cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 32. tjednu

calendar-img

Trbuh raste i mnoge trudnice kažu da se osjećaju poput slona, nilskoga konja ili nasukanoga kita! Te usporedbe vjerojatno sve govore. Maternica je već 12,5 centimetara iznad pupka. Velik trbuh sve više ometa kretanje, težište je već duže vrijeme pomaknuto, a to može uzrokovati probleme s ravnotežom. Savjet do kraja trudnoće je sljedeći: krećite se polako i prije svega s osjećajem! Ravnoteža zna biti problematična najčešće u kupaonici, zato budite posebno oprezni kod tuširanja! Iako se to čini početničkom pogreškom, mnoge trudnice u zadnjim tjednima trudnoće potraže liječničku pomoć baš zbog padova u kupaonici.

Nikako se ne odričite šetnji!!! A ni tu oprez nije naodmet! Možemo li si dopustiti mali savjet? Kao sigurnosni pojas može vam poslužiti budući tata.

U ovom se razdoblju misli budućih mamica sve više bave porodom koji se približava!Je li porod uistinu toliko bolan? Hoću li ja to uopće moći? Kada moram u rodilište? Što ako me porod preduhitri? Kako ću prepoznati trudove? Kako da ih mjerim? Što da učinim ako mi pukne vodenjak? Kako ću uopće znati da mi je puknuo vodenjak?

To su samo neka pitanja koja se roje po glavama budućih mama! I sva su potpuno opravdana! Na ovom ćemo mjestu umjesto odgovora na prvo pitanje ponuditi sljedeći savjet. Na vama je hoćete li ga poslušati!

Nikako i nikada ne slušajte priče (čast iznimkama) žena koje opisuju svoja porođajna iskustva. Vjerujte, te su priče napuhane do besvijesti i samo će vam naštetiti ako ih budete uzimali zdravo za gotovo. Jeste li ikada slušali muške pričice o služenju vojnog roka? E pa ženske priče o porodima ženska su varijanta muških vojnih priča! Kada pripovjedačice vide kako buduću mamu oblijeva znoj i kako joj se tresu ruke, upuštaju se u još veća pretjeravanja. Dakle, izbjegavajte nepotreban stres! Porod je nešto posve prirodno i što se bolje na njega pripremite – posebno je važna psihička priprema – to će on biti ljepši. Da, dobro ste pročitali, porod je lijepo iskustvo! Savjetujemo vam da se prepustite rukama iskusnih babica (možda i muških babica) i slušate njihove upute. Isplati se! Bebica će tako stići brže u vaše ruke!

Iako ste već – ili ćete tek – odgovore na sva pitanja o porodu i o brizi za novorođenče dobiti u školi za buduće roditelje. Ako još niste počeli ići na predavanja, sada je uistinu krajnje vrijeme da krenete.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img