i još:
Moja mlađa kći nosi platnene pelene od desetog dana života. Prvih šest tjedana je po noći nosila jednokratne pelene, nakon tog perioda je stalno u platnenima.
Samo premotavanje jednokratnih i platnenih pelena se ne razlikuje: bebu treba premotati otprilike svaka 2-3 sata, otkopča se zaprljana pelena, makne na stranu, beba se očisti ili opere, po želji se može koristiti krema za guzu i stavi se čista pelena. U slučaju platnenih, preko nje stavim i zaštitne gaćice, jer trenutno koristimo samo oblikovane pamučne pelene (ustvari premotavanje je veselije, s obzirom na šarenilo platnenih pelena).
Zatim bih jednokratnu pelenu bacila u smeće nakon što bih odstranila stolicu u WC; s platnene pelene također bacim papirić sa stolicom u WC, a pelenu isperem u bideu, iscijedim, eventualno pošpricam s vodom kojoj sam dodala malo ulja čajevca i odložim u kantu u kojoj čeka pranje. Taj cijeli posao oduzima dodatnih 0.5-2 minute po peleni u odnosu na posao s jednokratnim pelenama. Kad je beba mala i ima jako mekanu stolicu, izgubi se nešto više vremena na ispiranje stolice. No s druge strane, moja djevojčica u dobi od godine dana pomalo ide na tutu, pa sad već kakanje gotovo ni ne obavlja u pelenu, što mi je kod djece koji su nosili jednokratne pelene bilo u toj dobi nezamislivo.
Kad smo koristili jednokratne pelene, bilo je potrebno svakodnevno prazniti kantu za smeće, ponekad i više puta dnevno. Platnene pelene perem svaka 2-3 dana s malom količinom praška, na temperaturi 60-70 oC. Sušim ih u sušilici, zimi ih povremeno sušim i na radijatoru, kad je vrijeme toplo povremeno ih sušim na suncu.
Kod nošenja jednokratnih, puno češće se znalo desiti da pelena procuri, pa je bebu trebalo cijelu presvlačiti, dok se zaštitne gaćice daju puno bolje namjestiti.
Naše iskustvo s platnenim pelenama je odlično, moja beba ima zdravu kožu i čini mi se da je puno svjesnija svojih fizioloških potreba nego njeni brat i sestra u toj dobi. Iako smo prilično velika obitelj i uvijek imamo rublja za pranje, nemam dojam da su nam platnene pelene zakomplicirale život. Osim toga, ušteda zbog korištenja platnenih nije zanemariva, a osobno me najviše veseli naš mali doprinos zaštiti okoliša u kojem će odrastati moja djeca.