cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Zašto se bebe mrdaju dok su u trbuhu

Novo istraživanje pokazalo je da pokreti bebe imaju i drugu "svrhu", osim da mami ne daju spavati.

Zašto se bebe mrdaju dok su u trbuhu

Prvi put kad u trudnoći osjetite da se beba pomaknula je trenutak koji nikad nećete zaboraviti. I iako je mrdanje bebe sastavni dio normalne, zdrave trudnoće, znanost do pred kratkim nije bila sigurna zašto se to dešava.

 

Ali, novo istraživanje konačno je utvrdilo zašto se bebe toliko miču u materici, i ne, to nije samo da bi mamu noću držale budnom.

 

Nova studija objavljena u stručnom časopisu Development kaže da se bebe pomiču jer je to način da razviju snažne kosti i zglobove.

 

Znanstvenici s Trinity koledža u Dablinu, u Irskoj, proučavali su embrije pilića i miševa i utvrdili da pokreti u maternici stimuliraju "molekularnu interakciju" koja stanice i tkiva embrija pretvara u funkcionalno tkivo kostiju i zglobova.

 

PROČITAJTE JOŠ: Disanje beba

 

U zavisnosti od toga gdje se konkretna "nedefinirana" tkiva nalaze, pokreti ih usmjeravaju da se transformiraju ili u tkivo kosti ili u tkivo hrskavice.

Znanstvenici su otkrili da ako se beba ne kreće dovoljno u maternici može se desiti da se beba rodi s vrlo krhkim kostima, ili određenim abnormalnostima u razvoju zglobova. Rizik od ovih poremećaja postoji jer kao i kod odraslih ljudi, i kod beba je potrebno da zglobovi budu prekriveni glatkim slojem hrskavice da bi se mogli pravilno pokretati.

"Naša otkrića ukazuju da bi u odsustvu embrionalnih pokreta, stanice koje trebaju formirati hrskavicu dobivale pogrešne molekularne signale, i ne bi se pravilno razvijale", kaže dr. Paula Murphy koja je bila koautor ove studije, prenosi "Indipendent".

"U tom slučaju, ukratko, stanice bi primale signal da 'rade kosti', umjesto signala da 'rade hrskavicu'", objašnjava ona.

 

PROČITAJTE JOŠ: Rast ploda po tjednima trudnoće

 

Pokreti bebe u trbuhu su jedan od indikatora da je s trudnoćom sve u redu.

Većina trudnica prvi pokret svoje bebe osjetit će između 16. i 24. tjedna trudnoće, i do 32. tjedna bebe su sve aktivnije i aktivnije, a oko 32. tjedna, ta aktivnost se više ne pojačava, ali ostaje prisutna.

Ako primijetite bilo kakvu promjenu u kretanjima vaše bebe, ako vam se učini da se beba pomiče slabije ili rjeđe nego što ste navikli, ako se beba primirila tijekom dužeg vremenskog razdoblja, idite kod doktora odmah, za svaki slučaj.

 

Izvor: mondo

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img