cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Dijete vas se plaši! Na lošem ste putu

Često ćete čuti od roditelja kako žele da ih dijete poštuje. Ali...

Dijete vas se plaši! Na lošem ste putu

Često ćete čuti od roditelja kako žele da ih dijete poštuje. 

Ponašanja poput protestiranja, vikanja, plakanja, ne slušanja, doživljavaju kao manjak poštovanja, osjećaju se povrijeđeno, iznevjereno, aktiviraju im se obrane pa i sami viču, postaju ponekad i grubi, prijete, kažnjavaju djecu.

 

Roditelj i dijete se tako udaljuju, dijete može razviti i strah od roditelja, a manjak povezanosti plodno je tlo za ponovno javljanje istih ponašanja.

 

Krugovi se ponavljaju, odnosi se narušavaju.

 

PROČITAJTE JOŠ: "Zločesta" djeca - kako s njima?

 

Poštovanje nije puko pristajanje, kimanje potvrdno glavom, izvršavanje uputa. Poštovanje dolazi iz divljenja nečijim sposobnostima, vještinama, postignućima. Dok vičete, prijetite čemu se dijete može diviti, slično već i samo zna. Divite li se sami sebi u tim trenucima?

Ako želite da vas djeca poštuju, poštujte i vi njih, njihove potrebe, osjećaje, budite model vrijedan divljenja kako reagirati, ostanite povezani i u zahtjevnim trenucima, razvijajte samokontrolu, razumijevanje sebe, djeteta, konteksta u kojem jeste. Kad pokažete poštovanje prema djetetu ono razvija svoj unutarnji glas kao temelj za njegovo samopoštovanje.

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Razumijevanje tuđeg mišljenja

 

Dovoljno poštujte sebe da znate prepoznati i objasniti svoje potrebe na miran način, budite u tome jasni i dosljedni, pa će ih i dijete poštivati.

I ako nekad izgubite kontrolu, ispričajte se, i krenite dalje, ispočetka.

 

Autor: Rebeka Bulat, psiholog

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img