cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Spavanje

calendar-img

Bioritam
Novorođenče nema prirođeni unutarnji sat da bi razlikovalo dan i noć. U početku su razdoblja spavanja i budnosti raspoređena podjednako danu i noću (svih 24 sata). Neurološki razvoj postupno vodi do sve dužih razdoblja spavanja. I sami možete utjecati na ritam spavanja tako da se tijekom dana više bavite s novorođenčetom, a noću ga umireno hranite i prematate pri smanjenom svijetlu.
U prvom tjednu većina dojenčadi prespava od 14 do 18 sati, kasnije se potreba za spavanjem postupno smanjuje i pri kraju mjeseca većina spava od 12 do 16 sati dnevno. Na raspored spavanja utječe glad, razdoblje skokova u razvoju i smetnje iz okoline. Obično dojenče spava 2 do 4 sata u komadu (i noću) i nakon toga se probudi zbog gladi. Preko dana dok je budno posvetite mu što više pažnje, zadržavajte se u svijetlom i ne pretihom prostoru. Nemojte ugasiti sve normalne svakodnevne zvukove kao što su radio, telefon ili kućanski aparati.
U prvim tjednima će dijete najvjerojatnije pokazivati znakove umora nakon otprilike dva sata budnosti. Pazite na trljanje očiju, tamne kolobare ispod očiju i primanje (vučenje) ušiju. Ako ga nećete ubrzo uspavljivati, dijete može postati preumorno pa će zbog toga teže zaspati.

Savjeti za slatki san
Dok dojenče spava tijekom dana nemojte hodati po prstima i ne razgovarajte šapćući. Dojenče treba spavati pri zvukovima koji su dio svakodnevice u vašem kućanstvu ili će se kasnije buditi pri najmanjoj buci.
Zdravo novorođenče koje je sito i udobno mu je, može spavati bilo gdje i koliko želi. U pravilu novorođenčad treba otprilike dva puta više spavanja nego odrasli. Kod novorođenčadi aktivno (REM) spavanje zauzima veći dio spavanja nego kod odraslih. To je faza kada spavamo plitko i sanjamo. Za vaše dijete to znači opušteno tijelo, aktivni mozak i mnogo snova. Ta vrsta spavanja je bitna za brži razvoj mozga jer dojenče u toj fazi prerađuje i uređuje nove spoznaje koje je pridobilo u fazi budnosti. Dok je budno zbog velikog broja informacija nema vremena za uređivanje. Dojenčad se brže probudi jer je u aktivnoj fazi spavanje pliće. U fazi dubokog spavanja teže se bude i ako ih probudite plaču. Tijekom spavanja ispušta se veći dio hormona za rast i djeca pri spavanju narastu u dužinu. U prvom mjesecu velika količina spavanja omogućuje brzinu rasta i do 1 milimetar dnevno. Spavanje je i vrijeme za trening mišića i automatizma, zato ćete često primijetiti da se dojenčad u snu smiješe ili rade grimase.
Dojenčad se među sobom razlikuju, svako ima svoj bioritam, te drugačije potrebe i navike spavanja. Roditelji najbolje poznaju svoje dijete i znaju što dojenčetu i njima samima najviše odgovara. Po tome trebaju urediti dnevni i noćni ritam spavanja.

Preporučljivo je uvođenje svakodnevne večernje rutine zbog koje će dojenče vremenom naučiti kada se bliži vrijeme noćnog spavanja. To može biti odijevanje piđamice, nježno pjevanje uspavanke ili nježnosti i milovanja. Okolina treba biti tiša nego preko dana. Večernju rutinu je najbolje obavljati u spavaćoj sobi ( u istom prostoru gdje će dijete spavati) koja treba biti osvijetljena samo noćnim svijetlom. Prostor treba biti dovoljno osvijetljen za noćno hranjenje i prematanje. Najčešća rutina prije spavanja je večernja kupka (naravno nakon što je pupak zacijelio) koja dojenče umiri i umori i nakon koje ga možemo i nježno izmasirati. Pri kraju večernje rutine dijete nahranimo i već dok ih hranimo većina dojenčadi zaspi. Ne zaboravite dijete podrignuti (iako je zaspalo) jer bi ga progutani zrak mogao mučiti u trbuščiću te ga probuditi, ili bi mogao čak izbaciti nešto mlijeka što bi ga isto probudilo. Spavati treba u polubočnom položaju ili na boku, ali nikada na trbuhu (zbog povećanog rizika za iznenadnu smrt dojenčadi ili SIDS). Treba biti pokriven samo do visine prsnog koša. Ako je djetetova soba daleko od prostora gdje se vi zadržavate, velika pomoć vam može biti baby phone.
Kad se dijete noću probudi nemojte se igrati ili razgovarati s dojenčetom, ne palite dodatno svijetlo i pokušajte biti što tiši. Nahranite ga te ga nježno milujte, vaša blizina će ga umiriti pa će lakše zaspati. Isto tako će lakše zaspati ako ga ne ostavite predugo u plaču. Dojenče se ne budi uvijek samo zbog gladi nego i ako mu je prevruće ili prehladno ili mu jednostavno nedostajete i želi vašu blizinu.

Nošenje i ljuljanje
Ako dojenče navečer uspavljujete nošenjem i zibanjem, vjerojatno manje plače i prije zaspi. Ali trebate znati da će te ga možda ove navike teško odviknuti kad će malo narasti. Tada ćete željeti da zaspi u krevetiću. Isto tako se zna dogoditi da nošenje i ljuljanje traje sve duže i da se dijete probuditi čim ga stavite u krevetić.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img