cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Klimatske promjene utječu na spol ploda

Znanstvenici su otkrili iznenađujući fenomen, naime muški zametci osjetljiviji su na stresne čimbenike uzrokovane klimatskim promjenama u odnosu na ženske zametke.

Klimatske promjene utječu na spol ploda

Većina roditelja na to žele li dječaka ili djevojčicu odgovoriti će da im je svejedno, samo da dijete bude zdravo. U stvarnosti, međutim, nije tako. Neki parovi vjeruju u određene narodne metode kako začeti dijete određenog spola. Djeluje li to doista?

 

Japanski znanstvenici tvrde da na spol djeteta može utjecati temperatura zraka. Kako temperatura raste, sve se više rađa djevojčica, piše Daily Mail. Do te spoznaje došli su analizom višegodišnje statistike.

 

 PROČITAJTE JOŠ: 7 zanimljivih činjenica o pokretima bebe u trbuhu

 

Stručnjaci sa Znanstvenog instituta M&K i Ženske klinike Shimizu u Hyogu u Japanu analizirali su plodnost u Japanu između 1968. i 2012. godine i zaključili da su muški zametci vrlo osjetljivi na stres uzrokovan klimatskim promjenama i fluktuacijama topline. Muški zametci teže podnose ove promjene te kao posljedica javlja se njihovo odumiranje, te se u takvim uvjetima rađa više djevojčica.

 

Jedna od zanimljivih posljedica izuzetno visokih temperatura 2010. i zime 2011. bilo je rođenje većeg broja djevojčica. Istodobno, podaci u tom razdoblju ukazuju na povećan broj neonatalnih smrti - bilo prije rođenja (pobačaj), ili nakon.

Kao što pokazuju i ranija istraživanja ovog fenomena u tropskim krajevima, rađa se više djevojčica nego dječaka.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img