cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako djetetu reći – ne!

Svi roditelji znaju kako je ponekad teško najmlađima objasniti da kad kažu NE – to znači – NE. Što možete učiniti da vaše dijete zna da mislite ozbiljno? Možda će vam jednostavan trik pomoći.

Kako djetetu reći – ne!

Jeste li i vi već doživjeli mrski dječji izljev tvrdoglavosti i plača usred trgovine? Je li vaš mališan ikada odlučio da će se vaše - 'NE' - čuti ili na svaki način želi postići svoje? Jeste li odustali? Jeste li izgubili živce i povisili ton?

 

Svi se roditelji ponekad suočavaju s djetetovom ljutnjom, tvrdoglavošću i ogorčenošću. I to je sasvim normalno. A roditelji samo žele da njihova djeca u ovakvim trenucima malo bolje razumiju njihovo – ne. To je ponekad prilično teško postići.

 

Djeca u određenoj dobi jako vole vježbati svoju volju. Što je ispravno. Oni razvijaju svoju osobnost, zauzimaju se za sebe, bore se za svoje pravo. Ali ponekad je to malo frustrirajuće i na kraju krajeva, ne možete uvijek udovoljiti djetetu. Ponekad njegova riječ prevlada, ali ipak vaša mora biti posljednja, a ako je to - ne, trebala bi I značiti – ne.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zagrlite dijete kad se užasno ponaša! Evo zašto!

 

Ostanite mirni

 

Neki psiholozi su mišljenja da je najlakši način da djetetu objasnite da ne može dobiti neke stvari taj da vaše - "ne" znači - "ne" - ali na potpuno smiren način.

Kad vas dijete nešto pita ili zahtjeva – mirno mu odgovorite da to trenutno ne može dobiti. A kada dijete inzistira na svome, mirno ponovite istu rečenicu.

kao što je:

 

Dijete: Kupi mi novu igračku

Vi: Ne, danas nećemo kupiti novu igračku. (mirno)

Dijete: Želim novu igračku!

Vi: Ne, danas nećemo kupiti novu igračku. (mirno)

Dijete: Hoooćuuu iiigračkuuuuuu!

Vi: Ne, danas nećemo kupiti novu igračku. (mirno)

 

PROČITAJTE JOŠ: "Zločesta" djeca - kako s njima?

 

Ponavljajte rečenicu dok ne bude potrebno. Zapamtite: ne gubite živce, ostanite mirni i budite svjesni da tako odgajate svoje dijete i da mu želite samo dobro. Prije ili kasnije shvatit će da vase "ne" - zapravo znači - "ne".

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img