cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 8. tjednu

calendar-img

Uskoro će biti vrijeme za prvi ginekološki pregled. Većina će vas liječnika naručiti na pregled između 8. i 10. tjedna trudnoće, a u slučaju težih grčeva, neprestanog povraćanja ili vaginalnih krvarenja i prije. Kod prvog liječničkog pregleda osim savjeta, detaljne ginekološke povijesti kada će vas ispitivati o eventualnim teškoćama pri začeću, pobačajima, preboljenim bolestima, navikama, nasljednim bolestima, uzimanju lijekova, profesiji i poslu, još će vas i ginekološki pregledati:

• Ginekološki pregled - ginekolog će opipati maternicu koja je u trudnica veća i procijeniti njezin položaj te grlo maternice i po potrebi uzeti test po Papanicolau, ukratko PAPA-test, koji pokazuje eventualne predstadije raka, odnosno promjene vrata maternice koje se mogu razviti u rak.

• Ultrazvučni pregled vaginalnom sondom. Sam ultrazvučni pregled nije opasan za plod, ne brinite se bez razloga. Vrlo je bitan baš zato što se njime može veoma precizno odrediti predviđen termin poroda. Mnoge trudnice nisu imale redovnu menstruaciju ili su zanijele prije ili poslije predviđene ovulacije, zato će se njihov dan D odrediti ultrazvučno. Većina ginekologa ljubazno okrene ekran ili u ambulanti ima čak monitor i juhuhu,  prvi pogled na majušno biće s vidljivim otkucajima srca je tu!

• Mjerenje krvnog tlaka.

• Vaganje (noćna mora!).

• Pregled krvi: radi određivanja krvne grupe i Rh-faktora Link na «Treći tjedan trudnoće« provodi se Coombsov test, hemogram s određivanjem  tzv. crvene krvne slike: crvenih krvnih tjelešaca, leukocita, trombocita, određuje razinu željeza, pregledava se urin i utvrđuju proteini i eventualne upale.

• Određivanje rizika za rođenje djeteta s Downovim sindromom s obzirom na dob trudnice: u dvadesetima 1 : 1000, u tridesetima 1 :  500, a u četrdesetima čak 1 : 100. Downov sindrom jedna je od najčešćih kromosomskih nepravilnosti živorođenog djeteta. Svaka bi trudnica kod ginekologa morala dobiti informacije o prenatalnim testovima za otkrivanje kromosomskih poremećaja ploda - ultrazvučno mjerenje nuhalnog nabora ploda u 12. tjednu te krvni hormonski testovi: dvostruki, trostruki i četverostruki test.

Svaki ginekolog ima doduše svoj način rada, zato nije neophodno da učini sve nabrojene procedure ili da vam da sve informacije. Ako vas bilo što zanima, ne bojte se pitati. Ne zaboravite, radi se o vašem djetetu i vaše je pravo da iz ambulante izađete naoružani optimizmom i odgovorima na sva pitanja!

Na prvom ili drugom pregledu dobit ćete trudničku knjižicu u koju će ginekolog kroz čitavu trudnoću zapisivati podatke o njezinu tijeku.
Maternica se već povećala, sada je veličine naranče i neke buduće mame već primjećuju da se šire u struku, a posebno one koje su već rađale, jer u njih mišići i tkiva nisu više tako čvrsti.

Prsa su na dodir još uvijek osjetljiva i teška, a i mučnine vjerojatno još nisu prestale.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img