cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Implantacija ili pobačaj?

Saznajte karakteristike krvarenja pri pobačaju kako ga ne biste pobrkali s takozvanom implantacijom ili implantacijskim krvarenjem.

Implantacija ili pobačaj?

Iako krvarenje u trudnoći kod trudnice uvijek izazove strah da s djetetom i trudnoćom nešto nije u redu, ti su strahovi još veći na početku trudnoće kada su šanse za pobačaj najveće.

Prema nekim procjenama, čak 25 posto poznatih trudnoća (kada žena zna da je trudna) završava pobačajem. To znači da je još više pobačaja, jer mnoge žene niti ne znaju da su trudne, a krvarenje uzrokovano pobačajem brkaju s menstruacijom.

 

Implementacijsko krvarenje

Međutim, krvarenje u ranoj trudnoći ne mora nužno značiti da se radi o pobačaju. Neke trudnice (oko 30 posto) dožive i takozvano implantacijsko krvarenje, pri čemu sluznica maternice odbacuje dio sluznice oplođenog jajašca, koje se izlučuje iz maternice u obliku nježnog vaginalnog krvarenja.

Implantacijsko krvarenje obično se događa šest do devet dana nakon ovulacije, ali može se dogoditi i dvanaest dana nakon oplodnje, pa ga mnoge žene zamjenjuju s menstrualnim krvarenjem ili čak pobačajem ako je test trudnoće već potvrdio trudnoću.

Krvarenje iz implantacije prvo je slabije, a zatim jače, a zatim slijedi smeđi i nježno ružičasti iscjedak koji već ukazuje na trudnoću. To može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, ali svakako o tome razgovarajte sa svojim ginekologom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Spontani pobačaj

 

Kako izgleda krvarenje pri pobačaju?

Iako svaka trudnica zna da krvarenje u trudnoći može značiti pobačaj, većina ne zna kako to krvarenje izgleda. Osim toga, ženska se tijela međusobno uvelike razlikuju po fizičkim znakovima ovog bolnog događaja.

Međutim, krvarenje pri pobačaju obično se javlja u nekim uobičajenim obrascima:

1) Krvarenje - koje u slučaju pobačaja traje najviše dva tjedna - najčešći je znak pobačaja, često popraćen bolovima u donjem dijelu trbuha ili leđima.

2) U slučaju pobačaja u ranim tjednima trudnoće, pobačajno krvarenje može se brzo zamijeniti s implantacijskim krvarenjem, jer je rano pobačajno krvarenje također smeđe ili svijetlo ružičaste boje.

3) U slučaju pobačaja, početno manje krvarenje može prestati, a zatim se nastaviti tek nakon nekoliko dana s jačim krvarenjem žarko crvene boje, što obično jako plaši trudnicu. Jača krvarenja tijekom pobačaja mogu trajati od nekoliko sati do dva dana.

 

PROČITAJTE JOŠ: Biokemijski i klinički pobačaj

 

4) Mnogi pobačaji u ranoj trudnoći (prije petog tjedna trudnoće) slični su jakim menstrualnim krvarenjima, jer u tako ranom tjednu trudnoće nema vidljivih dijelova mrtvog ploda ili su toliko mali da ih žena može lako zamijeniti za menstruaciju.

5) Pri pobačaju od šestog tjedna trudnoće nadalje, u krvarenju se mogu primijetiti komadići tkiva ili mrtvi plod. Komadići mogu biti prilično tvrdi, a može ih biti i više, ovisno o tjednu trudnoće.

6) U slučaju pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće, između krvi možete vidjeti prepoznatljivi fetus i sivkastu posteljicu, što za ženu može biti vrlo šokantan prizor.

Međutim, dobro je da je i trudnica spremna na to, pogotovo ako je već dosegla deseti tjedan trudnoće i posebice ako je trudnoća rizična ili je već nekoliko puta pobacila. Ako već imate iskustva s pobačajem, vaš vam ginekolog ili stručnjak za neplodnost može čak predložiti da sačuvate fetalno tkivo za daljnja ispitivanja, što sigurno nije lak zadatak.

 

Ako ste i vi pobacili, nakon gubitka djeteta, ne zaboravite dobro paziti ne samo na svoje tijelo, već i prije svega na ozlijeđeno srce.

 

 Napisala: Helena Primorac

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img