cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Komorač, tikvice, krumpir i govedina

clock-img

2.4.2020

pencil-img

PR

Uvođenje guste hrane mnogim je roditeljima misterija. Iznad svega se pitaju kada započeti, s čim započeti, na koji način ...

Komorač, tikvice, krumpir i govedina

Čvrstu hranu počnite uvoditi za ručak na način da postupno smanjujete količinu mlijeka, a povečavate količinu čvrste hrane. 

Novo uvedenu hranu morate dobro zgnječiti vilicom ili štapnim mikserom kako bi ju beba mogla lakše konzumirati. 

Krajem prvog mjeseca neka vaša beba konzumira približno 150 do 200 grama čvrste hrane.

 

Kada ste već jedan mliječni obrok - ručak zamijenili čvrstom hranom, njegovu količinu možete u 2. mjesecu uvođenja povečati do 250g.

 

Recept za ručak, u 2. mjesecu uvođenja čvrste hrane za bebinu dob 5+ DO 7+

 

Komorač, tikvice, krumpir i govedina

 

Sastojci za pripremu 170 do 200 grama obroka:

• 45 – 50 g komorača (1 šaka)

• 45 – 50 g tikvica (1 šaka)

• 50 – 60 g krumpira (1 – 1¼ šake)

• 40 – 60 g govedine (1 – 1½ vrhom puna žlica, za 20 do 30 grama kuhane)

• 8 – 10 g ulja (1 žlica; repičino, sojino, maslinovo ili suncokretovo)

 

Priprema obroka

Za cijelu obitelj skuhajte juhu od većeg komada sočne govedine (leđa, ramstek, but ili plećka) i povrća za juhu. Vrijeme kuhanja je 60 do 90 minuta. Za kuhanje juhe koristite poriluk, češnjak, listove i korijen peršina, komad crvene paprike, korijen celera, korabu i jednu cherry rajčicu. Za bistriju juhu, uz povrće, dodajte i jedan neoguljeni krumpir. Zadnjih 20 minuta kuhanja možete dodati i narezanu mrkvu ukoliko želite.

Veću količinu komorača, tikvica i oguljenog krumpira narežite na komadiće, kuhajte 20 minuta na pari ili u vodi. Ocijedite.

Za bebin obrok odvojite povrće (5 vrhom punih žlica) i krumpir (1½ – 2 vrhom pune žlice) i zajedno zgnječite. Dodajte sitno nasjeckano meso (1 – 1½ vrhom puna žlica) i ulje te promiješajte. Kako bi kašica bila rjeđa, dodajte malo jušnog temeljca i ponudite bebi odgovarajuće rashlađeno.

 

Bebe vole papati

 

Za ostale članove obitelji preostalo povrće i krumpir začinite i ponudite uz narezanu kuhanu govedinu.

 

Pročitajte i recept: Tikvice, mrkva i krumpir

(RUČAK, 1. MJESEC UVOĐENJA, BEBINA DOB 4+ DO 6+)

 

Recept je iz knjige: "BEBE VOLE PAPATI" koju je recenzirao jedan od najpoznatijih hrvatskih pedijatara, prim. prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., spec. pedijatar, također autor knjige "GODINE PRVE: Zašto su važne? – Vodič za roditelje i stručnjake koji rade s djecom predškolskog uzrasta ", čije je deseto prošireno izdanje objavila izdavačka kuća ACTUS HOMINIS u listopadu 2019. godine.


UZORKE KNJIGA možete prolistati na internetskim stranicama izdavačke kuće ACTUS HOMINIS: BEBE VOLE PAPATI i GODINE PRVE: Zašto su važne?

 

Knjigu možete kupiti OVDJE

 

Bebe vole papati

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img