cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što određuje krvnu grupu bebe?

Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dijete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajte što određuje krvnu grupu i Rh faktor.

Što određuje krvnu grupu bebe?

Svako od nas rađa se s određenom krvnom grupom: A, B, AB ili 0, i pozitivnim ili negativnim Rezus faktorom (Rh), što znači da svaka krv ima neke specifične karakteristike. Krvna grupa određuje se i prepoznaje prema tipu antigena (proteina) koji se nalaze u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima). Krvna grupa A posjeduje protein

Aglutinogen A, krvna grupa B posjeduje Aglutinogen B, krvna grupa AB posjeduje oba Aglutinogena, a 0 krvna grupa nema u sebi ni jedan od ova dva antigena. Rh faktor je također protein koji se nalazi u krvnim zrncima. Ako u krvi postoji Rezus protein onda je osoba Rh pozitivna (+), a ako ga nema onda je Rh negativna (-).

 

 Kompatibilnost krvnih grupa i Rh faktora?

Zbog različitih antigena koje posjeduju, nisu sve krvne grupe kompatibilne. To znači da se prilikom transfuzije krvi mora voditi računa o krvnoj grupi i Rh faktoru. Ako osoba primi krvnu grupu koja joj ne odgovara, može doći do ozbiljnih posljedica. Krvna grupa 0 smatra se univerzalnim davaocem, što znači da krvnu grupu 0 sa negativnim Rh faktorom može primiti svaka krvna grupa. Krvna grupa AB s Rh pozitivnim faktorom smatra se univerzalnim primaocem, što znači da može primiti krv bilo koje krvne grupe.

 

krvna grupa

 

Važno je znati da ako se osobi s Rh pozitivnom krvi da Rh negativna krv, to neće utjecati na njeno zdravlje, ali ako se osobi s Rh negativnom krvi da Rh pozitivna krv, to može dovesti do posljedica, naročito kod žena koje planiraju trudnoću.

 

PROČITAJTE JOŠ: 9 znakova koji otkrivaju spol djeteta u maternici

 

Krvna grupa bebe?

Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dijete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Potrebno je znati da svaka krvna grupa u sebi nosi dva genotipa, od mogućih tri (A, B ili 0), ali se samo jedan od svakog roditelja prenosi na dijete. Roditelj koji ima krvnu grupu A, može u sebi nositi genotip AA ili A0, i bebi prenijeti A ili 0 gen. Roditelj koji ima krvnu grupu B, u sebi može nositi genotip BB ili B0, i na bebu prenijeti gen B ili 0. Roditelj koji ima krvnu grupu AB, u sebi nosi genotip AB, što znači da na bebu može prenijeti A ili B gen. Dok roditelj koji ima krvnu grupu 0, u sebi nosi genotip 00 (koji ne sadrži ni jedan antigen), i na bebu može prenijeti samo 0 gen. Krvna grupa bebe, nastaje kombinacijom po jednog od gena roditelja.

 

 krvna grupa

 

Treba znati da se u rijetkim slučajevima događa da beba nema krvnu grupu koja je moguća kombinacijom gena roditelja, jer ne postoji dominantan gen.

 

PROČITAJTE JOŠ: Gubitak tjelesne težine u prvim bebinim danima

 

Rh faktor bebe?

Isto tako, svaka krvna grupa u sebi ima dva genotipa Rh faktora. Roditelji koji su Rh pozitivni, u sebi mogu nositi Rh+ i Rh- genotip ili Rh+ i Rh+ genotip. Dok roditelji koji su Rh negativni, u sebi nose samo Rh- i Rh- genotip. Beba nasljeđuje jedan gen od oca i jedan gen od majke, s tim što je Rh pozitivan gen jači, dominantniji u odnosu na Rh negativan gen, i u kombinaciji Rh+ i Rh- gena, dijete će uvijek biti Rh pozitivno.

 

 krvna grupa

 

Važno je znati da ako je majka Rh negativna, a beba Rh pozitivna, ovo može dovesti do komplikacija u trudnoći.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img