cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Moje novorođenče

calendar-img

O porođajnoj težini
Prosječna porođajna težina novorođenčadi u Hrvatskoj je oko 3.500 grama, većina novorođenčadi pri rođenju teži od 2.500 do 4.100 grama (dječaci su obično malo teži od djevojčica, prvorođena djeca obično teže manje od njihovih mlađih braće i sestara). Zdravo novorođenče može prve dane nakon poroda izgubiti nekoliko grama (5-10 % porođajne težine), prije svega zbog pražnjenja prve stolice, odvajanja urina te zbog premalog unosa tekućine s obzirom na gubitke. Nakon uspostavljenog dojenja (nakon tri do pet dana) težina počinje opet rasti. S dojenjem je potrebno početi što prije nakon poroda i prve dane dojiti što češće jer se time poveća stvaranje mlijeka i pad težine je manji. Ako je pad težine veći od 10 % u rodilištu treba dojenče intenzivnije promatrati dok težina opet ne počne rasti. Prve dane novorođenče jede manje nego poslije. Nakon što se uspostavi ritam hranjenja, možemo očekivati da će zdravo novorođenče dnevno dobivati u prosjeku 20-50 grama - neki dan malo manje, a sljedeći malo više.

Prosječna dužina novorođenčeta je 50 cm (većina ih u dužinu mjeri od 46 do 54 cm), prosječan obujam glave pri porodu je 35 cm (od 33 do 36 cm). Do kraja prvog mjeseca će vaše dojenče dobiti na težini približno 750 grama i narasti približno 3,5 cm u dužinu.

Izgled novorođenčeta
Novorođenčad nakon rođenja izgleda »zgužvano«, koža im je crvenkasta i mogu imati ogrebotine. Sve je to posljedica putovanja kroz uski porođajni kanal koja će postupno nestati u sljedeća dva tjedna. Djeci koja su rođena carskim rezom nisu trebala putovati kroz uski porođajni kanal te zbog toga imaju manje ogrebotina i deformacija glave i ne izgledaju toliko “smežurana“.
Nakon rođenja koža je velikim dijelom pokrivena tragovima verniksa (bijeli sloj koji štiti djetetovu kožu dok je u maternici) te je ružičasto crvene boje (bez obzira na to kakva će biti kasnije – čak i kod tamnopute djece), jer su kroz tanku kožu vidljive žile. Mnogo novorođenčadi, pogotovo prerano rođene pokriveno je nježnim, sitnim dlačicama (lanugo), kojih ima najviše na ramenima, leđima, čelu i na licu. Za nekoliko tjedana te nježne dlačice postupno otpadnu.

Skoro tri četvrtine novorođenčadi ima na potiljku, čelu, kapcima ili nosu vidljive crvene madeže, koje zovemo i rodin ugriz. To su kapilarna žilna crvenila koja uglavnom nestanu do prve godine starosti. U prvim danima se sitne masnice novorođenčadi na glavi i licu koje su posljedica potiskivanja pri porodu lako zamijene za rodin ugriz.

Koža novorođenčadi je nježna i osjetljiva na sastav i materijale odjeće, vlagu, pritisak i temperaturu. U prvim danima kod novorođenčadi koja plaču koža postane crvena ili čak poplavi na kratko vrijeme. Mogu imati plave rukice i nožice ili čak jednu polovicu tijela crvenu, a drugu blijedu. Ako im je hladno, koža im može djelomično poplaviti. Sve ovo su neškodljiva i prolazna stanja. Izrazito plava boja kože, bljedilo ili rana žutica su uvijek znakovi povećane ugroženosti i zahtijevaju trenutnu medicinsku obradu. Često se u prvim danima nakon rođenja pojavi ljuštenje gornjeg sloja kože (milia), a kod neke djece bezopasan crveni osip u obliku crvenih akni s bijelom točkom na sredini. Oboje je prolazno i ne zahtijeva dodatnu medicinsku njegu.
  
