju o tome kako da proizvedu zvukove slične riječi.

 

Drugim riječima, bebeći govor omogućava bebama da nauče kako govoriti, na početnom nivou. To im čini govor dostupnim.

 

Pripremajte ih da obrađuju vlastiti glas. Brbljajte s njima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Razvoj govora

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img