cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Gljivična infekcija rodnice - čest uzrok neplodnosti

Iako uglavnom prolazi bez specifičnosti, gljivična infekcija rodnice ili bakterijska vaginoza prilično je čest uzrok neplodnosti u žena u reproduktivnoj dobi.

Gljivična infekcija rodnice - čest uzrok neplodnosti

Bakterijska vaginoza je česta bolest koja pogađa oko 30% žena, 16% trudnica i oko 60% žena s primarnom spolno prenosivom bolešću. Može zahvatiti svaku ženu u dobi od 15 do 44 godine, čak i žene i djevojke koje još nisu imale spolne odnose.

 

Zašto i kako dolazi do infekcije?

Gljivičnom infekcijom rodnice narušava se ravnoteža između dobrih i loših bakterija koje su inače prisutne na sluznici rodnice. Bakterijska vaginoza nastaje kada se poveća broj loših bakterija – to uništava vaginalnu floru, prirodnu zaštitu od urogenitalnih infekcija.

Stručnjaci još nemaju pravi odgovor zašto se to događa, poznato je samo da žene koje su promijenile spolne partnere ili u slučaju spolne aktivnosti s više različitih partnera imaju povećanu mogućnost zaraze. Također ga mogu potaknuti bakterije na zahodima, ručnicima, kupanju u bazenima, ispiranju rodnice, penetraciji u rodnicu erotskim igračkama ili drugim predmetima itd.

 

 

PROČITAJTE JOŠ: Kad zbog stresa nikako da zatrudnite...

 

Simptomi infekcije

Većinu vremena žena i ne zna za infekciju, jer se odvija potpuno bez ikakvih posebnih znakova. Ponekad postoji pojačan iscjedak iz rodnice (osobito nakon spolnog odnosa), koji je neugodnog mirisa, bijelog ili sivog, može biti prilično rijedak i curi. Prilikom mokrenja možete osjetiti i peckanje ili svrbež na ulazu u rodnicu.

 

Dokazano je da infekcija može biti uzrok neplodnosti

Žene koje imaju veću vjerojatnost da će imati bakterijsku vaginozu imaju šest puta veću vjerojatnost da će imati pobačaj, a dvostruko veća vjerojatnost da će imati prijevremeni porod. Nedavne studije znanstvenika s jednog danskog sveučilišta pokazale su da neravnoteža bakterija u rodnici može smanjiti šanse za začeće – kako prirodno tako i umjetnom oplodnjom. Ženama koje žele dijete stoga se savjetuje da provjere stanje bakterija u rodnici.

 

Znanstvenici su analizirali 130 žena koje su imale postupak umjetne oplodnje kako bi utvrdili utječe li ravnoteža bakterija u rodnici na uspjeh postupka. Samo devet posto žena koje su imale povećanu stopu loših bakterija zatrudnjelo je, pokazali su rezultati.

 

PROČITAJTE JOŠ: Čaj, za poticanje plodnosti

 

Bakterijska vaginoza u trudnoći

Kao što je već spomenuto, vaginalna infekcija u trudnoći često dovodi do prijevremenog poroda ili rođenja djeteta s manjom porođajnom težinom. Bakterijska vaginoza također može potaknuti razvoj opasnije bolesti – upale zdjelice ili male zdjelice (PID – pelvic inflammatory disease).

To je upala maternice i jajovoda koja može uzrokovati neplodnost i oštećenje jajovoda. Oštećeni jajovodi povećavaju vjerojatnost po život opasne izvanmaternične trudnoće jer se fetus razvija i raste izvan maternice, obično u jajovodima, koji mogu puknuti.

 

Liječenje

Iako se bolest obično povlači bez liječenja, to se preporučuje zbog gore navedenih komplikacija koje mogu nastati ako se ova bakterijska infekcija ne liječi. Posebno je važno da bakterijsku vaginozu hitno liječe trudnice.

Probir na moguću bakterijsku vaginalnu infekciju preporučuje se svim ženama koje su već rodile prije PDP-a ili su rodile dijete s nižom porođajnom težinom. Neki liječnici također preporučuju liječenje svim ženama koje se spremaju na neku od operacija maternice ili žele namjerno prekinuti trudnoću, bez obzira na simptome vaginoze.

Ginekolog provjerava prisutnost bakterijske vaginoze laboratorijskim pretragama na vaginalni iscjedak. U slučaju pozitivnog nalaza propisat će antibiotike, najčešće metronidazol i klindamicin, koje može uzimati i trudnica u manjim dozama. Međutim, važno je napomenuti da se vaginoza može ponoviti nakon liječenja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Muška plodnost: 8 namirnica za povećanje količine sperme

 

Što možemo učiniti da spriječimo bolest?

Kako je pojava bolesti još uvijek prilično nepoznata, teško je odrediti i preventivne mjere. Grubo govoreći, prema do sada dostupnim podacima, preporučuje se apstinencija, ograničen broj spolnih partnera, ne prati rodnicu i obavezno dovršiti antibiotsku terapiju čak i ako simptomi prestanu.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img