cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što kada dijete ima strah od vožnje biciklom: 5 savjeta za roditelje

Roditelju nema veće radosti nego vidjeti svojeg mališana kako s veseljem uči nove stvari poput vožnje bicikla. No, učiti dijete voziti bicikl može biti pravi izazov.

Što kada dijete ima strah od vožnje biciklom?

Roditelju nema veće radosti nego vidjeti svojeg mališana kako s veseljem uči nove stvari poput vožnje bicikla.

 

No, učiti dijete voziti bicikl može biti pravi izazov, pogotovo ako uzmemo u obzir da mnogi mališani imaju i strah od vožnje.

 

Kako bi i vi vaš mališan uživali u procesu usvajanja vještine vožnje biciklom nastavite čitati i doznajte kako pružiti potporu djetetu koje muče strah i nesigurnost.

 

Osim toga, u nastavku vas čekaju i vrijedni savjeti za sigurnu vožnju biciklom.

 

Kada je najbolje vrijeme za učiti kako voziti bicikl?

Naučiti voziti bicikl važna je prekretnica u razvoju djeteta. Djeca su obično spremna na ovaj izazov u dobi od dvije do osam godina - u prosjeku dijete ima nešto više od pet godina kada nauči samostalno upravljati biciklom.

 

No, svako dijete je drugačije. Tako neka djeca počnu učiti i ranije na guralicama, dok nekima treba do osnovne škole i duže da prevladaju strah.

 

Važno je imati strpljenja i ne tjerati dijete na nešto što ne želi jer ćete time u njemu usaditi još više negativnih emocija prema vožnji biciklom.

 

Kako pomoći djetetu pobijediti strah od vožnje bicikla?


Prije nego počnete podučavati dijete kako voziti bicikl, saznajte kako taj proces učiniti što lakšim, ugodnijim i zabavnijim za vašeg mališana.

 

Sigurnost stavite na prvo mjesto

 

Zaštitna oprema je osnovni način za borbu protiv straha i tjeskobe kada dijete uči voziti bicikl jer ona djetetu daje do znanja kako se ne mora bojati pada s bicikla. Čak je preporučljivo vježbati pad kako bi dijete znalo ispravno reagirati dogodi li mu se da padne tijekom vožnje.

 

PROČITAJTE JOŠ: 6 razloga zašto mališana poticati na vožnju biciklom

 

Osim zaštitne kacige koja je u Hrvatskoj zakonski obavezna za djecu mlađu od 16 godina, dijete opremite zaštitnim jastučićima za laktove i koljena. Pomoći će i odjeća dugih rukava i nogavica kao zaštita od manjih ogrebotina.

 

Nabavite bicikl ispravne veličine

 

Kupite li djetetu prevelik bicikl, drastično ćete mu otežati učenje kako voziti bicikl jer je prevelik bicikl teško kontrolirati i dijete će na njemu imati problema s održavanjem ravnoteže.

 

S prevelikim biciklom također riskirate ozbiljnije ozljede ako dijete padne. Dječji bicikli u prosjeku teže do 50 % težine djeteta, a prevelik bicikl nepotrebno će biti još teži i djetetu stvarati problem.

 

Na svojem prvom biciklu dijete treba moći doseći tlo punim stopalima kada sjedi te dohvatiti upravljač i kočnice s lakoćom cijelim šakama. To će mu omogućiti veću kontrolu i stabilnost pa će tijekom učenja imati više samopouzdanja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da li dopustiti penjanje uz tobogan, i zašto DA?

 

Postavite realna očekivanja

 

Izbjegavajte izjave poput "Bit će ti zabavno!" ili "Hajde, lagano je." Vožnja bicikla jest zabavna i lagana, ali učiti kako voziti bicikl djeci često predstavlja izazov. Prihvatite djetetov strah i objasnite mu kako nema ništa loše u tome osjeća li se tjeskobno.

 

Dijete koje se boji bicikla za početak može samo sjesti na njega s obje noge čvrsto na tlu.

Idući korak može biti lagano hodanje i odgurivanje, kao na guralici. Najvažnije je da se osjeća sigurno i udobno - tek onda krenite s idućim koracima poput stavljanja nogu na pedale i pedaliranja.

 

Dijete ne mora naučiti voziti bicikl čim sjedne na njega - dajte mu vremena.

 

Bicikla

FOTO: Pexsels

 

Budite pozitivni

Djeca koju muči tjeskoba kada uče voziti bicikl često se tako osjećaju zbog straha da će iznevjeriti svoje roditelje. Neka zato vaše upute budu kratke i jasne, a ton siguran, dobronamjeran i strpljiv.

 

Pomozite mu ustati kada padne, ponovite upute koliko god je puta potrebno te mu redovito govorite kako cijenite njegov trud i kako mu dobro ide.

 

Pokažite djetetu zašto je vožnja biciklom zabavna

 

Dijete koje se bori sa strahom od bicikla možda nije svjesno koliko vožnja biciklom može biti zabavna. Zato montirajte dječju sjedalicu na svoj bicikl i organizirajte izlete u prirodu na dva kotača.

 

Dijete koje od malih nogu gleda roditelje koji uživaju u vožnji osjećat će se ugodnije kada dođe vrijeme za učenje kako voziti bicikl.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pet najboljih igračaka svih vremena

 

Osim toga, na takvim ćete izletima sresti djecu koja su već svladala vožnju na biciklu, a to će vašeg mališana motivirati da i on nauči voziti bicikl kako bi se uklopio među vršnjake i stekao nove prijatelje.

 

Za kraj

 

Učiti dijete kako voziti bicikl uvijek je izazov, pogotovo kada dijete osjeća strah. No, nema toga što malo strpljenja i riječi ohrabrenja ne mogu prevladati.

 

Ključ u savladavanju vožnje na biciklu leži u suočavanju sa svojim strahovima, ustrajanju usprkos nelagodi i vježbanju dok pedaliranje ne postane nešto sasvim prirodno. Vjerujte u svojeg mališana i on će uspješno riješiti ovaj izazov, ali i one koji ga čekaju tijekom života.

______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img