Monyka -> RE: Termin svibanj 2012. koliko nas imaaa!!! (25.4.2012 12:53:22)
|
Ja sam radila OGTT u 29. tjednu trudnoće. Moj ginekolog mi je samo dao uputu da dva dana prije ne jedem ništa slatko. Meni je test bio u srijedu, vikend prije zasladila sam se kolačem, a ponedjeljak i utorak nisam jela slatko, ali sam jela banane, kuhanu i sirovu mrkvu, ciklu...sve za što sam kasnije saznala da ima dosta šećera u sebi. Uglavnom, meni je šećer unazad 3 mjeseca i ujutro natašte bio dobar, ali povišen mi je nakon što sam popila glukozu i to 1 sata negdje oko 13, a onda nakon 2 sata 9.7. Odmah su mi rekli da je to gestacijski dijabetis te mi dali dijetu. Na toj dijeti sam bila dva tjedna, kada sam radila tzv. GUK profil. Sama sam si vadila krv iz prsta četiri puta na dan (nataške, te dva sata nakon doručka, ručka i večere) a idući dan ujutro nosila na Vuk Vrhovac. Taj nalaz mi je bio dobar, ali i dalje su rekli dijeta te ponovno GUK profil nakon mjesec dana. poslije toga nisam se striktno držala dijete te mi je nalaz i dalje bio u redu. Vrijednosti šećera bile su nešto više od onog prvog kontrolnog GUK profila, ali i dalje okej. Sada opet 11.05. bi trebala raditi GUK profil i opet nositi u bolnicu (naravno ako ne rodim u međuvremenu) Ali doktori u Petrovoj su jako ozbiljni i strogi kaj se tiče šećera. Meni na povijesti bolesti piše da sam trudnica s gestacijskim dijabetisom pa me i takvom tretiraju. Kod beba je čest slučaj da je prekomjerno teška (velika) pa moraš na carski ili može doći do prijevremenog poroda, a i beba danas sutra ima veliku vjerojatnost da oboli od šećerne bolesti, te da se kod majke javi dijabetis tipa 2. Zato se 6 mjeseci poslije poroda opet ponavlja OGTT test, a onda jedanput godišnje kod nas žena. Ja sumnjam u nalaz OGTT testa iz razloga što sam ja konzumirala hranu u kojoj je dosta šećera, a i tih dana kada sam ga radila bila sam pod velikim stresom. Ujedno na Vuk Vrhovcu sam dobila aparatić za mjerenje šećera, a preko HZZO-a i trakice i lancete (ono čime se pikaš kad vadiš krv iz prsta) tako da sam si redovito provjeraval šećer i on je uvijek bio u granicama normale. Za regulaciju šećer jako je bitna ne samo prehrana već i kretanje. Marči, ukoliko si povraćala poslije glukoze, nalaz sto posto nije dobar, po forumima sam čitala da su takve cure kod nas u Zagrebu uvijek naručivali za drugi dan. Meni su zadnji puta rekli na Vuk Vrhovcu da ne smije biti preko 7 šećer dva sata poslije jela. Evo nadam se da sam barem malo pripomogla.
|
|
|
|