cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Prehrana

calendar-img

Uvodite redovnu prehranu
Pri starosti od devet mjeseci potrebno je uz miješanu prehranu nastaviti s dojenjem odnosno hranjenjem na bočicu. Dojenčetu trebaju barem još dva mliječna obroka (majčino ili adaptirano mlijeko), 250 ml dnevno.

Neprilagođeno kravlje mlijeko nije primjerena hrana do napunjene prve godine.

Ako još niste uspostavili rutine hranjenja, napravite to čim prije. Uz dva mliječna obroka djetetu ponudite i prijepodnevnu užinu (voćne kašice), ručak (povrće, juhe, povremeno dodajte meso ili žumanjak) i poslijepodnevni ili večernji obrok (žitarice, svježi sir, jogurt, kruh). Probajte se držati stalnog termina za obrok. Hrana koju spremate neka odgovara načelima zdrave prehrane jer se već u djetinjstvu oblikuje okus i kasnije navike na određenu hranu.

Više puta dnevno pomislite i na djetetovu potrebu za tekućinom te mu ponudite vodu, najbolje iz čaše.

Prije napunjenog 12. mjeseca djetetu NE nudite neadaptirano kravlje mlijeko, bjelanjak, med, svinjsko meso, orahe, lješnjake, kikiriki, čokoladu... U prvoj godini jako ograničite korištenje soli i dodavanje šećera.

 

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img