Glavica je kod novorođenčadi (rođenoj u položaju glavom) prve sate nakon rođenja više ovalnog oblika, u tjemenskom i zatiljnom dijelu je obično vidljiva porođajna oteklina. Kosti lubanje su uglavnom čvrste i još nisu međusobno srasle. Mogu se i djelomično prekrivati. Na prednjom dijelu glavice – na tjemenu (među čelnom i tjemenskim kostima) nalazi se različito velik mekani dio - velika lubanjska fontanela. Fontanele su predjeli gdje lubanjske kosti još nisu sasvim srasle. Prekrivene su s izvanredno jakim moždanim opnama. U predjelu fontanele možemo vidjeti pulsiranje žila, što je sasvim normalno. Ako je fontanela vidljivo uvučena, dojenče je vjerojatno dehidrirano i zbog toga mu što prije ponudite mlijeko ili vodu. Ako vaše dijete ima i druge simptome (proljev, povraćanje, temperatura,...) ili u primjeru izbočene fontanele, trebate odmah posjetiti liječnika.

Oči su u prvim danima zbog pritiska pri porodu često otečene i zakrvavljene. Odmah nakon rođenja novorođenčad dobiva kapi za oči koje sprečavaju infekciju očiju s bakterijama iz porođajnog kanala. Mnogobrojna dojenčad u prvim tjednima povremeno škilje. Sve dok mišići oko očiju ne ojačaju i dok dojenčad ne nauči nadzirati pogled. Povremeno škiljenje je sasvim normalno jer teško usklađuju oči da bi s oba dva mogli fokusirati isti predmet. Lažan osjećaj da dijete škilji možete steći i zbog kožnih nakupina u unutarnjim kutovima očiju.
Nosić je često djelomično začepljen s ostacima plodne vode, sluzi ili majčine krvi. Novorođenčad si pri čišćenju dišnih putova pomaže kihanjem.

Na sredini gornje usne često se zbog sisanja prolazno pojavi mjehurić koji omogućuje tjesnije dojenje.

Kod zdrave novorođenčadi moguće su velike razlike u brzini i načinu disanja, ovisno o budnosti, pokretima i plaču. Uglavnom dišu s oko 40 udisaja u minuti. Srce novorođenčadi kuca puno brže nego kod odraslih osoba, odmah nakon rođenja puls djeteta je među 80 i 200 otkucaja u minuti. Nekoliko sati kasnije srce kuca od 100 do 160 otkucaja u minuti.

Zbog opuštenih trbušnih mišića trbuh dojenčeta izgleda velik. Prije prekida pupčane vrpce postavlja se na djetetovoj strani kopča koja ostaje na pupčanom patrljku. Pupčani batrljak se obično za tjedan ili dva osuši i otpadne. Zaostaje pupak koji još nije potpuno zacijeljen. Batrljak i pupak trebaju biti suhi. Preporučljivo je čišćenje alkoholom ili fiziološkom otopinom. Kod čišćenja pupčanog batrljka pomaže patronažna sestra. Ako predio oko pupka pocrveni, postane vruć ili vlažan, ako se pojavi krvavi ili žućkasti iscjedak, nužno je posjetiti pedijatra kako bi se spriječila ozbiljna infekcija.

Kod novorođenčadi su često prisutne prolazne i bezopasne deformacije stopala, koje su posljedica položaja i manjka prostora u maternici. Prije odlaska iz rodilišta napravi se ultrazvučni pregled kukova, kojim liječnik provjeri je li zglob pravilno razvijen, jer je kod mogućih deformacija potrebno što skorije liječenje.

Spolovila su kod dječaka i kod djevojčica zbog utjecaja majčinih hormona otečena. Kod djevojčica je često prisutan i iscjedak sluzi ili se može u prvom tjednu pojaviti i malo krvarenje. Kod dječaka testisi su uglavnom spušteni, moguće je prisustvo malo tekućine, koja kasnije nestane (vodeno jaje). Kožica penisa normalno je čvrsto spojena i često prilijepljena.
Većina novorođenčadi prvi put urinira tijekom poroda ili odmah nakon rođenja. Prvi urin često sadrži neštetnu tvar zvanu »urati« (sol mokraćne kiseline) koja može uzrokovati crvenu boju urina na peleni. Iz razloga što izgleda kao krv, pelenu pokažite primalji. Obično nema razloga za brigu.

Stolicu koja je na početku tamno zelena i ljepljiva i koju zovemo mekonij, većina novorođenčadi izbaci u prvih 12 sati ili najkasnije u 48 sati nakon rođenja. Prva stolica je u biti zeleno-crna ljepljiva tvar kojom su djetetova crijeva napunjena dok je u maternici. Prije početka normalne probave dijete mekonij izbaci.

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img