cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Da li je duda zaista tako loša navika?

Mišljenja ste da vašoj bebi treba duda, no stručnjaci to ne preporučuju?

Da li je duda zaista tako loša navika?

Zašto je duda uvijek takav "bauk"? Zar je zaista toliko pogrešno ponuditi bebici dudu?

 

Bebe su različite i neke imaju veću potrebu da sišu kako bi se smirile. Uglavnom se ove potrebe zadovoljavaju dojenjem, ali ima mnogo dojenih beba koje, uprkos čestom dojenju, i dalje stavljaju prst u usta. I iako je prst "prirodniji" izbor od dude, ipak postoji razlog zašto je duda čak i bolja od palca.

 

Pedijatri preporučuju dudu za spavanje. Zašto?

 

Najnovija preporuka Američke akademije za pedijatriju je da bebi treba ponuditi dudu za dnevni i noćni san. Istraživanja su pokazala da se time smanjuje rizik od SIDS (iznenadna smrt bebe u krevetu).

 

PROČITAJTE JOŠ: Dude varalice

 

Pedijatri savjetuju da se duda ne nudi dojenčadi do prvog mjeseca života kako ne bi došlo do zabune u sisanju. Umjetne dude na bočicama i dude bebe lakše sišu, što može uzrokovati probleme s pravilnim sisanjem majčine bradavice. Također, novorođenčad se rado ljuti zbog upaljenih i ozlijeđenih bradavica, zbog čega mogu čak i odbiti dojenje.

 

Da li dude zaista štite od iznenadne smrti u krevetu?

 

Prema američkim pedijatrima, smrt u kolevci je posljedica dubokog sna novorođenčeta čije tijelo još nije u stanju da se spontano probudi kada dođe do tegobe. Kada beba siše dudu, ne spava tako duboko, pa je rizik od smrti manji.

 

Međutim, mnogi stručnjaci za dojenje se ne slažu. Prema njihovim riječima, majka priroda je "opremila" novorođenčad savršenim načinom da se probudi- često buđenje noću zbog potrebe za dojenjem i spavanje pored majke. Zapravo, spavanje i dojenje zajedno su odlična zaštita od smrti u kolijevci, jer oboje održavaju fizičku sposobnost bebe da se probudi. Ritam spavanja bebe regulira čak i majčin zbog zajedničkog spavanja.

 

Nuđenje dude dojenim bebama stoga nema poseban zaštitni efekat, pa se većina stručnjaka za dojenje i dalje protivi upotrebi dude. Često dojenje je najbolji način za proizvodnju dovoljne količine mlijeka u dojci, a majčino mlijeko je najbolja hrana za zdrav razvoj bebe. Bebe piju čak trećinu dnevnog unosa mlijeka tokom dojenja noću, tako da nuđenje dude tijekom spavanja može uzrokovati gubitak težine bebe, mastitis i smanjenje zaliha majčinog mlijeka. Drugim riječima, duda može brzo dovesti do ne-dojenja.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 savjeta kako se odviknuti od dude varalice

 

Zagovornici stvaranja veze između majke i bebe također su zabrinuti da bi stišavanje bebinog plača, kojem stavljamo dudu u usta, trebalo zamijeniti dodir i nježnost, koji su izuzetno važni za bebe. Dojenje nije samo hranjenje bebe, već daje bebi osjećaj sigurnosti i najbolja je utjeha za njega. Kada beba plače, moramo je njegovati. Dojenje nije samo zamjena za dudu, to je prirodan način umirivanja bebe.

 

Pa zašto onda uopće koristiti dudu?

 

U stvari, bebe su različite i nekima je potrebno mnogo više sisanja nego drugima. Čak i često dojene bebe mogu sisati prste. Neka novorođenčad su sisala prst već u utrobi, a čak i kada se rode, prsti odmah pronađu put u njihova usta. Istina, nožni prst je prirodniji od umjetnih duda i uvijek dostupan. Čak i usred noći svaka beba će odmah pronaći svoj palac, a poznato je da djeca koja sisaju prst mnogo bolje spavaju od one koja ne sišu prst.

 

Međutim, ni prst ni dudu ne bi smjeli koristiti petogodišnjaci i stariji kada mliječni zubi počnu zamjenjivati trajne zube, a u tim slučajevima dude se lakše riješiti nego palca, jer je prst uvijek dostupan. Dudu bacimo, dijete je propusti nekoliko dana i onda se navikne da je nema. Ali prst je uvijek ovdje. Poteškoće u odvikavanju od sisanja mogu povećati djetetov osjećaj srama i dovesti do uznemirenosti jer dijete nije u stanju da ispuni zahtjeve roditelja i stomatologa. Naravno, i ovdje su djeca drugačija, jer neki nemaju problema i sa odvikavanjem od sisanja prstiju.

 

Izvor:

ringaraja.net

http://www.ahaparenting.com/Ages-stages/newborns/whats-wrong-with-pacifiers

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img