cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Sistematski pregled
S napunjenih devet mjeseci će vaše dijete ponovo biti naručeno na sistematski pregled. Djetetov odabrani pedijatar će dijete pregledati, ocijeniti razvoj te vam prema potrebi savjetovati i odgovoriti na vaša pitanja. Ovaj put dijete neće biti cijepljeno (osim ako je iz nekog razloga prvu dozu cjepiva primilo kasnije).
Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje tjelesnog i duševnog zdravlja s ciljem ranog otkrivanja bolesti i smetnji da bi bili u mogućnosti ranog liječenja i rehabilitacije. Isto tako je svrha otkrivanja neugodnih socijalnih učinaka i nezdravih životnih navika u obitelji ili u okruženju u kojima dijete živi. Pregledi u predškolskoj dobi su s napunjenih 1,3, 6, 9 i 12 mjeseci starosti kao i u 2. i 4. godini.

Pelenski osip
Pod pojmom Pelenski osip označavamo upalu kože na djetetovoj guzi. Možda se je guza »upalila« jer je dojenče bilo predugo u prljavoj peleni. Iz urina i stolice izlučuje se amonijak koji iritira kožu. Ponekad je osip posljedica alergije na sredstva za pranje ili omekšivač. Drugi razlog su gljivice. O oba slučaja je koža crvena, s osipom i upaljena.

Liječenje:
Djetetu često mijenjajte pelenu i uvijek mu guzu namažite zaštitnom kremom. Kada je moguće dojenče ostavite bez pelene, da se »prozrači«. Ako su uzrok upale gljivice (u tom slučaju obično se pojavi i soor u ustima), tada će liječnik prepisati posebnu kremu protiv gljivica.

Akutna upala srednjeg uha
Upalu uha mogu uzrokovati virusi ili bakterije. Bol nastane kada se upali i otekne eustahijeva cijev (to je tuba koja spaja ždrijelo sa srednjim uhom). Zbog toga se u srednjem uhu počinje skupljati tekućina koja pritišće bubnjić. Ako je uzročnik bakterija, u srednjem uhu počinje se skupljati i gnoj. Upala ušiju je kod dojenčadi i manje djece često posljedica prehlade, jer se sekret iz nosa skuplja u eustahijevoj cijevi. Upalu prati visoka temperatura (nije nužno), dijete se loše osjeća i odbija hranu. Upala se obično smiri nakon nekoliko dana. Obavezno posjetite liječnika. Bakterijska upala uha liječi se s antibiotikom.

ZUBI

Posjet zubaru
Između 6. i 12. mjeseca, odnosno kada djetetu izraste prvi zub, možete posjetiti zubara koji će vas savjetovati u vezi pravilne prehrane i higijene te vas upozoriti na moguće posebnosti kod vašeg djeteta. Informirajte se gdje je u blizini primjerno osposobljeni zubar te se naručite za savjetovanje.

Briga za mliječne zubiće
Iako će nakon nekoliko godina mliječni zubi ispasti, to ne znači da ih ne trebamo njegovati. Do 3. godine prva briga namijenjena je pravilnoj prehrani. Uz ravnomjerno i zdravu prehranu obroci neka budu redoviti bez međuobroka ili slatkih napitka. Za gašenje žeđi među obrocima djetetu možemo ponuditi voće ili nezašećerena pića: običnu vodu ili čaj. Oprez: voda s okusom koju kupujete u trgovini nije više samo voda nego slatki napitak. Instant čajevi u granulama koje doma pomiješate s vodom imaju također dodani šećer.
 
Ako dijete koristi bočicu i konstantno pomalo pije iz nje, napunite ju s vodom, a ne sa sokom ili mlijekom te ga pokušajte odviknuti od ove navike. Najštetnije je ako dijete zaspi s bočicom u ustima. Osim toga što se može zagrcnuti , slatka tekućina polako curi iz dude, zadržava se u djetetovim ustima, razgrađuje u kiselinu i uzrokuje »karijes bočice« odnosno karijes ranijeg djetinjstva.

Higijena usne šupljine
Uz primjerenu i zdravu hranu, higijena usne šupljine do 3. godine starosti je namijenjena uvođenju i upoznavanju djeteta s njome da bi mogla kasnije postati dio svakodnevnog ritma.
Zube počinjemo čistiti odmah nakon izbijanja. Na početku možemo upotrijebiti mekanu krpu ili gazu koju umočimo u vodu i ovijemo oko prsta ili možemo koristiti gumeni napršnjak. Kasnije počinjemo koristiti primjerenu zubnu četkicu. U svakom slučaju je zubna četka nezamjenljiva čim djetetu izrastu prvi kutnjaci. Pri izboru zubne četke poštujte upute proizvođača ili se savjetujte sa stomatologom.

Zubiće nemojte prati silom jer bi dijete moglo razviti otpor. Pranje neka protiče u igri. Dijete neka prvo samo pokuša a roditelji neka dovrše. Zubne paste nije potrebno koristiti dok dijete ne nauči ispljunuti slinu. Djeca to nauče obično do treće godine starosti. Uz pravilno prehranu dovoljni su četkica i voda. Ako želite pastu za zube koristiti prije, nabaviti pastu bez fluora. I kasnije koristite paste primjerene djeci jer paste za odrasle sadržavaju previše fluora koji može naštetiti djeci. Tek nakon napunjene 11. godine djeca smiju koristiti pastu za odrasle.

Ako još dojite, nemojte prestati zbog nicanja zubi. Ako vas dijete ugrize, trebate znati da to nije napravilo namjerno. Dojenje prekinite i recite odlučno NE. Dojenče će iz tona glasa shvatiti da to što je napravilo nije dobro.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img