cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako bebi odabrati ime?

Odabir imena za bebu najvažniji je dar koji ćete dati svom djetetu, ali i prvi susret s roditeljskom odgovornošću.

Kako bebi odabrati ime?

Trudnoća je jedan od najljepših darova prirode, jedno od najvažnijih razdoblja našeg života. Spoznaja da u nama raste novi život u svakome od nas budi različite osjećaje, no jedna od prvih stvari o kojoj počnemo razmišljati jest kako nazvati bebu koja dolazi na svijet.

 

Odabir imena za bebu najvažniji je dar koji ćete dati svom djetetu, ali i prvi susret s „roditeljskom odgovornošću“. Ime govori puno o nama kao pojedincima i određuje kako nas vide i prihvaćaju oni koji nas malo poznaju. To je prvi dojam koji ostavljamo na ljude oko sebe. Upravo zbog toga odabir savršenog imena za bebu nije nimalo jednostavan zadatak. To je odluka koju ne treba donositi ishitreno.

 

Postoji mnogo načina da odaberete ime za bebu. Možda ste oduvijek znali kako želite da vam se djeca zovu, možda ste slučajno naletjeli na savršeno ime, možda ste vi i supruga planirali ime za bebu i prije trudnoće, možda želite pričekati da se beba rodi vidjeti koje će joj ime najbolje pristajati, a možda se mučite i tražite ono pravo... Kako god se osjećali, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

 

PROČITAJTE JOŠ: NAJLJEPŠA IMENA ZA DJEVOJČICE koja ste vi izabrali

 

Zapisati! Zajedno sa supružnikom napravite popis imena koja vam se sviđaju, ali i razloga zašto vam se ta imena sviđaju.

 

Istražiti! Pretražite imenike, web stranice, svoje omiljene knjige, pjesme, crkveni kalendar...

 

Pitaj okolo! Postoji li u vašim obiteljima tradicija imena koju treba poštivati? Želite li to nastaviti?

 

Razmišljati! Postoji li netko u obitelji ili među vašim prijateljima, netko vama drag, čije biste ime željeli da vaše dijete nosi.

 

Razmislite o prezimenu! Slažu li se imena koja ste odabrali s prezimenom vaše bebe? Izgovorite ih naglas. Kako zvuče zajedno?

 

Mislite na budućnost! Ime koje ste odabrali vaše će dijete nositi do kraja života, tako da to ime ne samo da treba biti slatko i djetinjasto, već mu mora pristajati i kad bude starije i ozbiljnije.

 

Razmislite o odrastanju! Izbjegavajte imena koja bi mogla uzrokovati zadirkivanje vašeg djeteta u školi ili imena koja bi mogla dati smiješne nadimke. Olakšat ćete svom djetetu odrastanje.

 

Razmislite o značenju imena! Ime može biti puno više od slova i glasova. Ako vam je važno, razmislite o njegovom značenju ili o tome što određenim imenom želite prenijeti svom djetetu.

 

Razmislite o popularnosti imena! Jeste li zadovoljni imenom koje se često pojavljuje oko vas ili želite da vaše dijete ima jedinstveno, rijetko ime?

 

Za kraj! Može se dogoditi da okolina pokuša nametnuti ime za vašu bebu. Svaka obitelj ima svoje ideje o tome kako nazvati bebu, u nekima postoji čak i duga tradicija imena, a kada se u cijeli proces uključi rodbina, onda vaš zadatak postaje još teži. Budite smireni i izbjegavajte sukobe. Poslušajte prijedloge, ali imajte na umu da je to samo vaša osobna odluka. Odabir imena za vaše dijete trebao bi biti lijep i zabavan, stoga pokušajte uživati u njemu.

 

Posetite Ringerajin spisak imena, proučite njihova značenja i pogledajte koja su najomiljenija i najmanje omiljena imena.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img